Proiectul „Casa modulară, inteligentă, ieftină, aproape zero energie”(acronim - MILD HOME) a ajuns la final

BUCURESTI - 22 decembrie 2014

Comunicat tip General in Energie


Proiectul „Casa modulară, inteligentă, ieftină, aproape zero energie”(acronim - MILD HOME) este un proiect cofinanţat de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei 2007-2013, care a început la 1 octombrie 2012 şi se va încheia la sfârşitul lunii decembrie 2014.

Proiectul a fost realizat de un consorţiu format din 13 parteneri provenind din şapte ţări membre ale UE şi una din afara UE. Partenerii sunt: UCV – Uniunea Camerelor de Comerţ din Regiunea Veneto (IT), CARA – Primăria Castelnuovo Rangone (IT), ENERO – Centrul pentru Promovarea Energiei Curate şi Eficiente în România (RO), CJCS – Consiliul Judeţean Caraş-Severin (RO), BCCI – Camera de Comerţ şi Industrie a Bulgariei (BG), ELI – Institutul European al Muncii (BG), SOF – Primăria Sofia (BG), EEE – Centrul European pentru Energia Regenerabilă Güssing (A), SZE – Universitatea Istvan Szechenyi (HU), BBI – Institutul de Biologie Aplicată în Construcţii (A), RTHES – Regiunea Thessalia (GR), MSV – Primăria Savski Venac în Belgrad (RS) şi partenerul strategic UE Regiunea Emilia-Romagna (IT).

Proiectul şi-a propus să definească modalităţile de proiectare şi să stimuleze construirea unei noi tipologii de construcţie civilă, numită MILD HOME, cu următoarele caracteristici:

La nivelul impacului energie-mediu:

       zero emisii, consum redus de energie din surse fosile, utilizarea materialelor reciclabile; MILD HOME este concepută a se afla într-un sat ecologic (Eco Green Village – EGV) cu zero emisii, un sistem de gestionare a deşeurilor şi a apelor reziduale durabil şi promovând un stil de viaţă responsabil şi conştient în privinţa mediului înconjurător;la nivel de

sustenabilitate economică:

    costuri de construcţie reduse, datorită valorificării lanţurilor de furnizori locali, utilizării modularităţii, prin construcţie în regie proprie (DIY - Do-it-yourself), precum şi prin menţinerea unor costuri de operare reduse.

Aspectul inovator al proiectului MILD HOME poate fi rezumat astfel: realizarea unei case cu o performanţă energetică mare, cu costuri de construire şi exploatare accesibile pentru persoanele cu venituri medii care aspiră să aibă o casă nouă, durabilă,  personalizată. De fapt, proiectul MILD HOME are drept principal scop stimularea dezvoltării de astfel de clădiri durabile la nivelul Uniunii Europe, dovedind că realizarea de sate ecologice (EGV) durabile, bazate pe case tip MILD HOME, în ţările din Europa de Sud-Est este posibilă şi poate fi o realitate.

La începutul proiectului, partenerii au definit caracteristicile casei tip MILD HOME şi ale aşezării ecologice (EGV). În cursul acestui proces au fost create şapte modele în şapte ţări, care sunt foarte similare în ceea ce priveşte aspectele legate de mediu şi energie, dar conţin câteva mici diferenţe datorate condiţiilor şi nevoilor sociale, geografice şi financiare locale. Caracteristicile principale ale acestor modele au fost următoarele:

Definirea generală a casei tip MILD HOME şi EGV

Tipuri de case de tip MILD HOME şi EGV

Modul de trai în casa de tip MILD HOME şi EGV

Contextul financiar naţional

Funcţionalităţi şi servicii în casa tip MILD HOME şi EGV

Scala, dimensiunea şi locaţia pentru aşezarea ecologică EGV

Modul de transport în aşezarea ecologică (EGV)

Materiale şi structuri folosite

Impactul asupra mediului

Performanţa energetică

Resurse energetice disponibile

Bugetul pentru construcţie

Bugetul pentru costurile operaţionale

Pe baza acestor descrieri teoretice generale, au fost organizate opt competiţii de idei arhitecturale pentru identificarea unor soluţii potrivite pentru aşezările din Ungaria, Italia, Austria, Bulgaria, Serbia, România şi Grecia. Au fost selectate pentru competiţie opt locaţii, unde concurenţii a trebuit să proiecteze imobile rezidenţiale, să caute soluţii pentru case tip MILD HOME şi să le dispună într-o aşezare de tipul EGV.

Competiţiile organizate au avut ca rezultat câteva proiecte interesante şi valoroase, care ar putea contribui la dezvoltarea durabilă a locaţiilor respective şi ar putea fi exemple bune pentru casele de tip MILD HOME şi EGV. Deşi competiţiile de idei au suscitat un interes special, este general valabil pentru toate ţările, faptul că nu a existat niciun proiect care să furnizeze soluţia reală, complexă pentru problema abordată. Proiectele premiate au fost recompensate în multe cazuri nu pentru că au oferit cea mai complexă soluţie, pornind de la modelul de societate, până la materialele utilizate, ci mai degrabă pentru că au furnizat o bună soluţie parţială pentru o problemă complexă.

Câteva aspecte care abordează problemele de mediu şi energie au fost incluse în tema de proiectare. Proiectele întocmite au evidenţiat, pentru fiecare ţară, care probleme au fost considerate cele mai importante şi care sunt soluţiile acestora. Soluţiile identificate în fiecare competiţie de idei au abordat unele dintre problemele complexe ivite în proiectarea casei tip MILD HOME. Pe lângă valoarea arhitecturală, soluţiile prezentate au evidenţiat o imagine foarte interesantă a atitudinii arhitecţilor tineri.

Cele mai valoroase proiecte sunt publicate în „Ghidul final” al proiectului, care sperăm că  va atrage atenţia constructorilor de locuinţe şi va genera discuţii fructuoase între specialişti.

Pentru mai multe informaţii despre proiect şi despre rezultatele sale, vizitaţi pagina de internet a proiectului http://www.mildhome.eu/ sau contactaţi ENERO (nicoleta.ion@enero.ro).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-pentru-promovarea-energiei-curate-si-eficiente-in-romania-enero/proiectul-casa-modulara-inteligenta-ieftina-aproape-zero-energie-acronim-mild-home-a-ajuns-la-final