Cec

Definitie Cec

Efect comercial, inscris dat in baza unui depozit de bani sau a unui credit deschis, sub forma de ordin de plata cu ajutorul lui, o persoana (tragator) poate sa retraga anumite sume de bani de la o societate bancara numita tras, in folosul sau sau al unei alte persoane numite beneficiar. Instrumentul de plata folosit este carnetul de cecuri. Cecul se poate emite valabil numai daca in momentul emisiunii sale exista disponibil, o provizie (un depozit de bani sau credit deschis la banca). Spre deosebire de cambie, cecul serveste mai mult ca instrument de plata si de compensatie, nu de credit.Cecul poate fi emis:a. nominativ, care indica explicit numele beneficiarului si se transmite prin gir sau andosareb. la purtator, care nu cuprinde nici un nume si se transmite prin simpla inaintare. Clauza la ordin si girul produc aceleasi efecte ca si la cambie. O persoana care nu a mai semnat pe cec poate da avalul (el garanteaza plata unui cec) cand nu se arata pentru cine garanteaza, se considera ca a fost dat pentru tragator, cecul se plateste la vedere (scadenta la vedere), respectiv la prezentare, intr-un anumit numar de zile (spre exemplu, in opt zile de la data emiterii, cand este platibil in localitatea unde a fost emis, sau in 15 zile cand locul emisiunii este in alta localitate din tara, sau peste acest numar de zile cand este emis intr-o alta tara).Exista mai multe tipuri de cecuri:- cecul barat,- cecul de calatorie, - cecul de decontare, - cecul de dispozitie, - cecul documentar, - cecul fara acoperire, - cecul in alb, - cecul prin corespondenta, etc.Transmiterea cecului se poate realiza prin:- simpla remitere (traditiune) - este cazul cecului la purtator care, in momentul emiterii, nu indica expres beneficiarul sau poarta mentiunea la purtator- cesiunea de creanta ordinara - atunci cand cecul este emis pe numele unei anumite persoane si contine mentiunea nu la ordin in acest caz numai persoana nomializata poate sa-l incaseze- girarea.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Cec? Propune definitie

Poze Cec

  • Marca poştală se alătură CEC Bank în aniversarea unui secol şi jumătate în slujba sistemului bancar românesc

    Poza: Marca poştală se alătură CEC Bank în aniversarea unui secol şi jumătate în slujba sistemului bancar românesc

  • CEC lanseaza primele carduri

    Poza: CEC lanseaza primele carduri

  • CEC Bank – Tradiţie şi modernitate

    Poza: CEC Bank – Tradiţie şi modernitate

  • CEC a lansat primul card de credit

    Poza: CEC a lansat primul card de credit

  • Vezi toate pozele despre Cec

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Cec.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Cec. Definitiile termenilor despre Cec cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Cec, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Cec.