Pneul vechi polueaza fonic

Timisoara - 27 februarie 2015

Comunicat tip Produse / Servicii in Auto, Logistica/Transport, Retail

Solutie simpla: anvelope noi

Poluarea fonica reprezinta un factor ridicat de stres indeosebi pentru locuitorii oraselor. Panouri absorbante si alte mijloace de a tempera zgomotul, pot atenua doar partial impactul negativ asupra populatiei din zonele adiacente strazilor cu circulatie intensa. Exista doua solutii eficiente pentru a reduce zgomotul de pe sosele: inlocuirea anvelopelor vechi cu unele noi sau dotarea masinilor cu pneuri care atenueaza zgomotul.

Harta de poluare fonica din trafic a Primariei Timisoara

Harta de poluare fonica din trafic a Primariei Timisoara

 Media nivelului de zgomot la cauciucurile budget din studiu este de 71,6 dB, iar la cele premium avem o medie de 69,6 dB, asadar o diferenta de 2 dB 

Traian Pop, director cauciucuridirect.ro

Testari pe piste speciale in vederea masurarii zgomotului provocat de pneuri au relevat diferenta mare dintre un cauciuc standard si unul de constructie speciala, tocmai pentru a preveni poluarea fonica. La un test realizat cu aceeasi masina la o viteza de 80 de kilometri/ ora un pneu standard a emis un zgomot de peste 74 de decibeli, la un pneu special cu emisie scazuta de zgomot cantitatea decibelilor a scazut la putin peste 68 – deci o diferenta de cinci decibeli. Statisticile au aratat ca o masina echipata cu pneuri standard produce la fel de mult zgomot ca si trei masini dotate cu cauciucuri speciale de poluare fonica atenuata. Intr-un studiu facut de Delticom Romania au fost comparate cinci cauciucuri budget si cinci premium in ceea ce priveste nivelul de zgomot conform etichetei UE pentru anvelope ale fiecarui produs. „Media nivelului de zgomot la cauciucurile budget din studiu este de 71,6 dB, iar la cele premium avem o medie de 69,6 dB, asadar o diferenta de 2 dB”, spune Traian Pop, director pentru Europa de Est de la Delticom Romania.

Un alt aspect de reducere a poluarii fonice este inlocuirea cauciucurilor vechi cu unele noi. Zgomotul provocat de pneurile cu o vechime mai mare de cinci ani creste poluarea fonica cu pana la 2,5 decibeli, reiese inca din anul 2008 dintr-o statistica a Comisiei Europene. Relevant este indicatorul care arata ca scaderea zgomotului provocat de pneuri cu trei decibeli poate duce la injumatatirea poluarii fonice de pe sosele provocate de pneuri atunci cand masinile ruleaza cu peste 50 de kilometri la ora. Gradul de intarire al cauciucurilor – care creste direct proportional cu gradul de uzura respectiv cu vechimea (nn: chiar daca nu au fost folosite) - se calculeaza in shore fiind masurat cu un durometru. Studiul a aratat ca masuratorile experimentale indica o intarire a cauciucurilor cu 10 – 15 shore in decursul a cinci ani. Fiecare grad shore inteteste zgomotul emis cu 0,22 decibeli. Deci un calcul simplu releva faptul ca dupa cinci ani creste poluarea fonica intre 2 – 2,5 decibeli. De mentionat, ca uneori anvelopele sunt utilizate chiar mai mult de cinci ani si rularea pneurilor pe sosele produce in multe cazuri un zgomot mai accentuat decat masinile insasi.

In judetul Timis, si indeosebi in municipiul Timisoara, sunt depasite de multe ori limitele admise ale zgomotului stradal. Astfel, harta poluarii fonice arata ca si in judetul Timis au fost constatate anul trecut 48 de depasiri ale nivelului admis de zgomot. Agentia pentru Protectia Mediului Timis a realizat pe parcursul anului 2014 130 masurari de acustica urbana. Depasiri ale limitei maxime admise prevazute de STAS 10009-88 s-au inregistrat in 48 puncte de masurare. 16 masurari ale nivelului de zgomot au fost efectuate la solicitarea  Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetului Timis; 114 masurari ale nivelului de zgomot au fost realizate la solicitarea unor societati din judetul Timis.

Despre cauciucuridirect

Cauciucuridirect.ro este specialistul Dumneavoastră pentru anvelope cumpărate online.
Vă oferim un sortiment variat de anvelope de toate mărcile şi dimensiunile pentru vehiculele Dumneavoastră. Indiferent dacă este vorba de autoturisme sau limuzine, motociclete sau camioane – la noi găsiţi în orice moment şi oricând orice fel de anvelope potrivite la preţul cel mai favorabil.