„Îmbunătăţirea credibilităţii situaţiilor financiare” – subiectul principal al conferinţei organizate la CCIR Business Center

BUCURESTI - 11 noiembrie 2015

Comunicat tip General in Afaceri, Finante / Contabilitate, Industrie, Media / Publicitate, Retail

Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC) au organizat astăzi, 11 noiembrie 2015, la CCIR Business Center, conferinţa cu tema „Îmbunătăţirea credibilităţii situaţiilor financiare”.

Dl. Edler András György, consilier al Preşedintelui CCIR şi Preşedinte al CCI Covasna, a declarat în deschiderea evenimentului că “una dintre cele mai importante preocupări ale CCIR este sprijinirea firmelor cu capital autohton şi a mediului de afaceri din România. Noi suntem, până la urmă, cea mai mare şi reprezentativă entitate de reprezentare a intereselor mediului de afaceri. (…) Noi, Sistemul Cameral, avem alte bariere de depăşit legate de acest subiect al conferinţei şi mă refer aici la două lucruri: în primul rând, noi ar trebui să fim acea entitate care va merge şi va vorbi mediului de afaceri despre importanţa auditului, iar, pe de altă parte, mai există o provocare pentru noi: va trebui să transmitem pe toate canalele noastre un mesaj foarte important şi anume că auditul din România este de calitate şi că avem nişte specialişti foarte bine pregătiţi”.

Dl. Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru al Finanţelor Publice, a susţinut că “în baza informaţiilor furnizate de auditori se iau decizii foarte importante. (…) În exercitarea profesiei de auditor financiar, de expert contabil este foarte important să respecţi regulile şi standardele de raportare financiară, standardele profesiei. Putem vorbi de o consolidare a organismelor profesionale întrucât vă bucuraţi de respect în rândul oamenilor de afaceri. La nivelul Uniunii Europene şi la nivel naţional bunele practici au fost baza de inspiraţie pentru unele decizii la nivelul UE după perioada de criză şi pachetul de guvernanţă economică s-a bazat pe standardele profesiei dvs”.

“Ne bucurăm că dezbaterea de astăzi dedicată exclusiv îmbuntățirii credibilității situațiilor financiare a reușit să atragă toți actorii posibili: reglementerea, supravegherea, profesiile și mediul de afaceri. Ne-am concentrat pe creșterea cerințelor de raportare non-financiară, dar și pe impactulul deosebit pe care economica digitală îl are în ceea ce privește raportarea financiară, urmare a dorinței investitorilor și a publicului de a avea cifrele financiare foarte repede, cât mai repede și cât mai credibile. Întărirea încrederii poate fi amplificată printr-o conduită preventivă mai accentuată, prin atenție și vigilență sporite. Am apreciat sprijinul CCIR, cea mai importantă organizație din punct de vedere al reprezentativității mediului de afaceri național și vom continua să lucrăm împreună în baza protocolului încheiat, tocmai pentru a comunica mai bine către beneficiari (companii românești dar și oameni din poziții cheie) care sunt provocările viitoare ale raportărilor financiare și cum poti fi acestea transformate în oportunități’’, a declarat dl. Gabriel Radu, Preşedintele CAFR, în deschiderea conferinţei.

La eveniment s-a discutat despre informaţiile financiare de încredere necesare pentru funcţionarea pe baze solide a economiei. Obiectivul raportării financiare corporative este de a oferi informaţii şi credibile despre entitatea raportoare, iar lipsa lor ar putea determina luarea unor decizii eronate. Auditul financiar joacă un rol important în consolidarea eficacităţii şi funcţionării eficiente a operaţiunilor de afaceri, a pieţelor de capital şi a economiei în general, prin credibilitatea situaţiilor financiare elaborate.

Biroul Comunicare Publică

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comerț și Industrie a României este unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri români din ultimii 150 de ani. Exponentă a economiei libere de piață, Camera de Comerț și Industrie a României contribuie activ la dezvoltarea mediului de afaceri și, implicit, a României.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-romaniei/imbunatatirea-credibilitatii-situatiilor-financiare-subiectul-principal-al-conferintei-organizate-la-ccir-business-center