România ramane in 2007 in clasa de risc de ţară A4

BUCURESTI - 25 ianuarie 2007

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Dupa ce anul trecut Grupul Coface a confirmat eforturile Romaniei prin introducerea tarii noastre in clasele de risc A, alaturi de ţarile UE, anul acesta continua sa pastreze Romania in clasa de risc A4.

România ramane in 2007 in clasa de risc de ţară A4

Miercuri, 24 ianuarie 2006 - In cadrul conferinţei de presă @Rating Romania 2007, care a avut loc la Hotelul Hilton din Bucuresti, Coface Romania a făcut public @Rating-ul de Tară al Romaniei emis de Grupul Coface, lider mondial in asigurarile de credit de export si asigurator al Guvernului Frantei pentru credite guvernamentale de export.

In conferinţa de presă au fost abordate mai multe subiecte: prezentarea grupului Coface şi a conferinţei de risc de ţară de la Paris din 2007, a fost descrisă metodologia stabilirii @Rating-ului, s-a facut public @ratingul de Ţară pentru România, precum şi statistici 2006 şi previziuni economice 2007 pentru România, s-a analizat evoluţia @rating de Ţară – România vs ţările din Europa Centrală si de Est, s-a trasat o istorie a Coface Romania, care a implinit 10 ani de la infiintarea in Romania.

Conferinţa anuală “Coface Country Risk Conference”, care are loc la Paris este cel mai important eveniment în domeniul managementului de risc şi se desfasoara sub patronajul Ministrului Francez al Economiei, Finantelor si Industriei, reunind specialisti şi experţi din domeniile financiar, bancar şi cercetare. În cadrul conferinţei anuale sunt evaluate tendinţele economiei mondiale din punct de vedere al evenimentelor recente, al impactului acestora asupra situaţiei societăţilor. Rating-urile de ţară sunt prezentate de COFACE la inceputul fiecarui nou an în cadrul acestui eveniment. Acest rating de ţară indică in ce masură capacitatea de plata a companiilor dintr-o ţară este afectată de catre perspectivele politice, financiare si economice ale ţării respective, şi măsoară riscul mediu al apariţiei incidentelor de plată al companiilor dintr-o anumită ţară. Coface emite rating-uri despre 153 de ţări din intreaga lume. Rating-ul de ţară indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara. Ratingul de tara este stabilit ca urmare a analizei rating-ului de credit si al celui de scor. @rating-ul de Credit stabileşte limitele de credit pentru companii, şi este acordat pentru 44 milioane de companii din lume. @rating-ul de Scor masoară probabilitatea apariţiei incapacitaţii de plată a unei companii pe parcursul unui an. Sunt supuse unei riguroase analize companiile mari si IMM-urile.

@rating-ul de Ţară se calculează pe baza a 7 tipuri de indicatori, si anume: vulnerabilitatea dezvoltării, instabilitatea politică si instituţionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditaţii monedei straine, gradul de îndatorare externa, vulnerabilitatea faţă de capitalul strain, comportamentul de plată al companiilor.

@Rating-ul de ţară B al Romaniei, din decembrie 2004, a fost apreciat ca B+ in iunie 2005, si a trecut la A4 in decembrie 2005. Ratingul actual al Romaniei, A4, denotă un istoric al plaţilor mediocru, ce se poate inrăutăţi din cauza unui mediu economic şi politic ce se deteriorează. Cu toate acestea, probabilitatea de neplată este înca admisibilă, in timp ce B era echivalent cu un mediu economic si politic instabil, capabil să afecteze in continuare un istoric al plătilor deja sărac.

“Rating-ul Romaniei se pastreaza stabil dupa aderarea la UE la A4, acordat in ianuarie 2006. Acest rating reflecta cresterea puternica a economiei romanesti din ultimii 3 ani si poate fi imbunatatit catre A3 in cursul anului 2007. Riscurile pentru 2007 vin in principal dinspre mediul politic, disensiunile din coalitia de guvernare, putand duce la alegeri anticipate in 2007, conducand la incetinirea reformelor, in pofida monitorizarii Comisiei Europene. Cresterea economica pe termen mediu va trebui sa se sustina insa din cresterea productiei industriale si nu doar din cresterea consumului intern, asa cum se intampla astazi”, a declarat Cristian Ionescu, Managing Director Coface Romania.

Acest rating este un indicator de risc al comportamentului mediu de plată al companiilor din România şi conduce la creşterea numărului de companii care vor fi asigurate împotriva riscului de neplată şi la creşterea limitei de credit acordată acestora. În ce priveşte analiza mediului economic românesc, Coface emite urmatoarele observaţii: ca puncte tari, Romania poate bifa faptul ca aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 a imbunatatit perspectivele economice, ca Romania dispune de o piata interna relativ mare iar forta de munca este calificata si cu costuri nu foarte mari, investitiile straine directe si rezervele valutare au crescut substantial iar nivelurile de indatorare publica si externa se mentin la un nivel rezonabil.
Printre punctele slabe stabilite putem enumera: cresterea deficitului de cont curent a accentuat dependenta Romaniei de capitaluri externe, cresterea semnificativa a creditelor ar putea afecta calitatea portofoliilor de credite ale bancilor, tensiunile din cadrul coalitiei guvernamentale pot ingreuna continuarea reformelor, fiind esentiala continuarea eforturilor de crestere a stabilitatii politice. De asemenea un punct slab este reprezentat de cresterea redusa a preturilor la energie care au marit pierderile societatilor de stat din domeniu.

Coface estimeaza ca motorul cresterii in anul 2006 a fost consumul intern, sustinut atat de cresterea salariilor, cat si de explozia creditelor de consum. In acest an solvabilitatea companiilor romanesti s-a imbunatatit substantial, dar vor avea de luptat cu cresterea salariilor si aprecierea leului. Cele mai solide societati sunt cu precadere din sectorul: automotive, telecomunicatii si IT, iar sectoarele economice cu putere financiara scazuta sunt industria textila, comertul en-detail (exclusiv marii retaileri), industria mobilei, agricultura. Deteriorarea contului curent pe termen scurt este sub control, datorita aderarii la UE si a influxului investitiilor straine directe, dar pe termen mediu, situatia poate deveni riscanta, cu un risc marit de curs valutar, pe fondul reducerilor veniturilor din privatizari. De asemenea, disensiunile din coalitia de guvernare, pot duce la alegeri anticipate in 2007, conducand la incetinirea reformelor, in pofida monitorizarii Comisiei Europene.

Cea mai slaba evolutie din Centrul si Estul Europei anul acesta a avut-o Ungaria, al carei rating a scazut de la A2- la A3. Industriile care au inregistrat o evolutie negativa in aceasta tara sunt: IT, textile, bunuri de larg consum, ambalaje. De asemenea, 25% din companii au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri in 2005 si circa 20% in 2006 iar cresterea cifrei de afaceri a fost sub 10% pentru 75% din companii. 55% din companii au inregistrat pierderi sau scaderi ale profitului in 2005 si 25% se asteapta in 2006. Deficitul bugetar este de 10% si cel de cont curent de 8%.

Bulgaria a avut cea mai vizibila crestere din zona, fiind evaluata la sfarsitul lui 2006 cu ratingul A4, fata de B+ cat a avut pana in prezent. Cifra de afaceri si profiturile companiilor inregistreaza in aceasta tara cresteri procentuale mai bune decat ale Ungariei si cam la acelasi nivel cu cele din Polonia, insa mai scazute decat in Romania. In 2006 Bulgaria a atras 3,6 mild EUR investitii straine, in special green-fielduri, in industria auto si a sticlei, aceasta tara avand si avantajul unui surplus bugetar care ii permite o crestere a cheltuielilor publice fata de alte tari din regiune. In Bulgaria investitiile straine directe acopera 70% din deficitul de cont curent.

Romania a avut rezultate foarte bune in ultimii 3 ani, fiind una din pietele cu cea mai rapida crestere din zona central si est – europeana. 60% din companii au inregistrat o crestere de cel putin 10% a cifrei de afaceri in 2006, in timp ce 55% din companii au avut o crestere a profitului de peste 10% in 2006. In Romania 93% din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine, nivelul acestora ridicandu-se la aproape 9 mild EUR in 2006. Coface estimeaza ca in urmatorii ani productia industriala si investitiile straine vor sustine o crestere economica de 5-6,5%. Conform datelor statistice oficiale, in Romania s-au inregistrat la 31.12.2005 - 531.849 companii active, 271.531 companii care au incheiat anul pe profit, 315.070 companii fara datorii si 161.541 companii profitabile si in acelasi timp fara datorii.

Cristian Ionescu precizează că: “In tarile din regiune, Slovenia se remarca printr-o evolutie constanta buna, care i-a permis sa fie singura tara care a aderat la moneda Euro incepand cu 1 Ianuarie 2007, rating-ul ei fiind upgradat la A1. Rating-ul A4 atribuit Bulgariei din 2007 consfinteste atingerea obiectivului de aderare a tarii la UE, in timp ce deficitele bugetare si de cont curent ale Ungariei fac ca aceasta tara sa ramana „Cenusareasa” Europei Centrale si de Est din punct de vedere al performantei economice in 2006 si 2007, rating-ul ei fiind degradat la A3 de la A2. Romania ar trebuie atenta la exemplele din jur, pentru a evita dezechilibre in viitorul apropiat, care sa pericliteze stabilitatea macroeconomica, obtinuta cu atatea eforturi intr-un timp indelungat”.


Despre Coface Romania

Despre Coface Romania

Coface Romania este lider pe piata romaneasca in domeniul managementului de risc. Prin intermediul produselor si serviciilor sale: rapoarte de credite, recuperare de creante comerciale, servicii de urmarire a incasarilor, monitorizare, furnizare de date de marketing, consultanta de risc, Coface Romania urmareste crearea unui mediu economic sanatos si prietenos pentru oamenii de afaceri.
Un mare avantaj al companiei este baza de date comuna a tuturor sucursalelor, in care se gasesc informatii complete si la zi despre peste 7.3 milioane de companii. Grupul Coface Central Europe este prezent in regiunea Europei Centrale si de Est de peste zece ani, dezvoltandu-si o experienta unica in identificarea si evaluarea oportunitatilor si riscurilor asociate afacerilor din aceasta zona. Pentru date suplimentare, accesati http://www.coface.ro



Despre Coface

Fondata in 1946 si evaluata cu AA+ de catre Fitch, AA de S&P si Aa3 de Moody’s, Coface este o filiala a Natixis, avand la sfaristul anului 2005 capitalul social de 9,9 bilioane EURO. Misiunea Coface este de a facilita comertul global la nivel de « business-to-business », oferindu-le clientilor sai patru linii de servicii precum: externalizarea totala sau partiala a managementului pentru relatiile comerciale, finantarea si protejarea incasarilor: asigurari de credit, rapoarte de credit, servicii de management al creantelor si factoring. Coface de asemenea mai ofera alte 3 linii de servicii precum: asigurari pentru garantii, training privind managementul creantelor, iar in Franta managementul asigurarilor guvernamentale. Avand 4850 de angajati in 60 de tari, Coface furnizeaza servicii pentru 85,000 clienti. Aceste servicii sunt oferite de asemenea si in alte in 93 de tari prin partenerii din reteaua globala Credit Alliance, organizate prin intermediul unui sistem integrat de management al riscului de credit « Common Risk System »
Pentru orice informatii, nu ezitati sa ne contactati prin e-mail la catalina.statescu@coface.ro sau 0741.111.165, persoana contact: Catalina Statescu.
catalina.statescu@coface.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/coface-romania/romania-ramane-in-2007-in-clasa-de-risc-de-tara-a4