Comunicat de presa

BUCURESTI - 5 aprilie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Federatia Filatelistilor Germani a confirmat ca va prezenta la Expozitia Mondiala Filatelica EFIRO 2008 o piesa filatelica rara: o scrisoarea recomandata descoperita dupa explozia bombei nucleare de la Hiroshima din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care inca mai pastreaza urme de radiatii.

Scrisoarea, ce urmeaza sa fie expusa in cadrul Curtii de Onoare din cadrul EFIRO 2008, a fost gasita in timpul lucrarilor de curatare a ruinelor unei banci din Hiroshima, la aproximativ doi kilometri distanta de epicentrul detonarii. Aceasta nu prezinta deteriorari exterioare, dar a fost iradiata. Din motive de securitate, a fost pusa intr-o manseta de plumb si acoperita cu sticla blindata, iar sub aceasta forma va fi prezentata si la EFIRO 2008.

Ulterior, scrisoarea a ajuns un obiect apreciat de colectionari, trecand prin SUA si ajungand in Germania, acolo unde, dupa moartea posesorului ei, a fost achizitionata de Federatia Filatelistilor Germani ca o marturie importanta a timpului. Scrisoarea va fi prezentata la EFIRO 2008 ca un mesaj pentru pace si impotriva utilizarii armelor de razboi.

EFIRO 2008 este prima Expozitie Mondiala Filatelica organizata in Romania de catre Posta Romana si Federatia Filatelica Romana, sub patronajul Federatiei Internationale de Filateliei si al Asociatiei Internationale a Jurnalistilor Filatelici, urmand sa se desfasoara la complexul expozitional Romexpo din Bucuresti, in perioada 20-28 iunie 2008. Colectiile prezentate la clasa competitionala vor fi analizate de un juriu de specialitate, urmand a fi expuse in clasele de filatelie traditionala, istorie postala, aerofilatelie, astrofilatelie, filatelie tematica, intreguri postale, maximafilie etc. Pe langa exponatele prezentate la clasa competitionala, la EFIRO 2008 vor fi prezente, in afara concursului, in cadrul Curtii de Onoare, colectii valoroase, care vor constitui atractia expozitiei.

Expozitia marcheaza implinirea a 150 de ani de la emiterea celebrelor timbre 'Cap de Bour-1858' de catre serviciile postale din Moldova, la numai 18 ani de la punerea in circulatie a primelor marci postale din lume, in Marea Britanie.

Manifestarea filatelica din 2008 va fi cea de-a patra expozitie EFIRO (E=expozitie, F=filatelica, RO=romana) organizata in tara noastra, dupa expozitia nationala cu participare internationala din 1932, organizata sub patronajul Regelui Carol II, si cele din 1998 si 2004, organizate la Palatul Parlamentului.

Pentru informatii suplimentare despre EFIRO 2008, accesati site-ul www.efiro2008.ro.

Despre Compania Nationala Posta Romana

Compania Nationala Posta Romana este operatorul national in domeniul serviciilor postale. Compania este organizata in zece directii regionale, 41 de structuri judetene, trei sucursale specializate si o filiala. Posta Romana este operatorul cu cea mai mare retea de retail din tara, formata din peste 7.100 de subunitati postale, dintre care 1.100 informatizate si peste 500 incluse in VPN. Posta Romana livreaza corespondenta la peste 7.500.000 de adrese si ofera clientilor, pe langa serviciile traditionale, servicii bazate pe cele mai noi tehnologii, care asigura transmiterea securizata a banilor, incasarea facturilor la utilitati, prestarea serviciilor bancare si chiar transmiterea de mesaje de la casute de e-mail la adrese postale.


Nicoleta Vartic

sef Serviciu mass-media
Compania Nationala Posta Romana
tel: 200.73.24
fax: 200.73.01nicoleta.vartic@efiro2008.ro