Comunicat

BUCURESTI - 1 aprilie 2008

Comunicat tip General in ONG

Camera de Comert si Industrie a Romaniei a luat act de acuzatiile aparute in presa, in legatura cu proiectul OUG initiat de Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, ca Registrul Comertului sa revina din subordinea Ministerului de Justitie in administrarea Camerelor de Comert.
La acuzatiile de natura politica si de natura patrimoniala, Camera de Comert si Industrie a Romaniei doreste sa aduca urmatoarele precizari:

Comunicat

In conformitate cu Legea Camerelor nr. 335/2007 CCIR este o organizatie neguvernamentala, autonoma, nonprofit, de utilitate publica, ce reprezinta, sprijina si apara interesele generale ale comunitatii de afaceri din Romania, urmarind promovarea si dezvoltarea industriei, comertului, serviciilor si agriculturii, in concordanta cu cerintele economiei de piata. Prin insasi definitia Camerei Nationale se exclud orice implicatii de natura politica sau patrimoniala.
Incepand de la infiintarea sa, in anul 1931, Registrul Comertului s-a organizat si a functionat in cadrul camerelor de comert si industrie asigurand transparenta necesara in mediul de afaceri si reglementand semnificativ viata economica.
Incepand cu anul 2002, cand registrul comertului a trecut in subordinea Ministerului de Justitie, ONRC a “inregistrat cresteri” la urmatoarele capitole:
 Birocratie;
 Timpul pentru pregatirea, depunerea si autorizarea societatilor comerciale;
 Taxe;
Rigiditate, in lipsa unui sistem informatic capabil sa proceseze datele;
Noile reglementari comunitare prevad simplificarea si accelerarea procedurilor de desfasurare si finalizare a operatiunilor comerciale. Lipsirea Camerei de Comert de Registrul Comertului, de baze de date si de baza juridica a legaturilor cu mediul de afaceri si a legaturilor oamenilor de afaceri intre ei – practic cele mai importante parghii in atingerea scopurilor pentru care functionam - face ca demersurile noastre sa fie mult ingreunate si ca unele institutii ale Sistemului Cameral sa nu poata accesa fonduri europene in beneficiul comerciantilor.
La 3 luni de la intrarea in vigoare a noii legi de organizare si functionare a CCIR, ne gasim in situatia ca atributii semnificative care ne-au fost incredintate sa nu poata fi indeplinite din pricina lipsei de acces la baza de date a registului de comert.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei face apel, pe aceasta cale catre mass-media, de a privi imaginea de ansamblu si de a intelege mecanismele care ajuta mediul de afaceri, si totodata, de a renunta sa gaseasca obscure interese politice sau financiare acolo unde nu exista.

Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

BIROUL DE PRESA-COMUNICARE

pr@ccir.ro