no gRAND oPENING

Timisoara - 28 octombrie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

De mai putin de o saptamâna, în Timisoara s-au deschis doua librarii Carturesti, una dintre ele situata în apropierea Pietei Unirii, pe strada Mercy la nr. 7, cealalta în la fel de noul Iulius Mall, la parter.

Va asteptam la prima dintre serile dedicate spatiului cultural timisorean. Sâmbata, 29 octombrie, la ora 19, în strada Mercy nr. 7. Expozitie de pictura G. Fikl. Concert Silent Strike. Apoi marti, 1 noiembrie, tot la ora 19, concert Makunouchi Bento.

no gRAND oPENING


Libraria Carturesti îsi cauta descendenta în România dintre cele doua razboaie care, fara a renunta la farmecul sau levantin, reusise sa îsi defineasca identitatea europeana. O Românie în care civilizatia, opinia publica si libertatea bine asumata îsi gasisera deschiderea, forma proprie în care sa se aseze. O Românie care se privea lucid.

Dupa 45 de ani de accident istoric, acest spatiu s-a mai lasat asteptat 13 ani (prima librarie Carturesti s-a deschis în Bucuresti acum cinci ani). Afirmatia anterioara poate parea o îndrazneala gratuita daca nu ne cunoasteti. Doar ca nu încercam sa confiscam atitudini, ci sa le sprijinim.

Carturesti nu este numai un loc al cartilor. Carturesti este un loc de întâlnire între diferitele forme ale culturii. Suna pretentios? Ne-am gândit doar ca v-ar placea sa puteti gusta un ceai ascultând muzica buna si rasfoind o carte. Sau privind, pur si simplu, peretii. Nu degeaba însa.

Niciodata goi, peretii ceainariei Carturesti capata valoare prin gazduirea lucrarilor celor mai interesanti artisti contemporani. Intervine ceva, credem noi, în relatia dintre privitor si lucrarea de arta atunci când aceasta este expusa la Carturesti. Acel ceva s-ar putea sa fie o combinatie subtila de familiaritate si confort careia îi putem zice huzur. Ne plac cuvintele astea doua: dichisul si huzurul. De fapt, ne plac cuvintele. Pe unele dintre ele încercam sa le punem în slujba imaginii.

Nu vrem sa stabilim prioritati. Literatura, muzica, ceaiul, arta plastica, arhitectura, filosofia, filmul, teatrul, ciocolata stau bine împreuna. Încercam doar sa facem delicate selectii. Sa va punem la dispozitie lucruri frumoase, rare, inedite. Sa aratam ca alaturi de cultura de consum poate convietui si cultura de avangarda.

Libraria Carturesti nu e doar un spatiu privat. Libraria Carturesti apartine celor care si-au imaginat-o.

Despre Carturesti

Librariile Carturesti in Timisoara:

1. Str. Florimund Mercy nr. 7
(langa Piata Unirii)

2. Iulius Mall
Parter, 7
Pentru informatii suplimentare:

Cristian Neagoe
PR & Events Manager
Carturesti
0722 229 623
info@carturesti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/carturesti/no-grand-opening