MICA SAPTAMANA DE MUZICA VECHE

BUCURESTI - 10 mai 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In asaltul efervescent al “watilor frenetici” emis de tinerii rebeli si nervosi prin intermediul instrumentelor electrice, cand armonia si bucuria muzicii este lasata deoparte in favoarea zgomotului, incercam sa ne intoarcem catre izvoarele culturii redescoperind si recuperand identitati culturale.
Va propunem trei zile de muzica veche romaneasca, bizantina si medievala; dorim sa va bucurati si sa (re)desoperiti, sa (re)descoperim impreuna sunetul linistit, armonia, impreuna cu grupurile: TREI PARALE si EINUIEA (marti 16 mai), TRUVERII (miercuri 17 mai) si interpretul OVIDIU CRACIUN (joi 18 mai) .
Concertele incep la ora 20:00 in sala POD din Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti (calea Plevnei nr. 61)

Marti 16 mai 2006 ora 20:00 concert cu grupul de muzica veche romaneasca TREI PARALE si grupul de muzica bizantina si traditionala EINUIEA

Trei parale şi-a început existenţa în cursul anului 2003. Proiectul grupează tineri orăşeni atraşi de muzica tradiţională specifică spaţiului românesc, dar alăturând şi muzicile celorlalte popoare ce trăiesc în acest loc. Grupul foloseşte instrumente vechi aproape dispărute din practica curentă: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier simplu fără găuri), cobza, drâmba etc. Melodiile sunt toate tradiţionale, însă modalităţile de tratare a acestora sunt în general destul de libere. Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român.
De curând grupul a făcut câteva înregistrări constituind un prim material pentru un demo şi se pregăteşte pentru o nouă etapă în viaţa sa: realizarea unui disc.

O reiterare subiectiva a muzicii Bucurestiului vechi.- povestiri bizantine cu grupul EINUIEA
Componenta EINUIEA:
Calin Torsan – fluiere
George Turbin – voce, baglamas, kazoo
Silviu Fologea – chitara
Juan Carlos Negretti – percutie

Miercuri 17 mai 2006 ora 20:00 concert cu grupul de muzica medievala si traditionala TRUVERII
Aparuta in 2002 ca o trupa in cadrul Companiei de Arta STUDIO 24 (din Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti) , conceptul actualului grup TRUVERII dateaza din 1992 de la prima editie a Festivalului de Arta Medievala de la Sighisoara. Pe atunci publicul roman fiind inca la inceputuri in ceea ce priveste atractia spre arta evului mediu si Renascentist avea ocazia sa intalneasca fie la Sighisoara fie la Peles sau Sibiu pe promotorii Festivalului amintit (Mihai Serghei Todor si Gabriel Apostol) cantand pe strazi, spunand poezii ale trubadurilor, avand alaturi componentii de atunci ai STUDIO 24 care dansau si jucau, aducand un aer aparte timpului contemporan care tocmai respira in libertate.
TRUVERII se desprind ca trupa independenta in 2003 si incearca sa faca cunoscut publicului roman muzica veche europeana mai putin cunoscuta. Concertele transmit bucuria muzicala de odinioara, dar urmaresc si o linie educationala a cunoasterii culturale.
Ceea ce fac TRUVERII este o recuperare si redescoperire a diversitatii culturale in cadrul identitatii spirituale europene.
Muzica lor se adreseaza tuturor oamenilor, de la copil la batran, indiferent de nationalitate sau conditie sociale.

Componenţa actuală a grupului TRUVERII:
Carmen Mărunţelu – voce, percuţii - inginer
Mădălina Ionela Pîstae – voce, percuţii - farmacista
Ramona Cutină – voce, percuţii - actor
Orlando Petriceanu – percuţii, voce - actor
Mihai Serghei Todor – instrumente de suflat, percuţii, voce, conducătorul trupei - regizor
Olga Negură – voce, chitară, vioară - studenta

Instrumente :
Percuţii : tamburine, tobă, daf, djambeuri, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopoţei, dublu ton, beţe, bongosuri, aduf, darbuca, toaca,
Instrumente de suflat : flaut vertical (sopran, alto), caval, ocarină, tâlf, fluier cimpoi
Instrumente cu corzi : chitară, vioară
Instrumente tradiţionale : vioara săracului, arborele ploii, scoici

Tip de Muzică : Medieval / Renascentist / Tradiţional

Apariţii în :
România : Bucureşti, Râşnov, Bran, Sighişoara, Hunedoara
Italia : Veneţia, Roma, Arezzo, San Giovanni di Valdarno
Portugalia : Lisabona, Beja, Gabeça Gorda, Amadoria
Spania : Albacete

Joi 18 mai 2006 ora 20:00 concert de muzica medievala cu OVIDIU CRACIUN.
Ovidiu Craciun s-a nascut in Bucuresti, Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1992) si al Academiei de Muzica (1998). Este profesor de muzica la Scoala Internationala Americana din Bucuresti , preda lectii particulare de chitara, printre discipolii sau numarandu-se Gwang Gwon-Kang fost ambasador al Coreei de Sud la Bucuresti si Barry Muligan, consulul Irlandei la Bucuresti,
Ovidiu Craciun a sustinut recitaluri de chitara la festivaluri de gen din tara, a colaborat cu Corul National de Camera “Madrigal” condus de maestrul Marin Constantin. Dupa 1997 a infiintat mai multe duete de muzica medievala, evoluand in concerte la Mogosoaia-Palatul Brancovenesc, Muzeul Literaturii Romane, ArCuB (“Serile de muzica veche” , mai 1999), Ambasada Coreei de Sud, Ambasada Germaniei precum si la Sighisoara – Teatrul din Turn si Festivalul de Arta Medievala ( editiile 1998, 1999, 2003). Este al doilea concert pe care il sustine in Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti.

Prima piesa din concert este un studiu al lui Manuel Ponce (compozitor din secolul), o prelucrare a unui cantec stravechi al indienilor din America de Sud, care putea fi auzit mai ales in zona lacului Titicaca. Era cantat la instrumente de suflat si se pare ca avea rol de avertizare, asemanator semnalelor de fum utilizate de indienii din America de Nord.
Concertul mai contine si o prelucrare a lui Robert Johnson (Anglia, sec. XVI) dupa „Credo in Deum that ys”, vechi cantec englezesc din sec. XIII. Piesa este ampla, avand o durata de aproximativ 14 minute.
Vor mai putea fi audiate doua cantece ale trubadurilor francezi, dintre care „Quan vei l’alauzeta” ii apartine lui Bernard de Ventadour, considerat a fi cel mai important dintre ei.
Vor fi si doua piese vocale: un cantec traditional din Italia (El Grillo) si un chant spaniol, ambele din secolul al XIV-lea.
Pret bilet de intrare (la un concert) = 3 lei (trei parale noi)

Cine doreste sa vada toate spectacolele va beneficia de reducere: cumpara doua bilete si are acces in toate cele trei zile de concerte!

Biletele se pun in vanzare luni 15 mai.

Despre Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti

“Mica saptamana de muzica veche” este un program in cadrul stagiunii “In cautarea Europei” (proiect “Porti deschise catre Europa”) - proiect Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti in colaborare cu SCAT Concret sub egida Autoritatii Nationale pentru Tineret, lansat anul trecut.

Parteneri media: SAPTE SERI, ATELIERUL DE GRAFICA, SCAT CONCRET, www.fiidestept.com, emisiunea ZORI DE ZI (OTV)
Detalii pe www.ccs.ro sau la tel: 315 25 42, studio24@ccs.ro, ccs@ccs.ro
anda@ccs.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/casa-de-cultura-a-studentilor-bucuresti/mica-saptamana-de-muzica-veche