Ce fac psihoterapeutii in cabinet?

BUCURESTI - 7 octombrie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cartea „Psihoterapeutii dau teme pentru acasa”, de Michael A. Tompkins, deschide a doua colectie a editurii Catharsis Media, intitulata „Ce faci in cabinet?”. Colectia va cuprinde carti de specialitate scrise de terapeuti practicieni cu mare experienta in domeniu prezentand tehnici si metode mai putin cunoscute in Romania, dar foarte utile pentru orice psiholog sau psihoterapeut.

In fiecare zi, in fiecare sedinta de terapie, cu fiecare dintre clienti, terapeutii trebuie sa raspunda la aceeasi intrebare: „Ce pot face pentru a-l ajuta?”. Trebuie sa decida ce tehnica sa aplice pentru a-i ajuta sa-si atinga scopurile pe care si le-au propus in terapie. Cartea „Psihoterapeutii dau teme pentru acasa. Strategii, reguli si formulare”, de Michael A. Tompkins, este un ghid care prezinta in detaliu pasii ce trebuie urmati pentru a folosi cu succes temele pentru acasa in cadrul terapiei. Sunt abordate pe larg obstacolele care apar de obicei in calea efectuarii temelor si capcanele ce trebuie evitate pentru a nu transforma o tema intr-un esec.

In functie de scopurile terapeutice ale clientului, sunt prezentate in carte cinci tipuri mari de teme: teme pentru cresterea constientizarii, teme de programare a activitatilor, teme pentru imbunatatirea controlului emotiilor si a eficientei relatiilor interpersonale si teme de testare a credintelor. In fiecare capitol, se gasesc prezentate cazuri reale din practica autorului, transcrieri ale dialogurilor din cadrul sedintelor si formulare completate de clientii acestuia in timpul efectuarii temelor.

Michael A. Tompkins abordeaza fara ocolisuri toate retinerile pe care le-ar putea avea terapeutii fata de aceasta tehnica de lucru: Tema interfereaza cu relatia terapeutica, Nu poti da teme in cazul anumitor probleme clinice, Tema este traumatizanta sau Clientul meu este prea tulburat pentru a face tema, oferind solutii pentru fiecare situatie. In ultimul capitol, este prezentata aplicarea temelor in cazul unor categorii speciale de clienti: varstnicii, copiii si adolescentii, cuplurile si familiile, grupurile, clientii foarte anxiosi si cei cu depresie severa, clientii cu tulburari de personalitate si cei cu tulburari neurocognitive.

In a doua parte, cartea se transforma intr-un adevarat instrument de lucru, punand terapeutilor la dispozitie, in cadrul Anexelor, 48 de formulare pe care le pot folosi direct cu clientii. Fiecare cumparator al acestei carti are dreptul de a fotocopia si de a utiliza in practica sa clinica individuala aceste formulare. Multe dintre aceste formulare sunt descrise si explicate in carte, in prezentarea cazurilor fiind incluse si astfel de formulare completate de clientii autorului.

Michael A. Tompkins, doctor în filozofie si terapeut acreditat, este unul dintre fondatorii Centrului de Terapii Cognitive din San Francisco, profesor asistent de psihologie clinica la University of California, Berkeley si membru fondator al Academiei de Terapii Cognitive.

Fragmente din carte si alte detalii, se gasesc pe site-ul catharsismedia.ro sau pe site-ul psihoshop.ro. Cartea poate fi achizitionata doar online.

Despre Catharsis Media

Editura Catharsis Media - Cartea de psihologie
office@catharsismedia.ro
office@catharsismedia.ro