Catalin Predoiu: Gura ministrului…adevăr grăieşte

BUCURESTI - 22 iulie 2014

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social, Juridic

Live site

Declarația ministrului Titus Corlățean conform căreia ministerul pe care îl conduce nu mai are bani pentru repatrierea cetățenilor români din Fâșia Gaza părea o gafă monumentală.

Cum poate un ministru al unei țări membre a UE să declare că țara sa nu mai are bani pentru salvarea din zonă de război a propriilor cetățeni ? În ce țară europeană mai poate exista o astfel de situație ?

În realitate, ar fi fost bine să fie o gafă de exprimare dar nu a fost o gafă, ci purul adevăr.

Într-adevăr, guvernul nu-și poate salva cetățenii aflați în pericol decât după ce va avea loc rectificarea bugetară și după ce doamna ministru de finanțe va fi de acord.

Desigur, ar urma ca domnul ministru Corlățean să notifice guvernul israelian despre acest lucru și să-l roage să înceteze bombardamentele până la rectificarea bugetară.

Lăsând ironia la o parte, trebuie să admitem că acest episod  nu este singular și că actuala politică bugetară are o carență structurală, aceea a ignorării nevoii de constituire a unor fonduri de rezervă mai importante pentru situații excepționale. Fondul de rezervă al primului ministru nu acoperă decât parțial această necesitate iar, în multe cazuri, nu are o destinație adecvată fiind utilizat electoral pentru finanțarea primăriilor sau consiliilor locale ale puterii sau cu tendință de a pactiza electoral cu puterea.

Părerea mea este că parcurgem o perioadă caracterizată de imprevizibil atât din punctul de vedere al catastrofelor naturale dar mai ales din punct de vedere geopolitic și ecologic. Este evidentă schimbarea climaterică prin repetatele inundații, alunecări de teren, etc. Situația din Ucraina ne poate cauza și ea cheltuieli prin gestionarea unui posibil exod de refugiați, de securizare a granițelor, etc. iar începerea exploatării gazelor de șist sau posibil Roșia Montana pot cauza catastrofe ecologice și nevoi suplimentare de finanțare a unor lucrări de amenajare și depoluare.

Din ce în ce mai mult se evidențiază tendința multiplicării așa numitelor situații speciale sau de urgență iar nevoia unor fonduri mai mari pentru astfel de situații devine o obligativitate.

 

Catalin Predoiu

Prim-vicepresedinte PDL

Candidat PDL la Presedintie

Despre Catalin Predoiu

Plata se efectueaza prin transfer bancar. Dupa efectuarea platii, avem nevoie de o copie dupa foaia de depunere sau ordinul de plata primit de la banca, ce va fi trasmisa prin fax, la numarul de fax 0256-332730. S.C HOTEL ROCO 2001 SRL CUI: RO 14178394CF: J35/1015/2001Adresa: IZVIN, Str. Principala nr. 81 TIMISCont: RO80 RNCB 0249 0492 8195 0002