Capacitate succesorala

Definitie Capacitate succesorala

Potrivit art.654 Cod Civil, pentru a putea succede, trebuie neaparat ca cel ce succede sa existe in momentul deschiderii succesiunii. Deci, capacitatea succesorala nu este legata direct de capacitatea civila (de folosinta si de exercitiu), ci se refera la existenta in viata a persoanei succesibile. Astfel, au capacitate succesorala: a) persoanele nascute si aflate in viata la deschiderea succesiunii, b) persoanele inca nenascute, dar concepute la data deschiderii mostenirii, cu conditia de a se naste vii (chiar daca neviabile - dovada conceptiei se face prin aplicarea prezumtiei timpului legal al conceptiei, considerandu-se ca era conceput la data deschiderii succesiunii orice copil cu vocatie succesorala nascut inainte de a implini 300 de zile de la data mortii defunctului), c) persoanele declarate disparute prin hotarare judecatoreasca, d) persoanele juridice existente, aceastea putand dobandi mostenirea numai prin testament (legat). Nu au capacitate succesorala: a) persoanele predecedate (care au murit inaintea deschiderii succesiunii (care nu mai aveau fiinta legala la data deschiderii succesiunii), b) persoanele fizice neconcepute la data deschiderii succesiunii (adica cele nascute la mai mult de 300 de zile dupa moartea lui de cujus) precum si persoanele juridice care nu aveau inca fiinta legala la data deschiderii succesiunii, si c) comorientii.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Capacitate succesorala? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Capacitate succesorala.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Capacitate succesorala. Definitiile termenilor despre Capacitate succesorala cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Capacitate succesorala, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Capacitate succesorala.