USAID ŞI CHF INTERNATIONAL ROMANIA AU OFERIT ASISTENŢĂ DE 200.000 USD PENTRU INUNDAŢIILE DIN OLT

BUCURESTI - 17 mai 2006

Comunicat tip General in Social

CHF International Romania, va inaugura luni, 22 mai 2006, primele obiective reabilitate prin intermediul Programului Romania Flood Recovery (RFR), program prin care se ofera asistenta zonelor afectate de inundatiile din 2005. Primele inaugurari vor avea loc in judetul Olt, astfel: la ora 12:00, va fi inaugurata Scoala Generala din Bobicesti, iar la ora 14:00, Gradinita din Gavanesti.

CHF International, o organizaţie non-profit americană de dezvoltare internaţională, a oferit prin intermediul Programului Romanian Flood Recovery (RFR) asistenţă pentru sute de familii şi pentru peste 80 de comunităţi din România ce au fost direct afectate de inundaţiile devastatoare din 2005.

Programul RFR este finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a fost înfiinţat cu scopul de a acorda asistenţă rapidă şi cu impact economic pozitiv pe termen lung, în zonele afectate de inundaţii. Programul permite celor afectaţi de aceste calamităţi să ia parte la procesul de reconstrucţie, precum şi să înveţe cum să atenueze efectele unor viitoare inundaţii.

Refacerea infrastructurii în judeţul Olt
În noiembrie 2005, CHF International Romania a demarat un parteneriat cu International Orthodox Christian Charities (IOCC), pentru a implementa 11 proiecte de infrastructură în judeţul Olt, proiecte în valoare de aproximativ 100.000 USD.
În ianuarie 2006, CHF a început a doua fază a Programului RFR, cea a Proiectelor de Îmbunătăţire a Comunităţii (CIP). În această a doua fază, procesul este diferit faţă de prima, întrucât CHF susţine acum proiecte cu o valoare mai mare (maxim 25.000 USD), iar comunităţile sunt mai direct implicate în selectarea şi implementarea proiectelor şi, în acelaşi timp, contribuie cu ore de muncă şi cu fonduri locale.
În urma unei întâlniri publice dintre CHF, Consiliul Judeţean Olt, primari ai localităţilor afectate de inundaţii şi reprezentanţi ai presei, CHF a primit 28 de propuneri de proiecte de infrastructură, dintre care a decis să susţină 9 pentru o implementare imediată (a se vedea lista de mai jos).

Comuna SatNume proiect
VăleniVăleniConsolidare baraj - Vităneşti
VăleniVăleniReabilitare sistem de canalizare pentru apele pluviale
ŞerbăneştiŞerbăneştiReabilitare şcoală
IzvoareleIzvoareleReabilitare centru medical
ScorniceştiBirciiConstrucţie canal nou pentru ape pluviale în 'Valea Ursoaia'
ScorniceştiSuicaConstrucţie canal nou pentru ape pluviale (50 m) şi punte pietonală
CorbuMilcoveniReabilitare pod peste râul Vedea
GăvăneştiGăvăneştiReabilitare centru cultural
DobreţuHorezuReabilitare drum comunal – Horezu

CHF a organizat pe 4 aprilie o deschidere publică a ofertelor din partea firmelor de construcţii şi, după evaluarea atentă a ofertelor, a selectat companiile câştigătoare (cu excepţia a 3 dintre cele mai mici proiecte, pentru care CHF încă mai caută ofertanţi). După aceea, CHF, firmele respective şi autorităţile locale au semnat un acord tripartit pentru finalizarea lucrărilor; în cele mai multe cazuri, construcţiile vor fi încheiate într-o perioadă de 1 – 3 luni.

Contribuţia estimată a CHF Internaţional Romania la aceste proiecte este de peste 80.000 dolari. În următoarea lună, până la încă alte patru proiecte vor fi susţinute de către Programul RFR, astfel încât valoarea investită în Proiectele de Îmbunătăţire a Comunităţii (CIP) în judeţul Olt va fi de peste 100.000 dolari. Adăugând şi primele 11 proiecte de infrastructură, valoarea totală a asistenţei acordate pentru inundaţii de către USAID şi CHF Internaţional Romania în judeţul Olt va fi în final de peste 200.000 dolari.

Împrumuturi cu dobândă redusă
Pe lângă celelalte programe, CHF Internaţional Romania acordă împrumuturi cu dobândă redusă pentru refacerea locuinţelor distruse de inundaţii. Familiile interesate pot contacta ofiţerul de credite regional al CHF International, George Socol, în Alexandria – tel. 0247/421 089 sau 0726 743 882, email gsocol@chf.ro.

Informaţii suplimentare
Pentru mai multe detalii referitoare la Programul RFR, puteţi contacta biroul CHF International din Bucureşti, persoană de contact: Mădălina Constantin, Communications Coordinator, tel. (021) 230 1120, 0724 505 108, email: mconstantin@chf.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/chf-international/usaid-si-chf-international-romania-au-oferit-asistenta-de-200-000-usd-pentru-inundatiile-din-olt