Inteligenta emotionala va fereste de epuizarea prin munca

BUCURESTI - 2 mai 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Studiul „Inteligenţa la locul de muncă - 2007” ce este în curs de realizare de către Competent Consulting oferă pentru prima oară informaţii concrete despre relaţia dintre nivelul inteligenţei emoţionale şi cel al epuizării angajaţilor şi managerilor români. Accesibil până pe 15 mai la adresa www.competent.ro/ielm2007/, chestionarul a fost deja completat de peste 600 de persoane din întreaga ţară. Astfel puteţi să vă măsuraţi gratuit nivelul de inteligenţă emoţională, dar şi să vă asiguraţi accesul la raportul studiului.

Inteligenta emotionala va fereste de epuizarea prin munca

După semnalul de alarmă tras de studiul Comisiei Europene, care relevă faptul că 70% dintre români sunt supuşi unui stres ocupaţional ridicat şi lucrează săptămânal mai mult decât cele 48 de ore prevăzute de normele europene, tragedia Ralucăi Stroescu a pus pe gânduri atât angajaţii, cât şi angajatorii. Cu toţii se întreabă: există oare vreun mijloc prin care să ştiu când să mă opresc? Este oare posibil să obţin cât mai multe dintre avantajele pe care mi le doresc de la viaţa profesională, fără însă să mă epuizez şi să-mi pun viaţa şi sănătatea în pericol?
Un răspuns convingător poate fi obţinut prin dezvoltarea inteligenţei emoţionale, adică a capacităţii de a sesisa, înţelege şi folosii eomoţiile pentru a putea lua cele mai bune decizii. „Emoţiile sunt semnalul de alarmă de care ar trebui să ţinem cont, înainte ca marele mut - corpul nostru - să fie forţat să ne oprească prin tulburări funcţionale sau chiar boli” afirmă Daniel Bichiş, trainer de inteligenţă emoţională şi coordonatorul studiului. „Emoţiile ne atrag atenţia atunci când forţăm prea mult nota, când ne dorim lucruri care sunt dincolo de capacităţile noastre din acel moment. Iată câteva comportamente care conduc la epuizare fizică şi emoţională:
• inflexibilitate în urmărirea unui obiectiv,
• respingerea sistematică a punctelor de vedere ale celor din jur,
• incapacitatea de a respecta nevoile şi limitele, atât cele proprii, cât şi cele altor persoane,
• incapacitatea de a găsi soluţiile win-win, din care toată lumea are de câştigat,
• neîncrederea continuă în cei din jur,
• individualismul şi/sau perfecţionismul, ce nu permit lucrul în echipă,
• abilităţi de comunicare reduse,
• tendinţa de închidere în sine şi înlocuirea prin dialog interior a discuţiilor cu ceilalţi.”
Progresele din ultimii ani înregistrate în domeniul neuroştiinţelor au demonstrat existenţa unei interdependenţe foarte strânse dintre raţiune (gânduri) şi simţire (emoţii), în special în cazul deciziilor complexe, al conştiinţei de sine, al autocontrolului, motivării, comunicării şi relaţiilor interpersonale. „Creierul nostru este un fantastic instrument de stabilire şi atingere a unor obiective” precizează Daniel Bichiş, „dar pedala de acceleraţie este în mod obişnuit apăsată de emoţii. Acestea ne indică cât şi când timp, eforturi şi atenţie să investim într-o direcţie sau alta. Există persoane care prin puterea cuvântului «trebuie» scot din funcţiune acest reglaj fin şi forţează nota, atât pentru ele însele, cât şi pentru cei din jur. Există o serie de semne care vă pot atrage atenţia că vă aflaţi într-o astfel de situaţie riscantă:
• dimineaţa vă treziţi tot mai lipsit/ă de putere, de dorinţa de a începe o nouă zi de activitate,
• la serviciu vă doriţi să comunicaţi cât mai puţin cu cei din jur, preferând să fiţi lăsat/ă în pace să vă vedeţi de lucru,
• nevoile fiziologice normale (foame, sete etc.) sunt trecute cu vederea, pentru a face «economie de timp».”
Pentru a obţine o asemenea decuplare a elementelor emoţionale şi corporale de cele raţionale este nevoie de o scădere semnificativă a nivelului dvs. de inteligenţă emoţională (EQ). Acest lucru este clar indicat de rezultatele preliminarii ale studiului „Inteligenţa emoţională la locul de muncă - 2007”, care relevă o puternică corelare negativă între nivelul EQ şi cel de epuizare fizică şi emoţională (aşa-numitul sindrom burn-out). „Paradoxal este faptul că asemenea persoane se aşteaptă să-şi sporească eficienţa profesională”, comentează Daniel Bichiş, „dar obţin efectul contrar. Nu doar propriile performanţe scad, ci şi capacitatea lor de a comunica, de a colabora, de a permite echipei din care fac parte să obţină rezultatele scontate. Numărul de decizii greşite creşte, în timp ce disponibilitatea de a-şi asuma şi repara greşelile scade. Efectele sunt devastatoare, atât la nivel individual, cât şi organizaţional”. De altfel, Comisia Europeană estimează la circa 20 miliarde de euro pierderile anuale cauzate de acest proces.
Ce este de făcut? „Principalul lucru este recâştigarea conştiinţei de sine, reconectarea la semnalele emoţionale şi corporale” subliniază Daniel Bichiş. „Fiecare asemenea semnal aduce cu sine o informaţie importantă, iar dacă o înţelegem şi integrăm în deciziile luate, facem ca semnalul respectiv să înceteze. În caz contrar, el continuă şi se intensifică, pentru a ne atrage atenţia, chiar dacă acest lucru se petrece într-un mod ce ne poate pune în pericol sănătatea. În lipsa conştiinţei de sine, practic nu ne putem controla, astfel că suntem pradă unor reacţii adesea nedorite şi contra-productive. Reconectarea la propriile emoţii ne asigură şi o îmbunătăţire cu 38% a calităţii comunicării şi cooperării cu ceilalţi.”
Iar acest deziderat se obţine printr-o combinaţie adecvată de training şi coaching comportamental. Fiind mai conştienţi de noi înşine, devenim capabili să luăm decizii mai bine ancorate în realitate, care ne sporesc competenţele şi starea de bine. „Competent Consulting oferă o paletă largă de abordări care susţin dezvoltarea inteligenţei emoţionale, atât la nivel individual, cât şi organizaţional”, precizează managerul companiei, Mariana Bichiş, „Rezultatele studiului pe care îl efectuăm ne vor permite să adaptăm soluţiile şi abordările noastre la realitatea românească, sporind eficienţa intervenţiilor şi grăbind obţinerea de rezultate notabile. Vă oferim ocazia să vă protejaţi de pericolul epuizării prin muncă atât prin informaţiile pe care le obţin imediat toţi cei care completează chestionarul online, cât şi prin participarea la seminariile de dezvoltare personală pe care le organizăm. În felul acesta, dăm o altă dimensiune devizei companiei: succesul dvs. este profesia noastră!”

Despre COMPETENT CONSULTING SRL

Profilul companiei
Competent Consulting oferă consultanţă şi training în domeniul dezvoltării personale şi organizaţionale, folosind cele mai noi descoperiri din NLP şi inteligenţa emoţională pentru a asigura clienţilor săi avantaje asupra competitorilor şi obţinerea de efecte economice notabile prin investiţii minime. Deviza Competent Consulting este „Succesul dumneavoastră este profesia noastră”.

Competent Consulting
Mariana Bichiş – Manager,
tel. (021)-688-7548, 0726-801-881, 0788-294-801
contact@competent.ro
www.competent.ro
contact@competent.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/competent-consulting/inteligenta-emotionala-va-fereste-de-epuizarea-prin-munca