Actorii Marcel Iureş şi Mihaela Sîrbu şi regizorul Lucian Georgescu vă invită la o dublă lansare - cartea şi filmul „TATĂL FANTOMĂ”

BUCURESTI - 4 decembrie 2013

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Retail

Volumul de proză scurtă „Tatăl Fantomă” {Amintiri}, prima ediţie în limba română a unei cărţi semnate de cunoscutul scriitor şi scenarist american Barry Gifford

DVD-ul filmului „Tatăl Fantomă”, nominalizat pentru debut la Festivalul de Film Internațional de la Montreal - 2011 şi distins în 2012 cu Premiul Special al Juriului al Festivalului de film de la Alma Aty – “Shaken Stars”. În regia lui: Lucian Georgescu. Cu: Marcel Iureş şi Mihaela Sîrbu

Bucureşti, 3 decembrie – Marcel Iureş. Mihaela Sîrbu şi regizorul Lucian Georgescu vă invită să luaţi parte la o lansare – eveniment: prima apariţie în limba română a unui volum semnat Barry Gifford, „Tatăl Fantomă- Amintiri” şi versiunea DVD-ului filmului cu acelaşi nume, în regia lui Lucian Georgescu. Evenimentul va avea loc vineri, 6 decembrie, ora 18:30, în Cărtureşti Verona (cafenea) și este sprijinit de Vodafone România.

Marcel Iureş şi Mihaela Sîrbu, actorii principali ai filmului, vor citi fragmente din volumul de proză scurtă al scriitorului american, Lucian Georgescu va povesti aventurile drumului de la carte la film. În timpul evenimentului vor fi proiectate imagini inedite de la filmări, consemnate de making-of-ul prezentat în premieră, semnat de cineastul Andrei Crețulescu.

Cele două apariţii “Tatăl Fantomă” reprezintă cadoul ideal de Sărbători pentru adepţii naraţiunilor scurte, decupate din viaţa reală, însă colorate cu elemente de ficţiune, şi cinefilii fascinaţi de biografii, enigme întunecate şi poveşti de dragoste la drum lung.

„Barry este în această carte altul decît durul solitar din Chicago, răsfățat astăzi de soarele Californiei care a încălzit cîndva și oasele bătrîne ale lui Jack London, scriitorul atît de iubit de Gifford”

(Lucian Georgescu – Postfață)

Volumul „Tatăl Fantomă” {Amintiri} este un adevărat eveniment editorial, fiind prima ediţie în limba română a unei cărţi scrise de Barry Gifford (trad. Lucian Georgescu și Constantin Dumitru-Palcus), scenaristul preferat al lui David Lynch (Lost Highway, Sailor & Lula, Hotel Room Trilogy) și Matt Dillon (City of Ghosts).

Volumul adună schițe în care în tușe estompate, autorul reconstituie fulgurant portretul unui tată dispărut prematur, gangster în celebrul clan Siegel-Lanski din Chicago. După moartea timpurie a tatălui său, arestat de mai multe ori pentru tăinuire de propietate furată şi trafic de alcool în perioada Prohibiţiei, şi fără nicio informaţie despre trecutul acestuia din perioada ante-americană, Barry Gifford se întoarce pe „urmele tatălui”.

„Așadar, eu sunt prin naștere un american de primă generație, fiu al unui gangster care a murit de tânăr. Ca și tatăl meu, mi-am croit calea-n viață fără prea mult sprijin. Am vrut să știu de unde venea tata, așa că am călătorit mai întâi la Viena, iar mai târziu în România, și am aflat. Ceea ce am descoperit nu m-a surprins.” (Barry Gifford).

Barry Gifford este scriitor american și cineast, ”singurul scriitor american încă în viață posedat de geniu” (Norman Mailer). A scris „Sailor&Lula – the complete novels” (ecranizat de David Lynch în Wild at Heart), „Almost Oriental” (nuvelă ecranizată de Lucian Georgescu), ”Perdita Durango” (transpusă filmic de Alex de la Iglesia) și alte cîteva zeci de romane, nuvele și scenarii de film.

Scenariu excelent, un film deopotrivă amuzant și inteligent (RAINDANCE); Călătorie agreabilă prin 70 de ani de istorie și peisaje superbe (EMPIRE)

Filmul „Tatăl Fantomă” a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2011 (TIFF). Filmul spune o dublă poveste de dragoste. Pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celălalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”). Pe de altă parte, dragostea pentru cinematograful de altădată, nomad, popular, naiv și generos.

“Tatăl Fantomă” îi aduce laolaltă și pe Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc (împreună din nou pe marele ecran după 30 de ani), Mimi Brănescu şi Mirela Oprişor, Valer Dellakeza și Mihai Constantin. Barry Gifford are şi el o apariţie cameo în film.

„Tatăl fantomă” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scriitor, scenarist, producător, critic de film (membru ACIN, FIPRESCI, EACWP, SRN), conferențiar dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Despre Carturesti

Organizatorii evenimentului sunt Librăriile CĂRTUREŞTI şi NAUTILUS (membru asociat al Booksellers Association of Great Britain and Ireland).Parteneri: Ordinul Arhitecţilor din România, Media Pro Pictures, Stage Expert, Iulius Mall, Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, A&A Records, Avrig 35, Grafis Art, Regia Autonomă de Transport Iaşi, Zebra Sound, Teatrul de copii Luceafărul din Iaşi. Parteneri media: Realitatea TV, Europa FM, Jurnalul Naţional, B-24-FUN, IS-24-FUN, Ziarul de Iaşi, Suplimentul de cultură. Pe Internet: HarryPotter.as.ro, Liternet.ro, OnlineGallery.ro, Carturesti.ro, Radio3Net.ro.