Conferinta de presa -Ce se intampla daca primesc in continuare refuzul negativ in 30 de zile de la banca?

BUCURESTI - 3 octombrie 2010

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Marti, 5 octombrie 2010, va avea loc la ora 10, la Golden Tulip Times hotel, conferinta de presa cu tema “Ce se intampla daca primesc in continuare refuzul negativ in 30 de zile de la banca”.Pe langa jurnalisti sunt invitati si reprezentantii grupurilor de clienti nemultumiti ai bancilor care vor primi raspunsuri la intrebarile pe care le au de la avocatii invitati.


Conferinta de presa este organizata de av.Coltuc Marius,reprezentatul legal a mai multor grupuri de nemultumiti de banci

Bancherii fac lobby pe lângă deputaţi să nu adopte legea de adoptare a Ordonanţei, iar preşedintlui i-au cerut să nu o promulge. La rândul lor, instituţia menită să apere interesele clienţilor, ANPC, a anunţat că nu va ceda în faţa pretenţiilor băncilor.

La aceste întrebări, precum şi la celelalte legate de războiul creditelor va răspunde avocatul Marius Coltuc.
Obligatia de notificare a consumatorilor a revenit exclusiv creditorilor. Astfel, daca nu poate dovedi ca si-a informat clientii ca trebuie sa vina sa consulte actele, banca va fi amendata.




Conform ordonantei, ANPC poate aplica bancilor amenzi cuprinse între 10.000 si 100.000 de lei pentru nerespectarea normelor si le poate interzice sa mai acorde credite pâna la aducerea tuturor contracte în conformitate cu prevederile legale.

Contractul poate fi suspendat

Multe persoane nu au semnat actele, iar acum se tem de invocarea adoptarii tacite de catre creditor. Chiar daca noile prevederi au intrat în vigoare, clientul are în orice moment dreptul de a contesta actul aditional, în cazul în care crede ca banca a introdus abuziv clauze. Mai mult, acesta poate înainta instantei o cerere prin care sa ceara suspendarea executarii contractelor în cauza pâna la solutionarea litigiului.

Dupa alinirea la ordonanta, în contract nu trebuie sa apara simltan comision de administrare credit si comision de administrare cont. În functie de politica bancii, unul dintre ele va fi eliminat. Majorarea sau modificarea dobânzilor (din fixa în variabila), introducerea unor noi comisioane sau majorarea acestora sunt interzise.

Fortate sa elimine comisionul de risc, unele banci l-au redenumit s-au l-au alipit comisionului de administrare. Daca observati aceste lucruri, faceti o notificare scrisa catre banca, iar în cazul în care aceasta refuza sa renunte la modificarile abuzive, sesizati Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor.

Nu va speriati de amenintari!

Daca un angajat al bancii va ameninta cu scadentarea creditului în cazul în care refuzati sa semnati actul aditional, cereti o notificare în scris prin care sa va comunice acest lucru.

Unii clienti au fost amenintati chiar cu reevaluarea garantiilor si a adeverintelor de salariu cerute la acordarea împrumutului. Acest comportament reprezinta un abuz, creditorul nu poate obliga împrumutatul sa accepte alte modificari în afara de cele impuse prin OUG 50/2010

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/casa-de-avocatura-coltuc/conferinta-de-presa-ce-se-intampla-daca-primesc-in-continuare-refuzul-negativ-in-30-de-zile-de-la-banca2