Veşmânt de hârtie pentru cabina de proiecţie de la Muzeul Ţăranului Român - inaugurare

BUCURESTI - 10 iulie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN şi ATELIERUL DE CARTE cu sprijinul www.PETOCURI.ro lansează duminică, 12 iulie, ora 21:00, proiectul „Veşmânt de hârtie pentru cabina de proiecţie”. Evenimentul este completat prin proiecţia filmului mut „Cabinetul figurilor de ceară”, ilustrat muzical de ansamblul Einuiea. Intrare liberă.

Veşmânt de hârtie pentru cabina de proiecţie de la Muzeul Ţăranului Român - inaugurare

În perioada 7–12 iulie, Atelierul de carte a intervenit asupra cabinei de proiecţie din curtea interioară a muzeului prin tehnici de caşerare şi turnare a hârtiei manuale şi decorare cu lemn. Hârtia manuală este obţinută din hârtie reciclată, prin prepararea fibrelor de celuloză după reţete tradiţionale. Principala modalitate este cea folosită în evul mediu, exclusiv mecanică.

Pentru o protecţie mai bună, cabinei i s-a adăugat un acoperiş şi a fost îmbrăcată la bază cu un brâu de lemn. Hârtia a fost aditivată cu răşini naturale, astfel încât să obţină rezistenţă în timp şi să nu fie afectată de factori externi: căldură, frig, umezeală etc. Aceasta a fost aşezată udă pe pereţii cabinei. La uscare, fibrele de celuloză s-au unit cu fibrele lemnului, formând o masă compactă, perfect integrată.

Hârtia manuală a fost turnată în mozaic pe pereţii cabinei, sub forma unei pelicule de film în trei secvenţe: destrămarea, arătarea şi zmeul ţesător. Prima secvenţă, „Destrămarea”, este sugerată prin hârtie manuală cu inserţii de flori şi textile; a doua, „Arătarea”, prin hârtie manuală cu inserţii de plante şi text şi a treia „Zmeul Ţesător”, prin hârtie manuală simplă ştanţată.

Prin destrămarea unei lumi se creează în mod firesc condiţiile de apariţie ale unui nou univers sacrosanct. Nimic nu se pierde, totul se destramă, renaşte şi consfinţeşte.

„Cabinetul figurilor de ceară” (Das Wachsfigurenkabinett), regizat de Paul Leni şi lansat în 1924, cuprinde trei poveşti fantastice, avându-i ca protagonişti pe califul Harun-al-Raşid, ţarul Ivan cel Groaznic şi pe Jack Spintecătorul. Temele muzicale sunt compuse şi interpretate de ansamblul Einuiea. Filmul conţine inserturi de texte din Salman Rushdie şi Serghei Eisenstein, recitate de Crenguţa Hariton, actriţă a Teatrului Nottara.

Despre Centrul Cultural Judeten Harghita

Cabinetul figurilor de ceară – trei povestiri fantastice în imagini mişcate, cu acompaniament live şi decupaje literare
Proiecţia filmului Das Wachsfigurenkabinett (Germania, 1924), regia Paul Leni
Muzica originală: ansamblul Einuiea
Interpreţi:
ansamblul Einuiea:
Călin Torsan – flaute drepte, fluier african, mandolină, clarinet
Silviu Fologea – chitară electroacustică
George Turliu – saz, kazoo, voce
Juan-Carlos Negretti – darbuka, bongos, percuţii
Crenguţa Hariton – actriţă (Teatrul Nottara)
Inserturi narative din romanul Harun şi Marea de Poveşti de Salman Rushdie şi din scenariul filmului Ivan cel Groaznic de Serghei Eisenstein
Concept: Radu Rădescu
Muzeul Ţăranului RomânAtelierul de carte
Iuliana Bălan, specialist PRRăzvan Supuran, hârtier
021 317 96 600728 516 800
info@muzeultaranuluiroman.roatelieruldecarte@fiiverde.ro
rradescu@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-cultural-judeten-harghita/vesmant-de-hartie-pentru-cabina-de-proiectie-de-la-muzeul-taranului-roman-inaugurare