Forumul de afaceri Romania – China la CCIR

BUCURESTI - 1 august 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Marti, 31 iulie a.c., Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat Forumul de afaceri Romania - China, eveniment la care au participat reprezentanti ai unor importante firme din P.P China, Directorul Directiei Relatii Externe a provinciei Jilin, dl. Fan Fei, Consilierul Economic si Comercial al Ambasadei R.P. Chineze la Bucuresti, dl. Wang Xuanqing, vicepredintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dl. Sorin Dimitriu, reprezentanti ai Ministerului IMM-urilor, Comertului si Profesiilor Liberale si ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Forumul de afaceri Romania – China la CCIR

Vicepresedinte CCIR, dl. Sorin Dimitriu, a subliniat in cuvantul de deschidere faptul ca organizatia camerala acorda o importanta deosebita relatiilor bilaterale romano-chineze.”R.P China reprezinta un partener important al Romaniei. CCIR are acorduri de parteneriat cu mai toate institutiile similare din China. Pentru viitor, CCIR isi propune sa amplifice aceste relatii si sa ofere partenerilor chinezi toate cele 170 de servicii de care dispune”.

Dl. Sorin Toader, consilier in Ministerul pentru IMM-uri, Comert si Profesii Liberale, a caracterizat principalele aspecte ale relatiei bilaterale, precziand ca R.P. Chineza „ocupa un loc prioritar in ceea ce priveste relatiile economice ale Romaniei cu alte tari, fiind pe locul intai intre tarile asiatice cu care relationeaza Romania.”

Reprezentantul ARIS, dl. Sorin Vasilescu, a facut o scurta prezentare a oportunitatilor pe care piata romaneasca le ofera investitorilor straini, subliniind faptul ca sectoarele IT si telecomunicatii inregistreaza o crestere reala. „In sectorul telecomunicatiilor am inregistrat succese cu Nokia la Cluj, investitie cuprinsa intre 200 si 300 milioane euro. Unul din furnizorii de componente este o fabrica chinezeasca care va investi la Cluj 75 milioane euro. Pentru 2007 vom avea investitii greenfield, doi mari producatori de medicamente urmeaza sa investeasca 50 si respectiv 100 milioane de euro.”, a declarat Sorin Vasilescu.
Totodata, dl Sorin Vasilescu a subliniat faptul ca ARIS se afla in negocieri cu firme din R.P. Chineza, una dintre acestea exprimandu-si interesul de a se implica in relansarea a doua fabrici de caramizi, una din Constanta si una din Petrosani

Directorul General al Directiei Relatii Externe al provinciei Jilin, dl. Fan Fei, a aratat ca „relatiile economice dintre cele doua tari au cunoscut in ultimii ani o dezvoltare rapida, astfel incat volumul schimburilor comerciale dintre R.P Chineza si Romania a ajuns in 2006 la suma de 1,17 miliarde dolari.”

De asemenea, a mai mentionat ca „odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, oamenii de afaceri din R.P China au inceput sa cunoasca mai bine caracteristicile pietei romanesti si sa investeasca cu mai multa incredere, apreciind ca Romania este o piata buna pentru investitii. Cea mai buna dovada a cooperarii dintre cele doua tari este organizarea unui numar mare de targuri si expozitii, atat in Romania, cat si in R.P Chineza”.
Dl. Fan Fei, a invitat toate firmele prezente sa participe la targul care va avea loc in luna septembrie in Provincia Jilin, pentru ca fiecare sa-si prezinte marfurile, in speranta diversificarii schimburilor comerciale dintre cele doua tari.DIRECTIA RELATII PUBLICE

Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Directia Relatii Publice

Tel 317 94 81
pr@ccir.ro