Capital

Definitie Capital

Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor. Din punct de vedere contabil, capitalul este reprezentat de capitalul social, patrimoniul regiei etc., in functie de forma juridica a unitatii. Capitalul social subscris si varsat se inregistreaza dictinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital.Capitalul poate fi acumulat prin emiterea de actiuni si instrumente de debit pe termen lung. Principalele operatiuni ce se inregistreaza, asadar, in contabilitate cu privire la majorarea capitalurilor, sunt:- subscrierea si emisiunea de noi actiuni- incorporarea rezervelor- alte operatiuni, potrivit legiiOperatiunile ce se inregistreaza in contabilitate cu privire la micsorarea capitalurilor sunt, in principal, urmatoarele:- reducerea numarului de actiuni sau parti sociale sau diminuarea valorii nominale a acestora ca urmare a retragerii unor actionari sau asociati- rascumpararea actiunilor- acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti sau alte operatiuni, potrivit legii.Primele legate de capital (de emisiune, de fuziune, de aport, de conversie) reprezinta excedentul dintre valoarea de emisiune si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale.Echilibrul dintre actiunile ordinare, cele preferentiale si debitele pe termen lung constituie structura de capital a unei companii. Impreuna cu profitul sau retinut, ele formeaza capitalul utilizat. Relatia dintre ceea ce se datoreaza (capitalul de imprumut) si capitalul propriu este cunoscuta sub numele de rata de levier. Pentru institutiile financiare, capitalul prezinta o importanta deosebita: el constituie o plasa de siguranta impotriva pierderilor neasteptate cauzate de situatiile de tip bad debt, de managementul ineficient sau de rea-vointa. Atunci cand o banca centrala doreste sa afle daca o banca comerciala dispune de capitalul corespunzator, va studia cu atentie asa-numitul capital liber al acelei institutii: capitalul achitat, obligatiunile si rezervele, mai putin volumul imobilizat in active fixe.Ca factor de productie capitalul cuprinde bunurile rezultate din productie si care sunt folosite pentru producerea altor bunuri economice. In aceasta calitate el mai poarta denumirea de capital tehnic sau capital real, care se delimiteaza de capital banesc sau de capital financiar banii si activele financiare (actiuni, obligatiuni etc.) nu sunt factori de productie, deoarece cu ajutorul lor nu pot fi produse in mod direct alte bunuri.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Capital? Propune definitie

Poze Capital

  • Sigle

    Poza: Comunicat finalizare proiect capital de lucru Transylvania Inquiry SRL

  • Sigle

    Poza: Comunicat de presa obtinere Grant capital de lucru – Win Expert Cosnulting

  • Sigle

    Poza: Grant capital de lucru SC BUNATATI DIN ARDEAL SRL

  • Dacia a primit marele premiu la Gala Premiilor industriei româneşti Capital

    Poza: Dacia a primit marele premiu la Gala Premiilor industriei româneşti Capital

  • Vezi toate pozele despre Capital

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Capital.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Capital. Definitiile termenilor despre Capital cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Capital, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Capital.