Centrul de Resurse Juridice

Centrul de Resurse Juridice


Descrierea companiei Centrul de Resurse Juridice

10 Decembrie: Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Semnificaţia zilei de 10 Decembrie
Pe 10 Decembrie 1948, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului care a devenit un standard universal pentru protejarea şi promovarea drepturilor omului.
De atunci, în fiecare an, pe 10 Decembrie se celebrează adoptarea acestei Declaraţii Universale şi a principiului care statuează că „toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii.”

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este primul instrument internaţional de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, care stă la baza întregului sistem de apărare a drepturilor omului la nivel internaţional sau naţional. Această Declaraţie reprezintă un standard comun de respectare a drepturilor omului, care recunoaşte valori precum demnitatea umană şi egalitatea ca drepturi inalienabile ale tuturor indivizilor şi ale tuturor naţiunilor lumii.
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este marcată în fiecare an de 10 decembrie prin desfăşurarea unor activităţi de promovare a drepturilor omului de către entităţi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, guverne, organizaţii non-guvernamentale, şcoli şi universităţi şi activişti în domeniul drepturilor omului.
Este un moment de sărbătoare, dar în acelaşi timp şi un moment de reflexie asupra nenumăratelor neîmpliniri, încălcări ale drepturilor omului şi o chemare la acţiune în efortul imens pe care îl presupune încercarea de a face drepturile omului o realitate pentru fiecare fiinţă umană.

10 Decembrie 2004
Anul acesta, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a decis ca tematica zilei să fie Educaţia pentru Drepturile Omului, ca modalitate fundamentală de dezvoltare a unei culturi a drepturilor omului, de promovare a egalităţii şi a participării în procesul decizional în societăţile democratice şi, nu în ultimul rând, ca o investiţie în prevenirea abuzurile şi a conflictelor în detrimentul drepturilor omului.

Comunicate Centrul de Resurse Juridice :

Vezi toate comunicatele companiei Centrul de Resurse Juridice.