Institutul de Management Organizational din Romania a trecut primul test

BUCURESTI - 20 iunie 2006

Comunicat tip General in ONG

Center for International Private Entreprise (CIPE Romania) a organizat intre 12 si 13 iunie 2006 cursurile Proiectului Pilot al primului Institut de Management Organizational (IMO) din tara, institut dedicat instruirii personalului asociatiilor de afaceri, camerelor de comert si organizatiilor patronale.

Scopul Proiectului Pilot a fost testarea conceptului care a stat la baza infiintarii IMO, a abordarii tematicii si a nivelului de informatii pe care cursantii le vor primi. Temele prezentate au captat interesul participantilor si au generat discutii despre rolul camerelor de comert si al asociatiilor, relatia cu membrii, campanii de recrutare a membrilor, campanii de advocacy, procedee de consultare publica, crearea unei agende legislative, legislatie si fiscalitate. La cursuri au participat treizeci si cinci de presedinti, directori executivi si angajati ai unor camere de comert si asociatii de afaceri din Romania, precum Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Camera de Comert si Industrie Valcea, Camera de Comert si Industrie Ialomita, Camera de Comert si Industrie Brasov, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud, Camera de Comert si Industrie Prahova, Camera de Comert si Industrie Bacau, Camera de Comert si Industrie Neamt, Asociatia Femeilor din Romania, Asociatia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin, Asociatia Femeilor Intreprinzatoare din Romania, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, Asociatia Industriei Vopselelor din Romania, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, Asociatia Patronala a Producatorilor de Mase Plastice.

Moderatorii cursurilor au o experienta indelungata in mediul asociativ romanesc, fiind angajati sau consultanti ai camerelor de comert si asociatiilor de afaceri, si au beneficiat de-a lungul timpului de training si informare din partea CIPE: Corina Dragomirescu (Vicepresedinta Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara si consultant la Academia de Advocacy), Cornelia Rotaru (Consilier al Presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei), Despina Pascal (Directorul Departamentului de Consultanta in Management, Politici Publice si Training al Axa International Consulting), Gabriela Hagiu (Consultant al Romanian Convention Bureau), Liliana Bolan (Partener in Quadris Consulting, firma de consultanta fiscala si financiar-contabila), Ion Anton (Directorul Centrului International pentru Studii Antreprenoriale) si Valentin Cismaru (Presedintele Camerei de Comert si Industrie Valcea).

Organizatii camerale puternice care au participat la Proiectul Pilot si-au exprimat deja interesul pentru aceasta initiativa si doresc sa stabileasca un parteneriat cu CIPE Romania prin care sa ofere spatii si alte facilitati pentru desfasurarea cursurilor IMO.

Necesitatea infiintarii unui Institut de Management Organizational a reiesit dintr-un studiu recent efectuat de CIPE Romania, in care reprezentantii asociatiilor de afaceri, ai camerelor de comert si patronatelor au identificat ca principal obstacol in dezvoltarea organizatiilor lor accesul limitat la instruire si alte mijloace educationale. Domeniile prioritare in care angajatii organizatiilor-tinta doresc sa isi imbunatateasca cunostintele teoretice si practice sint relatia cu membri, planificare strategica, rolul camerelor de comert si al asociatiilor de afaceri, comunicare si relatii publice, sustinere financiara, advocacy pentru politici publice, etc. Cursantii IMO vor primi un certificat de absolvire in urma participarii constante la cele doua etape de instruire de cite patru zile, organizate la interval de maximum doua luni. Fiecare zi se va ocupa de una din temele mentionate, cu o abordare teoretica in prima parte, urmata de discutii si exercitii practice in cea de a doua.

IMO isi propune nu numai sa ofere liderilor si angajatilor asociatiilor de afaceri si camerelor de comert din Romania acces la cele mai bune practice internationale in managementul asociatiilor de afaceri, ci si sa creeze un spatiu de discutii menite sa lamureasca unele dintre problemele cu care se confrunta aceste organizatii. “Propunem asociatiilor de afaceri, camerelor de comert si patronatelor din Romania un program de instruire care se va baza foarte mult pe interactivitate, atit intre cursanti si moderatorii cursurilor, cit si intre participanti. Cei ce vor urma aceste cursuri lucreaza deja in sistem, iar schimbul de experienta si dezbaterile s-au dovedit foarte utile in cadrul Proiectului Pilot. IMO va fi locul unde participantii sa poata proiecta viitorul organizatiilor lor, astfel incit sa serveasca scopul si misiunea pentru care acestea au fost create.”, spune Camelia Bulat, Director CIPE Romania.

Despre Center for International Private Enterprise


Center for International Private Enterprise (CIPE) este o organizatie non-guvernamentala americana cu sediul in Washington DC, fondata in 1983 de U.S. Chamber of Commerce. CIPE a derulat peste 800 de programe destinate dezvoltarii asociatiilor de afaceri din 95 de tari in curs de dezvoltare. Initiativele sale se concentreaza pe dezvoltare institutionala, asistenta tehnica pentru activitati de advocacy si guvernanta corporativa.

Reprezentanta CIPE Romania si-a inceput activitatea in 2000 cu un proiect de trei ani finantat de USAID Romania, proiect destinat dezvoltarii asociaţiilor de afaceri din sectoarele turism, producţie şi tehnologia informaţiei & comunicaţiilor. CIPE Romania a acordat asistenta tehnica pentru dezvoltare institutionala prin seminarii, forumuri si conferinte, prin crearea unor oportunitati de investitii, prin programul sau de finantare si prin programul de experti voluntari.

In 2004, cu sprijin financiar din partea National Endowment for Democracy, CIPE Romania a susţinut crearea Coaliţiei Asociaţiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) pentru a oferi femeilor de afaceri posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere în procesul de luare a deciziilor la nivel public. In 2005, CIPE Romania a inceput un nou proiect care are ca scop constituirea unei coalitii balcanice a asociatiilor femeilor de afaceri, capabila sa promoveze activ o agenda legislativa pentru imbunatatirea statutului femeii antreprenor si a mediului de afaceri. Totodata, CIPE Romania a demarat si proiectul pentru crearea primului Institut de Management Organizational din Romania.

Pentru mai multe informatii privind programele CIPE Romania, vizitati pagina de web www.ciperomania.org.


Persoană de contact: Corina Schwartz
Str. Mendeleev Nr. 8, Ap. 4, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021- 319 69 43
Fax: 021- 319 69 68



cschwartz@ciperomania.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/center-for-international-private-enterprise/institutul-de-management-organizational-din-romania-a-trecut-primul-test