INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege impactul, alege increderea, alege Comunicatedepresa.ro! Cere o oferta personalizata pentru campanii electorale pe ziare.com, acasa.ro si comunicatedepresa.ro!Contacteaza-ne la info@comunicatedepresa.ro sau la 0374.112.675.
Rolul fizioterapiei în gestionarea osteoporozei
Constanta - 9 septembrie 2024
Comunicat tip Produse / Servicii in Sanatate
Un număr considerabil de oameni care sunt afectați la nivel global de afecțiunea care poartă denumirea de osteoporoză poate beneficia de metode eficiente de gestionare a acesteia. Caracterizată prin scăderea densității osoase și creșterea riscului de fracturi, osteoporoza tinde să se dezvolte în același ritm cu înaintarea în vârstă. Fizioterapia joacă, însă, un rol esențial în menținerea sănătății oaselor și reducerea riscului de fracturi, iar din acest articol vei afla care este legătura directă dintre cele două concepte.
Fizioterapie
Osteoporoza: definiție și modalități de manifestare
Sub denumirea de osteoporoza este cunoscută acea afecțiune care face ca oasele să devină fragile și mai susceptibile la fracturi. Acest lucru este cauzat mai ales de pierderea accelerată a masei osoase, dar și de deteriorarea structurii micro arhitecturale a oaselor. Există persoane afectate de osteoporoză care pot suferi fracturi chiar și în urma unei căderi ușoare sau a unei întoarceri bruște a corpului.
Printre simptomele specifice acestei afecțiuni se numără durerea de spate, postura încovoiată sau fracturile frecvente.
Cauzată de colapsul vertebrelor, durerea de spate este una dintre cele mai frecvente manifestări. Persoanele afectate tind, de asemenea, să piardă în înălțime, iar la încheietura mâinii, în zona șoldurilor sau coloanei vertebrale pot apărea fracturi frecvente.
Gestionarea osteoporozei prin fizioterapie
Exercițiile și tehnicile realizate prin fizioterapie pot fi extrem de eficiente în gestionarea osteoporozei. Aceasta nu ajută doar la menținerea și îmbunătățirea densității osoase, ci și la prevenirea căderilor și a fracturilor asociate. Pot fi efectuate diverse exerciții și tehnici personalizate, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui individ, iar rezultatele pot fi considerabile.
Fizioterapia îmbunătățește densitatea osoasă, întărește mușchii și îmbunătățește echilibrul. Exercițiile de greutate chiar sunt esențiale pentru menținerea și chiar creșterea densității osoase, iar fizioterapeutul poate recomanda un program de exerciții care să includă activități cum ar fi mersul pe jos, ridicarea de greutăți ușoare și alte exerciții de rezistență, care stimulează formarea de noi celule osoase și încetinesc pierderea de masă osoasă.
Mușchii puternici și un echilibru bun sunt cruciale pentru prevenirea căderilor, astfel că fizioterapia poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul coloanei vertebrale, șoldurilor și picioarelor, ceea ce oferă un sprijin suplimentar oaselor și articulațiilor. Exercițiile specifice pentru echilibru și coordonare pot reduce riscul de căderi, unul dintre cele mai mari pericole pentru persoanele cu osteoporoză.
Program personalizat de fizioterapie
În acest sens, poate fi necesar un program personalizat de fizioterapie care poate include exerciții de rezistență, exerciții pentru echilibru, de întindere și flexibilitate sau tehnici de corectare a posturii. Printr-un program de fizioterapie bine structurat poate fi redus semnificativ riscul de căderi și fracturi prin îmbunătățirea forței musculare, a echilibrului și a posturii. Pe lângă exerciții, fizioterapia poate include educație privind siguranța la domiciliu, cum ar fi modificări ale mediului pentru a preveni căderile (de exemplu, îndepărtarea covoarelor, utilizarea barelor de sprijin).
Chiar dacă este una dintre afecțiunile care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, osteoporoza poate fi gestionată în mod eficient cu ajutorul fizioterapiei, iar în acest fel pacienții își pot menține o viață activă și independentă. Printr-o abordare holistică, această afecțiune poate fi gestionată eficient, iar un program de exerciții bine structurat și personalizat, le poate permite pacienților să facă față provocărilor impuse de osteoporoză și să continue să trăiască o viață activă și sănătoasă.