România, în rândul ţărilor cu dezvoltare umană ridicată

BUCURESTI - 24 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Social

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în România (PNUD), Fondul Global de Mediu şi Ministerul Mediului şi Gospodǎririi Apelor au organizat conferinţa cu titlul “Fondul Global de Mediu – Resurse pentru mediu şi comunităţi”, în data de 23 noiembrie a.c. Cu această ocazie, Excelenţa Sa D-na Soknan Han Jung, Ambasador ONU/ Reprezentant Rezident PNUD în România, a lansat Raportul Global al Dezvoltării Umane, ediţia 2006.

Raportul aratǎ cǎ - din perspectiva indicelui dezvoltǎrii umane - anul acesta România a urcat cu patru locuri, de la 64 la 60, trecând de la grupul ţărilor cu dezvoltare umană medie, în grupul ţărilor cu dezvoltare umană ridicată.

Excelenţa Sa D-na Soknan Han Jung a felicitat Guvernul pentru obţinerea acestui rezultat. Cu toate acestea, în ţara noastră încă mai există probleme legate mai ales de infrastructură. « În România, aproximativ 92% din populaţia urbană are acces la surse de apă sigure, în timp ce numai 35-40% din populaţia rurală beneficiază de aceleaşi servicii. Judecând însă după progresele rapide pe care România le-a făcut în ultimii ani şi în contextul aderării la UE, suntem siguri că şi în acest domeniu veţi înregistra un succes. » a mai precizat Excelenţa Sa.

Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de prezenţa D-nei Sulfina Barbu, Ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor, precum şi de cea a altor reprezentanţi ai autorităţilor centrale, sectorului de afaceri din România, organizaţiilor internaţionale şi organizaţiilor neguvernamentale. Doamna Ministru şi-a reafirmat susţinerea pentru organizaţiile neguvernamentale de mediu, precum şi speranţa că parteneriatul între autorităţi publice, societatea civilă şi operatorii economici işi va putea atinge ţintele. În România de azi, operatorii economici au un rol foarte important în domeniul educaţional. Atunci când o corporaţie implementează standarde de mediu, înseamnă că acea societate are într-adevăr preocupări de mediu, după cum a precizat Domnia sa.

Întâlnirea din 23 noiembrie a cuprins o expoziţie cu produsele realizate în cadrul proiectelor de mediu finanţate prin programul de granturi mici al Fondului Global de Mediu. Evenimentul a promovat strategia şi proiectele Fondului Global de Mediu în România şi a oferit ocazia mediului de afaceri şi organizaţiilor neguvernamentale de mediu de a se întâlni şi de a dezvolta posibile parteneriate. În plus, cu aceastǎ ocazie s-au aniversat doi ani de la lansarea Programului de granturi mici al Fondului Global de Mediu, program care finanţeazǎ iniţiative de dezvoltare a comunitǎţilor locale pe baza utilizǎrii durabile a resurselor naturale.



Fondul Global de Mediu – finanţǎri pentru mediu şi dezvoltarea durabilǎ a comunitǎţilor
Pe lângǎ finanţǎrile europene, România beneficiazǎ şi de sprijin din partea Fondului Global de Mediu (“Global Environmental Facility” – GEF). Fondul Global de Mediu este o organizaţie financiarǎ independentǎ care furnizeazǎ finanţǎri nerambursabile ţǎrilor în curs de dezvoltare sau cu economie în tranziţie pentru proiecte care amelioreazǎ starea mediului la nivel global şi promoveazǎ dezvoltarea durabilǎ a comunitǎţilor locale.

Raportul Global al Dezvoltǎrii Umane
Indicele dezvoltării umane publicat anual în acest raport încǎ din 1990, este o măsură de sintetizare şi monitorizare a progresului pe termen lung al dezvoltării umane pe trei dimensiuni de bază: o viaţă lungă şi sănătoasă, educaţie şi un standard de viaţă decent. Aceste dimensiuni sunt măsurate prin speranţa de viaţă la naştere, gradul de înrolare în învăţământul primar, secundar şi terţiar, precum şi prin puterea de cumpărare echivalată în dolari americani.
Raportul Global al Dezvoltării Umane este dedicat în fiecare an unei teme de importanţă majoră. Titlul raportului lansat anul acesta la Cape Town pe 9 noiembrie este «DINCOLO DE INSUFICIENŢĂ: PUTERE, SĂRĂCIE ŞI CRIZA MONDIALĂ DE APĂ». În clipa de faţă omenirea este în faţa unei crize de apă care, lăsată necorectată, va încetini progresul către obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Cauzele acestei crize, spune raportul, sunt legate de sărăcie, discrepanţe economice şi de relaţii de putere inegale, cât şi de politici defectuoase de management al apei.


Despre CENTRAS

Parteneri media ai evenimentului: N24 prin Europroiect, Partener TV.


Persoană de contact: Flavia Zăblău, ofiţer de presă
Tel: 021-223.00.10, 0741 659 100
Email: flavia@centras.ro


biroupresa@anpc.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centras/romania-in-randul-tarilor-cu-dezvoltare-umana-ridicata