Clauza exoneratoare de raspundere

Definitie Clauza exoneratoare de raspundere

Sinonim - clauza de neraspundereStipulatie contractuala prin care partile inlatura, sub anumite aspecte, raspunderea contractuala ce le-ar reveni in cazul neexecutarii prestatiilor asumate prin contract (din cauza neglijentei sau imprudentei).Clauzele prin care debitorul este exonerat de raspundere in intregime sunt nule. Chiar partiala fiind, este lipsita de efect exonerator in cazul prejudiciilor cauzate direct persoanei, deoarece dreptul la viata, ca si drepturile la integritatea corporala si la sanatate sunt intangibile, neputand fi tranzactionate.La fel este nevalabila clauza prin care debitorul ar fi exonerat de dol, deoarece o atare clauza este contrara ordinii publice si bunelor moravuri, fiind de natura sa incurajeze frauda.De asemenea, nu are valabilitate nici clauza prin care debitorul este exonerat de culpa sa in general (adica de orice culpa).Au valabilitate urmatoarele clauze de exonerare de raspundere:a) cele prin care se reduce numarul obligatiilor legale ori se micsoreaza intinderea acestora, cu conditia ca pe aceasta cale sa nu se incalce ordinea publica si bunele moravurib) cele prin care debitorul este absolvit de raspundere in anumite ipoteze expres precizate ca fiind exceptate de la regula responsabilitatii lui contractuale, fiind considerate de parti ca avand caracterul unor situatii de forta majorac) cele prin care debitorul se exonereaza numai de anumite culpe determinate, iar nu de culpa sa in general.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Clauza exoneratoare de raspundere? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Clauza exoneratoare de raspundere.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Clauza exoneratoare de raspundere. Definitiile termenilor despre Clauza exoneratoare de raspundere cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Clauza exoneratoare de raspundere, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Clauza exoneratoare de raspundere.