Masuri concrete de combatere a evaziunii fiscale

BUCURESTI - 18 aprilie 2005

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Firmele –fantoma si mijloacele de depistare a facturilor si marcajelor false au fost principalele subiecte dezbatute in cadrul intalnirii de lucru organizat la 16 aprilie a.c. la Constanta de Compania Nationala Imprimeria Nationala SA. La eveniment, intitulat “ Masuri concrete de combatere a evaziunii fiscale , au participat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, vicepresedintii ANAF, din partea Imprimeriei Nationale -Dan Docan, director general , Valentin Vagaon, director economic, Mugur Oancea, director tehnic si Iulian Avram, seful Laboratorului de expertiza. Au fost invitati si reprezentanti ai directiilor generale ale finantelor publice din sud- estul tarii , ai garzii financiare , ai Politiei de frontiera precum si presedintele REACT Romania, Gabriel Turcu.

Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a anuntat ca va emite un ordin care va stabili modalitatile concrete prin care o firma inactiva din punct de vedere fiscal, mai exact o firma- fantoma, sa nu mai poata sa ridice facturi si formulare cu regim special. “ In acest fel vor fi blocate firmele care nu functioneaza sau au datorii la stat”, a afirmat Dan Docan.
In cadrul intalnirii de la Constanta , Imprimeria Nationala a prezentat mijloacele de certificare a autenticitatii marcajelor. Cu acest prilej a avut loc si o prezentare practica a laboratorului mobil achizitionat de Imprimeria Nationala si care va fi folosit pentru verificarile pe teren impreuna cu reprezentantii ANAF si ai Garzii Financiare.

Reamintim ca de la 1 aprilie 2005, toate marcajele , banderole si timbre, vor fi inseriate , astfel incat fiecare marcaj sa poata fi identificat in mod unic. Aceasta masura , care presupune un efort deosebit de gestionare din partea companiei, va duce la un control drastic al marcajelor, prin individualziarea fiecarei banderole . In acest fel, se vor identifica data si ora livrarii si caracteristicile de emisiune pentru fiecare marcaj, anulandu-se frauda prin “pierderea banderolelor” si folosirea lor ulterioara.

Despre Compania Nationala Imprimeria Nationala SA;Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor

Odata cu aparitia Legii privind combaterea evaziunii fiscale va dispare si comertul ilegal cu facturi luate pe firme-fantoma intretinut de legislatia incompleta si prea putin punitiva in domeniul fiscal. Potrivit proiectului de lege, punerea in circulatie sau detinerea, fara drept, a formularelor tipizate cu regim special se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi; tiparirea sau punerea in circulatie cu stiinta, de formulare tipizate cu regim special, falsificate, cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.Corina Ozon
specialist in relatii publice
tel 0722 667 880
ozon@rain.ro