Cosarii. Mai avem nevoie de ei ? Cosar autorizat sau traditional ?

BUCURESTI - 25 august 2011

Comunicat tip Produse / Servicii in Administratie Publica, Afaceri, Media / Publicitate

Coseritul - o meserie uitata sau ignorata ? Curatarea cosurilor de fum mai este necesara ?
Un articol postat de IGSU arata ca, anual, în medie, 14% din incendiile care se produc în România la gospodarii cetatenesti au loc ca urmare a cosurilor de fum defecte sau necuratate, respectiv 6% ca urmare a mijloacelor de încalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Din pacate, majoritatea acestor incendii se soldeaza adesea cu tragedii.
Dar cand curatam un cos de fum ? Cu cine ?

Cosar

Cosar

Pregatirea mea profesionala  ma obliga sa va spun ca m-ar bucura nespus de mult daca am putea lupta impreuna pentru reducerea aparitiei de evenimente neplacute (incendiile si intoxicarile cu monoxid de carbon) create de cosurile de fum.

Sunt contrariat de faptul ca la serviciile de coserit apeleaza, in proportie de 90%, doar persoanele ce au avut ghinionul sa aiba parte de evenimente neplacute (incendii, intoxicari, fum in casa, autoaprinderi) sau cele carora, pentru a efectua o verificare la centralele termice, li s-au cerut adeverintele de la un cosar.

Nu am auzit nici un client ca a fost verificat daca a curatat cosul de fum. Nu am vazut niciun reportaj la TV privind aceasta. Exista o hotarare HG 537/2007 cu privire la contraventii pentru neexecutarea verificarii, repararii si curatarii periodice, cel putin o data pe an, a cosurilor pentru evacuarea fumului… Unde sunt pompierii voluntari ? Cine face aceste verificari ? Cine aplica amenzile ?

 Sa revenim la adeverintele de coserit eliberate in urma curatarii cosurilor de fum. De ce se accepta sa se elibereze aceste adeverinte de catre o persoana care se considera cosar fiindca are pe umar o perie si o bila ? De multe ori suntem chemati dupa ce ei au prestat __ nu stiu ce au prestat __

Cum putem informa populatia ca exista cosari autorizati de catre o asociatie profesionala si cosari ... din tata in fiu, care inca mai folosesc bila ca sa curete (pardon, sa sparga!) cosurile de fum intubate cu tuburi din samota, sau pe cele metalice. De multe ori intreb clientul cand a fost curatat ultima data cosul de fum. Raspunsul standard este "niciodata" sau "demult".

Deci de ce un cosar autorizat ? Fiindca:

    - un cosar autorizat a fost instruit, a dat examene, a practicat coseritul si in urma indeplinirii anumitor conditii impuse, a primit si autorizatia.
    - un cosar autorizat, pentru a curata cosuri de fum este dotat cu scule profesionale, camere de inspectie video si alte accesorii
    - un cosar autorizat respecta procedurile de curatare cosuri fum si focarele aferente
    - un cosar autorizat elibereaza adeverinte de coserit, rapoarte constatatorii, face recomandari si elibereaza documente fiscale
    - un cosar autorizat “este la zi” cu tot ce apare nou in domeniul coseritului si a cosurilor de fum
    - un cosar autorizat stie sa dimensioneze un cos de fum, sa aleaga pozitia cea mai buna pentru montarea unui cos de fum, cunoaste regimul inaltimilor dat de standardele in viguare si stie sa monteze cosuri de fum si seminee.
    - un cosar autorizat cunoaste principiul de functionare a unui cos de fum, semineu, soba, semineu centrala termica, soba centrala termica si alte focare
    - un cosar autorizat cunoaste legislatia privind montarea si intretinerea cosurilor de fum. Cosul de fum este plamanul casei, este o componenta importanta a instalatiei de incalzire, ce are rolul de a evacua gazele arse,deasupra acoperisului,  la o cota de siguranta. Trebuiesc facute verificari la traseul de evacuare a gazelor arse, deoarece tirajul natural al cosului de fum este influentat de numarul de coturi, de elementele terminale si de … improvizatii.In cazul folosirii combustibilului solid (lemn, carbune, brichete rumegus) depunerile de funingine si/sau gudron sunt mari, deci este indispensabila o inspectie si curatare mai frecventa.
    - Folosind camerele de inspectie video, un cosar autorizat are posibilitatea de a verifica daca gazele arse si racite in cos au format condensul acid ce ataca interiorul cosului, provocand dislocarea caramizilor, implicit infundarea acestuia. Alti factori ce duc la infundarea cosului de fum si provocarea de numeroase accidente sunt cuiburile de pasari si panzele de paienjeni.
    - De ce un cosar autorizat? Fiindca aveti obligativitatea curatarii cosului de fum ce este reglementata prin lege (HG nr. 537/2007) si pentru ca activitatea de coserit este foarte importanta pentru buna functionare a centralei cu randament maxim si pentru evitarea accidentelor foarte grave datorate infundarii cosului sau functionarea acestuia necorespunzatoare.

Despre CICITOMUS

Firma de coserit. Cosari autorizati curatare cosuri de fum, centrale termice, seminee, cuptoare pizza si hote restaurante.Intubari si prelungiri cosuri de fum traditionale.
Firma este membra ASFOCH (Asociatia Hornarilor, Constructorilor de cosuri de fum si Seminee), cu scolarizari si diplome obtinute de la producatori de cosuri de fum si seminee (Schiedel, Niko, Brunner, etc). Activa pe piata cosurilor de fum din anul 2007.
Detalii la www.cosar-autorizat.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cicitomus/cosarii-mai-avem-nevoie-de-ei-cosar-autorizat-sau-traditional