MOS NICOLAE ESTE POLIGLOT!

BUCURESTI - 3 decembrie 2010

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle

Indiferent de varsta, fiecare dintre noi asteapta cu multa emotie seara de 5 decembrie. Este seara lui Mos Nicolae, seara care ne aduce zambete cat pentru un an. Toti ne lustruim repejor ghetutele si asteptam sa se intample… minunea, pentru ca pe Mos Nicolae nu l-a vazut nimeni niciodata!

Dar cine este Mos Nicolae? Mos Nicolae este un minunat ... poliglot... El cunoaste toate limbile pamantului, putand sa inteleaga dorintele copiilor de pretutindeni...

Indiferent insa care ar fi limba utilizata in oricare dintre locurile in care minunatul Mos Nicolae ajunge, un lucru este cert: in seara magica de 5 decembrie, pretutindeni se vorbeste limba .... bucuriei, reusind – an de an – sa depaseasca toate barierele lingvistice!

Echipa Centrului de Limbi Straine A_BEST

El cunoaste, de exemplu,  limba romana. La noi, a preluat numele si data de celebrare de la Sfantul Nicolae, cel mai popular sfant din Ardeal. In popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. De ziua lui se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in aceasta zi isi scutura barba, deci trebuie sa … ninga!

De asemenea, Mos Nicolae vorbeste si limba .... franceza!  In Franta, Sfantul Nicolae este asteptat de toata familia, pe 6 decembrie, cand bunicii le spun copiilor povesti despre mosul cel darnic. Exista insa si ipostaza negativa a lui Mos Nicolae, care, in loc de cadouri, in cazul copiilor neascultatori, vine cu nuielusa ca sa ii pedepseasca. Dimineata, copiii gasesc ghetutele pline cu ciocolata si prajiturele speciale, dar si ... cateva nuiele.

Italienii au un personaj mai aparte, numit Belfana, excelent vorbitor al limbii italiene, desigur,  care ar fi refuzat sa ii indrume pe magi la Bethleem, si astfel a fost blestemat sa mearga din casa in casa pentru a-l gasi pe pruncul Iisus.

 Iubitor si al limbii germane, Sfantul Nicolae  merge in fiecare iarna si in Germania, unde este ajutat de un aghiotant care poarta nume diferite. Copiii lasa la fereastra scrisori cu ce isi doresc ei sa primeasca si morcovi pentru caii mosului. Mos Nicolae vine la miezul noptii si aduce dulciuri, fructe si nuci copiilor cuminti. Ceilalti primesc cate o nuielusa si cartofi. Toate faptele copiilor sunt “contabilizate” intr-un caiet, pentru anul viitor.

Nici limba maghiara nu i-a scapat Mosului! In Ungaria, el vine insotit atat de un inger care imparte daruri copiilor cuminti, cat  si de Krampus, un drac care le lasa copiilor rai cate o nuielusa. Sfantul Nicolae este celebrat in scoli si gradinite, unde se organizeaza serbari.

Apetitul sau de poliglot l-a impins sa invete si alte limbi frumoase din lumea larga, cum ar fi si  limba olandeza. La sfarsitul lui noiembrie, in Olanda, televiziunile anunta venirea Sfantului Nicolae. Sinterklaas intra in oras pe un cal alb si este primit de insusi  ... primarul locului!

Indiferent insa care ar fi limba utilizata in oricare dintre locurile in care minunatul Mos Nicolae ajunge, un lucru este cert: in seara magica de 5 decembrie,  pretutindeni se vorbeste limba .... bucuriei, el reusind – an de an – sa depaseasca toate barierele lingvistice!

Despre A_BEST Interactiv

Centrul de Limbi Straine A_BEST:

1.cursuri de limbi straine
2.cursuri de limba romana pentru straini
3.testari LCCI
4.servicii de traducere
5.servicii de interpretariat.