Fondurile europene, un motor de crestere in 2012 ?

BUCURESTI - 6 aprilie 2012

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania a organizat pe 5 aprilie o masa rotunda pe tema « Fondurile europene, un motor de crestere in 2012 ? », in prezenta domnului Leonard ORBAN , Ministrul Afacerilor Europene, si ai reprezentantilor companiilor franceze prezente in Romania.

 « Infrastructura, fie telecom, fie de mediu, fie de transport, este o preocupare a comunitatii franceze si o posibila solutie ramane partenariatul public-privat." 

Bruno Roche

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania a organizat pe 5 aprilie o masa rotunda pe tema « Fondurile europene, un motor de crestere in 2012 ? », in prezenta domnului Leonard ORBAN, Ministrul Afacerilor Europene, si ai reprezentantilor companiilor franceze prezente in Romania : Apa Nova Bucuresti, Automobile Dacia, Orange Romania, GDF SUEZ Energy Romania, Soufflet Agro Romania, KPMG Romania

Bruno Roche , presedinte CCIFER , a semnalat in deschiderea evenimentului ca  « finantarile europene ar putea fi o resursa importanta in dezvoltarea investitiilor si in materializarea marilor proiecte”. Cu toate acestea, a adaugat dumnealui, de la inceputul lui 2007, dificultatile administrative, absenta de expertiza in constituirea dosarelor, lipsa cofinatarilor, procesul lung de evaluare, au fost tot atatea cauze pentru incetinirea absorbtiei  celor 6 miliarde de euro alocate Romaniei pana in 2013.

Leonard Orban a prezentat situatia actuala a absorbtiei finantarilor europene si cateva solutii pe care le ia in calcul pentru exercitiul financiar urmator, in vederea facilitarii procesului de obtinere a finantarilor. « Dupa 2014, banii vor fi mai greu utilizabili, vor exista conditii mai stricte din partea Comisiei Europene, si, din aceasta cauza, trebuie sa venim cu formule flexibile. Ne gandim la delegarea gestionarii unor activitati catre organisme private, ne gandim cum sa folosim mai bine expertiza existenta pe piata, ne bazam si pe partenariate, pe implicarea celor interesati », a declarat dumnealui.

Nicole Taillefer, Prim consilier al Ambasadei Frantei in Romania, a precizat ca drumul pana la atingerea obiectivului de 20% rata de absobtie este inca lung, dar primele semne sunt vizibile, in special in programul transport, fapt imbucurator pentru companiile prezente in Romania, care dupa o perioada de criza, au ajuns la capatul resurselor.

Principalele probleme ridicate de sefii companiilor invitate la masa rotunda au fost : subiectivitatea procesului de evaluare a dosarului, lipsa de omogeneitate a criteriilor de evaluare, durata foarte lunga a procesului care duce la o desincronizare a dosarelor depuse cu proiectele in desfasurare, formalitatile administrative foarte solicitante.

Leonard Orban a subliniat ca doreste ca procesul de absorbtie a fondurilor sa creasca atat cantitativ, la nivelul numarului si valorii proiectelor contractate, dar si calitativ, prin prioritizarea finantarii acelor proiecte care raspund unor nevoi de dezvoltare importante pentru Romania.

In incheierea evenimentului, Bruno Roche a  precizat ca initiativa acestei mese rotunde a fost luata in sensul unui dialog constructiv intre comunitatea de afaceri franco-romana si autoritati, in vederea gasirii unor solutii rapide, care sa permita cresterea capacitatii de finantare a proiectelor si, in final cresterea economica a Romaniei.  Companiile franceze au investit in Romania inca de la inceput, si vor continua sa investeasca, in ciuda crizei economice, ramanand un partener de incredere pe viitor.

Despre CCIFER

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER) reuneşte peste 300 de companii aderente, care activează în sectoare variate şi în care acestea se poziţioneaza adesea în poziţii de lider. In 2010, companiile membre CCIFER au realizat o cifră de afaceri globală de 20 mld. Euro şi au angajat peste 110 000 persoane. CCIFER are ca misiune dezvoltarea relaţiilor franco-române şi propune o gamă completă de servicii de dezvoltare a afacerilor în România.
www.ccifer.ro