Economia sociala – o realitate posibila in Romania

BUCURESTI - 12 octombrie 2012

Comunicat tip General in Social

Economia sociala este un sector important in crearea locurilor de munca, integrare sociala si promovarea oportunitatilor egale. Ca fundament de functionare, economia sociala trebuie sa creeze un echilibru intre activitatea de afaceri/profit, activitatea de formare si serviciile de suport; aceasta abordare holistica asigura un pachet complex de servicii care acopera nevoile complexe de integrare sociala si pe piata muncii a persoanelor vulnerabile.

Economia sociala – o realitate posibila in Romania
 Accesul pe piata muncii si extinderea ariei interactiunilor sociale sunt fundamentale pentru cresterea autonomiei personale si a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati sau a persoanelor care se confrunta cu diferite limitari personale si sociale. De aceea, structura intreprinderilor de economie sociala trebuie sa asigure echilibrul intre procesul de productie si serviciile de suport 

CFCECAS

Initiativele de economie sociala si structurile private de economie sociala create in relatie cu dezvoltarea comunitara au existat in Romania inca din anii 90 (www.cfcecas.ro). Primul val masiv de dezvoltare a conceptelor de intreprinderi sociale la noi a inceput cu anul 2008, cand Uniunea Europeana si Romania au decis lansarea Fondului Social European.

Dezvoltarea economiei sociale, a companiilor sau a intreprinderilor de economie sociala nu este insa un demers usor. Cele mai multe dificultati tin de conceptul care sta la baza functionarii acestor intreprinderi sociale,  de principiile dupa care se ghideaza si de politica de functionare. Desi exista multe modele europene de organizare a economiei sociale si forme diverse de structurare a companiilor sociale, acestea pot doar sa ne inspire, dar nu pot fi transportate ca atare in Romania.

In fiecare tara pot fi dezvoltate modele diferite de intreprinderi sociale si forme de economie sociala care sa raspunda unor nevoi specifice. In Romania exista mai multe forme si structuri identificate de promotori ca fiind economie sociala. Acesta este un aspect pozitiv, insa este important ca aceste structuri sa fie integrate corect in conceptul de economie sociala. Desi diferite ca forme, structurile create in Romania trebuie sa respecte cateva principii fundamentale care sa le permita inscrierea in aria economiei sociale.

Herbert Paulischin, presedintele CFCECAS, listeaza urmatoarele principii pe care trebuie sa fie fundamentata orice intreprindere/companie de economie sociala:

- in ceea ce priveste managementul organizational: structura creata trebuie sa includa o dimensiune economica si una sociala; astfel ca, personalul profesional angajat sa includa in egala masura maistrii - in domeniul de activitate al intreprinderii - si asistenti sociali. Componenta economica si componenta sociala sunt in egala masura importante pentru intreprinderile sociale. Furnizarea serviciilor de suport, in cadrul intreprinderilor sociale, sunt necesare atat pentru integrarea la locul de munca, cat si pentru transferul catre companiile din Primul Sector.

- in ceea ce priveste produsele si bunurile realizate: produsele create trebuie sa fie cat mai aproape de standardele cerute pe piata;

- in ceea ce priveste activitatea planificata: aceasta trebuie sa fie organizata in asa masura incat intreprinderea creata sa ofere cadrul de dezvoltare a competentelor profesionale si sociale pentru persoanele vulnerabile angajate;

- in ceea ce priveste venitul si profitul: afacerea creata sa fie generatoare de venituri, dar profitul sa fie reinvestit;

- in ceea ce priveste politica de angajare: locuri de munca oferite pentru persoanele vulnerabile trebuie sa fie pe termen lung (pentru persoanele care nu au capacitatea sa se adapteze la cerintele de munca in companii din Primul Sector) sau sa fie organizate ca „locuri de munca de tranzit“ (in care contractul de munca este limitat si vizeaza pregatirea pentru transferul catre companiile din Primul Sector);

 

In Romania functioneaza la acest moment cateva modele de economie sociala care sunt finantate prin:

- surse private si sunt relationate cu dezvoltarea comunitara; unul dintre cele mai eficiente modele de acest tip functioneaza in comuna Stajarisu, Sibiu (mai multe informatii pe www.cfcecas.ro);

- Fondul Social European; unul dintre aceste modele este cel creat si implementat de Centrul de Formare Continua si Evaluarea Competentelor in Asistenta Sociala – CFCECAS. Acest concept a fost adaptat la nevoile si resursele persoanelor vulnerabile din Alba Iulia. Modelul de economie sociala lansat a fost adaptat si implementat in 2011 cadrul proiectului „Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” POSDRU/84/6.1/S/53560.

 

CFCECAS a lansat si implementat modele de economie sociala in Romania inca din 2009. Aceste modele au fost lansate fie ca ateliere de economie sociala (care functioneaza in cadrul unor structuri juridice – asa cum sunt penitenciarele), fie ca intreprinderi de economie sociala (care sunt pregatite pentru a lua o forma juridica).

Informatii despre serviciile de suport create si activitatile desfasurate in aceste intreprinderi sociala gasiti pe www.cfcecas.ro sau pe link-ul: http://cfcecas.files.wordpress.com/2012/10/model-de-economie-sociala-intreprinderea-sociala-alba.pdf.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cfcecas/economia-sociala-o-realitate-posibila-in-romania