Herculane - arc peste timp, 1896-2006. Turism și istorie la Băile Herculane

BUCURESTI - 25 mai 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Educatie / Cultura

In cadrul evenimentelor dedicate istoriei turismului din România, Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei, nr. 15) vă invită joi, 26 mai, la ora 18.00, la conferința „Herculane - arc peste timp, 1896-2006. Turism și istorie la Băile Herculane”și prezentarea volumului cu același titlu, autor Dorin Bălteanu, apărut la editura Info Craiova, 2007 în limba română, iar în 2010, în limba germană cu o sinteză în 6 limbi internaționale.

Prezintă:
Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, “Tradiții ale turismului balnear românesc”
Ing. Dorin Bălteanu, “Istorie și tradiție la Băile Herculane”
Dr. Alexandru Murad Mironov, “Din istoria orașului Băile Herculane”
Dr. Octavian Buda, “Un punct terapeutic pe harta Europei”

Ilustrația muzicală: orchestra de suflători Karpaten Show. Dirijor: Hans Groza
Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius

Herculane - arc peste timp, 1896-2006. Turism și istorie la Băile Herculane
 „ Acum, în această vale a Cernei există cea mai frumoasă stațiune de pe continent”  

(Franz Iosef, Împăratul Austro-Ungariei, 1852)

La sfârșitul sec. XIX Băile Herculane era deja o stațiune consacrată pe plan internațional, devenind o destinație solicitată atât de oamenii simpli care își căutau leacul pentru bolile de care sufereau, cât și de mari personalități politice ale vremii care găseau aici locul ideal pentru întâlniri de stat cât și pentru relaxare și tratament.

Stațiunea cunoaște după 1852 o nouă etapă de înflorire odată cu ridicarea marilor edificii construite după proiectele arhitectului curții imperiale vieneze, Wilhelm Doderer, cel care a proiectat prima variantă a celebrului castel Peleș de la Sinaia. S-au construit atunci restaurante, vile, băi luxoase, elemente care sporesc faima internațională de care se bucura deja stațiunea. Concepția unitară și monumentalitatea sunt caracteristicele hotelurilor centrale care au apărut în acele vremuri, așezate simetric față de o axă perpendiculară pe Cerna, formată din clădirea Cazinoului, la un capăt și Băile Imperiale Austriece la celălalt capăt.

Elementul central al ansamblului arhitectural construit în a doua jumatate a sec. XIX, în jurul căruia gravitează cladirile, monumente istorice de arhitectură balneară îl constituie Parcul Central.”  (Dorin Bălteanu)

Evenimentul se va desfășura în limba română.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/casa-de-culturafriedrich-schiller/herculane-arc-peste-timp-1896-2006-turism-si-istorie-la-baile-herculane