FEANTSA și Foundation Abbé Pierre lanseaza publicația privind Excluziunea Socială în Europa în prezența Comisarului European Nicolas Schmit, 23.07.20

BUCURESTI - 21 iulie 2020

Comunicat tip General in Social

FEANTSA și Foundation Abbé Pierre lanseză cea de-a 5 publicație privind Excluziunea Socială în Europa în data de 23 iulie 2020, în prezența Comisarului European pentru afaceri sociale, Nicolas Schmit. Șocant: în România, în 2018 aproape una din două gospodării și patru din cinci copii săraci trăiau în locuințe supra-aglomerate. Potrivit Asociației Casa Ioana, familiile reprezintă segmentul cu cea mai mare creștere în rândul populației lipsite de adăpost.

Stoparea fenomenului persoanelor fără adăpost în Europa – este posibil!

Cu România “campioana” UE în privința condițiilor sub standarde de viață, acum este un moment bun pentru schimbare. 

FEANTSA și Foundation Abbé Pierre lanseză cea de-a 5 publicație privind Excluziunea Socială în Europa în data de 23 iulie 2020, în prezența Comisarului European pentru afaceri sociale, Nicolas Schmit. Șocant: în România, în 2018 aproape una din două gospodării și patru din cinci copii săraci trăiau în locuințe supra-aglomerate. Potrivit Asociației Casa Ioana, familiile reprezintă segmentul cu cea mai mare creștere în rândul populației lipsite de adăpost.

Potrivit estimărilor Fundației Abbé Pierre și FEANTSA, aproximativ 700.000 de persoane se confruntă cu lipsa unui adăpost în fiecare noapte în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere de 70% în zece ani. Cu toate acestea, în timpul crizei recente de sănătate, acest număr a scăzut brusc în multe țări datorită măsurilor de urgență prin care s-a oferit adăpost celor mai vulnerabili dintre noi. În contextul Covid-19 din București, centrele pentru victimele violenței domestice vor pune la dispoziție mai multe spații, iar un nou adăpost permanent pentru femeile fără adăpost va fi deschis - dovadă că este posibil să acordăm prioritate grupurilor vulnerabile și să luptăm împotriva fenomenului persoanelor fără adăpost dacă într-adevăr dorim acest lucru atunci când avem și mijloacele necesare!

În această a cincea publicație privind Excluziunea Socială în Europa, Fundația Abbé Pierre și FEANTSA și-au unit din nou forțele și au arătat că prin mobilizarea a 3% din subvențiile prevăzute în bugetul Planului de recuperare post-COVID, Uniunea Europeană și statele membre sunt capabile de a reloca imediat toate persoanele fără adăpost din Europa în condiții demne pentru un an întreg. 

Câteva date:

Copiii sunt printre cei mai vulnerabili în ceea ce privește excluziunea de la locuire din Europa, în special când discutăm despre supra-aglomerare, deși a existat o scădere lentă pe parcursul a 10 ani. În România,2 din 3 copii, în general, și 3 din 4 copii dezavantajați trăiau în condiții de supra-aglomerare – dublu față de media UE.

În ceea ce privește populația generală, România, deși a înregistrat o scădere, rămâne în coada clasamentului printre țările din UE, cu 56.4% gospodării sărace și 46.3 % din populația totală care trăiește în locuințe supra-aglomerate.

România este, de asemenea, țara din UE cu cele mai ridicate rate de deprivare severă de locuințe, cu 37.4% gospodării sărace și 16.1% gospodării generale care se confruntă cu deprivare severă.

Deși ponderea gospodăriilor supra-încărcate de costurile de locuire a scăzut în România, locuințele reprezintă, încă, un efort financiar excesiv pentru 1 din 3 gospodării sărace.

Costurile locuinței pentru chiriașii sărăci au crescut între 2008 și 2018 în aproape toate țările UE, cu proporții deosebit de mari în România (+264.6%).

În întreaga UE, persoanele cu dizabilități fizice sunt cele mai vulnerabile în ceea ce privește excluziunea severă de la locuire în Letonia (13.9%) și România (12.5%), iar această inegalitate este și mai accentuată atunci când ne referim la populația tănără, unde fenomenul afectează 1 din 5 persoane în România.

România a înregistrat o creșterea costurilor de locuire în rândul persoanelor tinere cu dizabilități. 16% dintre tinerii cu dizabilități fizice din România fac eforturi financiare excesive pentru a-și acoperi costurile de locuire.

În ceea ce privește sărăcia legată deposibilitatea de încălzire, România înregistrează cea mai mareîmbunătățire din UE cu 60.7% mai multe gospodării capabile să mențină o temperatură adecvată în locuințe, triplu față de media UE.

    În UE, inegalitățile de locuire dintre gospodăriile sărace și cele normale sunt în creștere: gospodăriile sărace sunt de opt ori mai predispuse la a fi supra-încărcate de costurile de locuire spre deosebire de gospodăriile normale.

    Finanțarea pentru construcția de proprietăți rămâne pe locul doi în ceea ce privește cheltuielile guvernamentale în medie în Europa. Cheltuielile guvernamentale pentru finanțarea construcției de locuințe și utilități publice reprezintă doar1.3% din totalul cheltuielilor guvernamentale în 2018 în Europa. România este printre cele 5 țări cu cea mai mare proporțiea cheltuielilor publice alocatepentru locuințe și utilități publice cu 2.7%, deși aceste cheltuieli au scăzut în 10 ani.

    Publicarea celui de-al 5-lea raport vine la sfârșitul unei crize majore de sănătate care a condus la o criză economică și socială. Având în vedere răspunsul rapid al Uniunii Europene la începutul crizei, Fundația Abbé Pierre și FEANTSA au mari speranțe că se poate extinde accesul la locuințe decente, accesibile si adecvate pentru toți. În plus, Comisia Europeană pare să deschidă calea către acțiuni mai decisive în acest domeniu.  România va face parte din mișcare?

    Raportul va fi lansat în data de 23 iulie 2020, ambele organizații fiind prezente la conferința de presa organizată cu o zi înainte, în data de 22 iulie 2020. 

    Conferința de presă miercuri, 22 iulie, ora 11.00 CET pe Zoom

    Înregistrări la https://zoom.us/meeting/register/tJIqd-2trzssGNOJfuUp9PWSy9Y4rF6TtUBc 

    Despre FEANTSA :

    FEANTSA este Federația Europeană a Organizațiilor Naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost. Cu peste 100 de membri, suntem singurul ONG european care se concentrează exclusiv pe persoanele fără adăpost. FEANTSA are statut consultativ la Consiliul Europei și la Națiunile Unite.

     

    Despre Fundația Abbé Pierre:

    Fundația Abbé Pierre este un actor major în lupta împotriva fenomenului persoanelor fără adăpost și excluderiide la locuire în Franța și pledează pentru o societate mai justă și centrată pe om. Fundația a fost înființată de Henri Grouès, cunoscut sub denumirea de „Abbé Pierre” și sprijină aproape 900 de proiecte anual atât în ​​Franța, cât și pe plan internațional.

    Despre Casa Ioana

    Asociația Casa Ioana este o organizație non-guvernamentală care se ocupă cu victimele violenței domestice și familiile fără adăpost, cu sediul în București, România.
    www.casaioana.org
    Nicoleta Dinu – Asistent relații publice și comunicare, nicoleta.dinu@casaioana.org
    0760 249 392

    Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/casa-ioana/feantsa-si-foundation-abbe-pierre-lanseaza-publicatia-privind-excluziunea-sociala-in-europa-in-prezenta-comisarului-european-nicolas-schmit-23-07-20