Donează Oxigen și rădăcini

Suceava - 3 mai 2010

Comunicat tip General in ONG

Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA Bucovina organizează începând cu anul 2005 evenimente de artă medievală în trei locaţii din Bucovina (Mănăstirea Zamca, Mănăstirea Bogdana, Mănăstirea Suceviţa).

Ansamblul Ordinul Mușatinilor a organizat în sfârșitul de săptămână 1-2 mai 2010 sub deviza Donează Oxigen și rădăcini o acțiune menită a continua campania demarată în 2008 pentru crearea unei liziere de protecție la marginea Platoului Zamca din Suceava spre a stăvili alunecările de teren ce pun în pericol biserica armenească fortificată. În intervalul orar 12.00-19.00 a fost realizată o acţiune de educaţie eco-silvică şi s-au plantat 50 de puieți de molid pe marginea platoului de la mănăstirea Zamca.
Acțiunea a fost realizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Bisericii Armene din România și Direcţia Silvică Suceava care a pus la dispoziție materialul săditor și a
fost sprijinită de Grupul BRICOSTORE Suceava care - în cadrul campaniei naționale Donează Oxigen - a pus la dispoziție uneltele cu care elevii din Ansamblul Ordinul Mușatinilor, elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și adolescenți din cartierul Zamca au plantat puieții. Tinerilor li s-au alaturat – din păcate – doar voluntari de vârsta a III-a (care și-au amintit cu nostalgie de anii ’60 când au plantat salcâmii ce constituie azi pădurea dintre Zamca și Șcheia), căci cei aparținând vârstei active s-au rezumat la tradiționalele grătare de 1 Mai stropite din belșug cu bere – dacă este să ne luăm după sutele de p.e.t.-uri rămase seara alături de numeroase “resturi de picnic”. În contrast cu aceștia din urmă, duminică după-amiză, voluntarilor li s-au alăturat, plantând puieți, câțiva tineri (3 finlandeze și un italian) ce făceau parte dintr-u grup de tineri din U.E. care, vizitând Suceava, au vrut să vadă neapărat mănăstirea armenească fortificată Zamca.
Activitățile silvice au fost completate de o serie de programe artistice cu specific medieval ce au fost prezentate publicului de membrii ansamblului Ordinul Mușatinilor și Compania LUMIOLAR spre a răsplăti efortul voluntarilor (teatru de păpuși tradiționale, școală de dans medieval, atelier de sonete, tir cu arc englezesc).
Manifestarea a determinat 15 tineri din cartierul Zamca și 2 cadre didactice de la licee din oraș să-și asume angajamentul voluntar de a participa la etapele următoare ale proiectului ce vor avea caracter periodic.
Acțiunea a fost sprijinită și de Inspectoratul Judeţean pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava care va participa cu voluntari și la acțiunile viitoare de întreținere a tinerei plantații.

Despre Centrul Cultural PETRE TUTEA

Acest proiect - componentă de responsabilitate socială ce impune generației tinere într-o manieră etică bazată pe respectul faţă de oameni, comunităţi şi mediu, se constituie într-un angajament voluntar de a integra preocupările cultural-educative şi sociale în practica uzuală, dincolo de interesul mediatic imediat, căci o campanie educațională de succes trebuie nu doar să obţină performanţă mediatică, ci să aibă şi o politică bazată pe responsabilitatea socială înţelegând astfel şi modul în care aceasta poate fi profitabilă în contextul mai larg al dezvoltării durabile.

Grupul BRICOSTORE Suceava – integrat companiei franceze Bresson (creată acum mai bine de 160 de ani), sprijină acest proiect atât cu unelte și materiale de întreținere pentru gradină, cât și cu broșuri și consiliere specifică activităților de plantare de material săditor în grădină.
Bricostore este prezent în Romania cu 14 magazine: atât în București, cât și în principalele orașe ale țării - Suceava, Brașov, Ploiești, Constanța, Arad, Oradea, Călărași, Brăila, Focșani, Pitești.
Proiectul este sprijinit și de SuperSTAR - Rădăuţi, Kotany România, KUBO-Amicii și grupul Den Braven.
Mirel REMESCU
0745 / 040 - 737, 0728 / 123 – 683
info@Radio-Dinamic.info

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-cultural-petre-tutea/doneaza-oxigen-si-radacini