Clase de mostenitori

Definitie Clase de mostenitori

Pentru a nu chema la mostenire deodata toate rudele defunctului, legea le imparte in patru clase de mostenitori, fiecare clasa avand prioritate fata de clasele urmatoare, pe care le inlatura de la mostenire. Aceste clase sunt: 1. Clasa I (Clasa descendentilor) este alcatuita din copii defunctului si descendentii lor (la infinit), indiferent de sex, fie ca provin din casatorie (din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite), fie din afara casatoriei (dar cu filiatia legal stabilita), sau prin adoptie ori infiere. Descendentii inlatura de la mostenire pe oricare dintre mostenitorii din clasele urmatoare, care nu pot veni in concurs cu ei. Descendentii sunt mostenitori rezervatari si sezinari ei sunt obligati la raportul donatiilor primite in timpul vietii de la defunct si al legatelor testatemntare ei pot veni la mostenire fie in nume propriu, fie prin reprezentare (vezi Reprezentare succesorala). 2. Clasa a II-a cuprinde, laolalta, ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati ai defunctului, care vin la mostenire in lipsa descendentilor, fie singuri, fie in concurs cu sotul supravietuitor. Ascendentii privilegiati sunt parintii, adica mama defunctului si tatal lui din casatorie (se considera ca si tatal din afara casatoriei, daca paternitatea este legal stabilita - prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca - are vocatie la mostenirea copilului sau si parintii infietori au vocatie la succesiunea infiatului, indiferent daca infierea a fost cu efecte depline sau restranse). Ascendentii privilegiati sunt mostenitori rezervatari si sezinari ei vin la mostenire numai in nume propriu (nu pe cale de reprezentare succesorala). Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului (din casatorie - sau din casatorii diferite -, din afara casatoriei si din infiere), precum si descendentii din frati si surori, care vin la mostenire prin reprezentare (cand parintele lor indreptatit la mostenire - frate cu defunctul - este predecedat). Colateralii privilegiati nu sunt nici rezervatari si nici sezinari. Ei vin la mostenire in nume propriu, iar in locul celor predecedati vin la mostenire descendentii lor, prin reprezentare. 3. Clasa a III-a este repreezntata de clasa ascendentilor ordinari, ci cuprinde pe bunicii, strabunicii si stra-strabunicii defunctului, indiferent daca filiatia intre ei este din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie. Ascendentii ordinari nu sunt mostenitori rezervatari, dar ei sunt sezinari ei pot veni la mostenire numai in nume propriu. 4. Clasa a IV-a este clasa colateralilor ordinari, si cuprinde pe unchii, matusele si verii primari si defunctului, fie din casatorie, fie din afara casatoriei sau din infierea cu efecte depline, precum si pe fratii si surorile oricaruia dintre bunicii defunctului, adica toate rudele colaterale pana la gradul IV inclusiv. Colateralii ordinari pot veni la mostenire numai in nume propriu si ei nu sunt nici rezervatari, nici sezinari.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Clase de mostenitori? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Clase de mostenitori.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Clase de mostenitori. Definitiile termenilor despre Clase de mostenitori cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Clase de mostenitori, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Clase de mostenitori.