Intalnirile Europene de la Cluj - Sanatate si societate

Cluj-Napoca - 17 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Centrul Cultural Francez din Cluj organizeaza a 8-a editie a Intalnirilor Europene de la Cluj
cu tema „Sanatate si societate”, in 19, 20 si 21 octombrie
la Universitatea de Medicina si Farmacie „I. Hatieganu” si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj –Napoca.3 zile de dezbateri, 4 mese rotunde dedicate temelor : starea sanatatii si a sistemului sanitar, precaritate, acces la medicatie si la asistenta medicala primara, informarea populatiei si implicarea populatiei in politicile de sanatate, protectia mediului incojurator si efectele factorilor de mediu asupra sanatatii oamenilor, calitatea apei, siguranta alimentelor, cadrul european de protectie a mediului si reglementari in domeniul sanatatii publice.


„În sondajele de opinii, la întrebarea „care sunt priorităţile dumneavoastră în viaţă?” sau „care este subiectul cel mai arzător în acest moment în ţara dumneavoastră?” sănătatea apare întotdeauna printre primele trei opţiuni. Uneori este prima opţiune. Este omniprezentă în conversaţii. Lectura ziarelor naţionale, dar şi revistele presei internaţionale arată că toate guvernele sunt hărţuite de problema finanţării cheltuielilor de sănătate, atunci când nu sunt preocupate de soluţionarea crizelor sanitare (boala vacii nebune, gripa aviară, encefalita, legioneloza, saturnism etc;) sau a cerinţelor tot mai mari ale pacienţilor.

A 8-a ediţie a Întâlnirilor Europene abordează această perspectivă, a „sănătăţii şi societăţii”, pentru a încerca să lămurească ideea, hotărâtoare în ceea ce priveşte mobilizarea şi performanţele posibile, că sănătatea nu se „primeşte” ca un cadou şi nici nu se „repară” ca o maşină. Ea se însuşeşte în societate. Ea influenţează nu numai indivizii, ci întregul corp social (este vorba de „sănătate publică). Şi numai „împreună” se pot construi cu adevărat condiţiile unei „sănătăţi pentru toţi”, cum o numeşte OMS: prevenirea, informarea, organizarea asistenţei medicale, responsabilizarea pacienţilor şi reinserţia bolnavilor. Iar perspectiva apropiată a aderării la UE nu va contrazice faptul că provocările viitoare vor putea fi asumate în colaborare cu celelalte state.”

André Ernst

Moderatorul general al Întâlnirilor Europene de la Cluj

Despre Centrul Cultural Francez Cluj

Parteneri :

Serviciul de cooperare si actiune culturala al Ambasadei Frantei in Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie „I. Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si medicina veterinara din Cluj-Napoca, Municipalitatea Nantes, Primaria municipiului Cluj-Napoca, Prefectura Cluj, Delegatia Wallonie-Bruxelles la Bucuresti, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor din Parma, Asociatia Economie et Humanisme – Lyon

BRD Societe Generale

Hotel City Central

Poliglot Cluj-NapocaParteneri media :

RFI, TVR Cluj, Bucurestiul cultural, Cluj4all, cluj.info, Radio Cluj, Radio Renasterea, Romania libera, Ziarul Clujeanului, Zile si nopti
Simona Pulbere
simona.pulbere@ccfc.ro