Minoritatile etnice: discriminate in raport cu dreptul de a candida in alegeri

BUCURESTI - 16 noiembrie 2004

Comunicat tip General in ONG

Organizatia minoritatii poloneze Ofensiva Tinerilor a fost impiedicata de catre Biroul Electoral Central sa candideze pe liste proprii in alegererile generale pe motivul ca nu a facut dovada identificarii cu etnia poloneza, o cerinta inadmisibila in raport cu standardele nationale si internationale.

Minoritatile etnice: discriminate in raport cu  dreptul de a candida in alegeri

Centrul de Resurse Juridice s-a adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) incercand sa apere in instanta dreptul acestei organizatii de a candida.

In final, ICCJ a considerat ca nu are competenta de a decide in aceasta privinta si ca hotararea BEC este definitiva si irevocabila.

Centrul de Resurse Juridice considera ca in acest fel justitia din Romania refuza, de fapt, sa judece. „In cazul de fata, ne aflam in fata unei discriminari pe baza apartentei nationale dar si in fata unei incalcari a art. 21 din Constitutie care prevede accesul liber la justitie, precum si a art. 6 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului care prevede dreptul fiecarei persoane la un proces corect si echitabil” a declarat avocata Catalina Radulescu.

Mai mult, hotararea ICCJ contravine si unei decizii recente a Curtii Constitutionale care a statuat ca rezolutiile BEC pot fi atacate in justitie.

Centrul de Resurse Juridice va asista Asociatia Ofensiva Tinerilor in plangerea pe care o vor adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului in legatura cu nerespectarea prevederilor conventiei privind cu dreptul la un proces echitabil, dreptul de a fi ales, si discriminarea in raport cu aceste doua drepturi.

Despre Centrul de Resurse Juridice

Centrul de Resurse Juridice acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse, pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil şi contribuie la punerea în valoare a expertizei juridice în interesul tuturor persoanelor.

In cadrul programului "Strategic Litigation" CRJ promoveaza, in nume propriu sau în parteneriat cu alte organizaţii neguvernamentale, acţiuni în justiţie pentru apărarea drepturilor omului, sancţionarea actelor de discriminare şi a corupţiei, promovarea liberului acces la informaţii de interes public şi protejarea mediul înconjurător.

Pentru informatii suplimentare:
Catalina Radulescu, Avocata, Centrul de Resurse Juridice
cradulescu@crj.ro, 212 05 20, 0745 138 165

Ioana Davidescu, Manager PR, Centrul de Resurse Juridice
idavidescu@crj.ro, 212 05 20, 0744 700090

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-de-resurse-juridice/minoritatile-etnice-discriminate-in-raport-cu-dreptul-de-a-candida-in-alegeri