Emisiune filatelica dedicata expozitiei mondiale 'EFIRO 2008'

BUCURESTI - 29 august 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In 2008 se vor implini 150 de ani de la emiterea primei marci postale romanesti, celebrul 'Cap de bour'. Cu aceasta ocazie, Romania va organiza prima Expozitie Filatelica Mondiala, sub denumirea EFIRO 2008. Pentru a promova acest eveniment filatelic major, Romfilatelia si Compania Nationala Posta Romana introduc in circulatie emisiunea filatelica Expozitia Mondiala Filatelica EFIRO 2008.
Prima expozitie EFIRO (E-expozitie FI-filatelica RO-romana), cu participare internationala, s-a desfasurat in 1932, sub inaltul patronaj al Regelui Carol al II-lea. Urmatoarele doua au avut loc la Palatul Parlamentului, in 1998 si in 2004.

In 2008, la complexul Romexpo, unde se va desfasura Expozitia Mondiala Filatelica EFIRO 2008, vor fi expuse timbre din colectiile Reginei Elisabeta a Marii Britanii si a printului Albert de Monaco. Alaturi de acestea se va afla 'Penny Black', primul timbru din lume (emis in anul 1840), dar si cateva exemplare din prima marca postala romaneasca 'Cap de bour'. Totodata va fi expusa si o alta raritate filatelica si anume o scrisoare din al Doilea Razboi Mondial, care inca mai pastreaza urmele radiatiilor bombei de la Hiroshima.

La aceasta Expozitie Mondiala Filatelica se preconizeaza sa participe peste 1000 de colectionari din peste 70 de tari de pe mapamond.

Emisiunea filatelica prezinta in maniera 'marca pe marca' timbrele primei emisiuni 'Cap de Bour' (15 iulie 1858). Timbrele emisiunii cu valorile nominale de 30 Bani, 50 Bani, 1,20 Lei si 1,60 Lei poarta pe ele imaginea celor patru timbre emise in 1858, respectiv, a valorilor de 27, 54, 84 si 108 parale. Imaginile timbrelor sunt asociate cu viniete care au ca laitmotiv Stema Moldovei, in piatra, in patru ipostaze diferite.

Timbrul colitei dantelate, cu valoarea nominala de 2,20 Lei, reuneste intr-o grafica unitara desenul timbrului 'Cap de Bour' si imaginea bourului Moldovei in habitatul sau natural. Toate componentele emisiunii poarta sigla EFIRO 2008.

Despre Compania Nationala Posta Romana

Compania Nationala Posta Romana este operatorul national in domeniul serviciilor postale. Compania este organizata in zece directii regionale, 41 de structuri judetene, trei sucursale specializate si o filiala. Posta Romana este operatorul cu cea mai mare retea de retail din tara, formata din peste 7.100 de subunitati postale, dintre care 1.100 informatizate si peste 500 incluse in VPN. Posta Romana livreaza corespondenta la peste 7.500.000 de adrese si ofera clientilor, pe langa serviciile traditionale, servicii bazate pe cele mai noi tehnologii, care asigura transmiterea securizata a banilor, incasarea facturilor la utilitati, prestarea serviciilor bancare si chiar transmiterea de mesaje de la casute de e-mail la adrese postale.

Nicoleta Vartic
sef serviciu relatii mass-media
nicoleta.vartic@posta-romana.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/compania-nationala-posta-romana/emisiune-filatelica-dedicata-expozitiei-mondiale-efiro-2008