Conferinţa Naţională 'Ştiinţe, tehnologii şi arte tradiţionale', ediţia a VI-a

Sibiu - 15 octombrie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Muzeul ASTRA şi Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din România organizează la Sibiu, în perioada 13-16 octombrie 2010, cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale \\\'Ştiinţe, tehnologii şi arte tradiţionale\\\'. Evenimentul reuneşte elita cercetării în domeniul etnologiei, reprezentanţi ai muzeelor, ai institutelor de cercetare şi al instituţiilor de învăţământ superior din toată ţara.

Programul acestei ediţii include conferinţe, dezbateri pe secţiuni şi lansări de carte, lucrările desfăşurându-se în sălile de conferinţe ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, la Biblioteca Judeţeană ASTRA şi la Casa Artelor. Sunt abordate următoarele teme majore: Patrimoniul imaterial (studii de sinteză, perspective asupra identităţii, perspective actuale, etnomuzicologie şi etnocoreologie), Ceramica din România, câmp de interculturalitate (studii şi cercetări, valorificarea contemporană a meşteşugului) şi Proiecte actuale pentru protejarea patrimoniului etnologic (studii şi cercetări, Modalităţi de punere în valoare).
Sunt anunţate, de asemenea, numeroase lansări de cărţi şi periodice cu specific etnologic, temele abordate fiind cât se poate de diverse. Enumerăm câteva titluri: Pamfil Bilţiu, Calendarul popular, Daniela Bălu (coord.), Băcătăria bunicii, Mihai Dăncuş, Trilogia obiceiurilor din viaţa omului în Maramureş, Camelia Burghelea, Satul timpului, timpul satului, Marcel Lutic, Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, Karla Roşca, Horst Klusch, Ceramica de breaslă, habană şi manufacturieră din Transilvania etc.
Actualitatea muzeelor cu profil etnografic a fost pe ordinea de zi încă de la începutul conferinţei, reprezentanţi de seamă ai acestora prezentând cele mai importante proiecte aflate în derulare în instituţiile din care provin sau pe care le conduc. Astfel, directorul Complexului Naţional Muzeal ASTRA a avut o intervenţie în care a oferit detalii semnificative legate de proiectul Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, domnul Mihai Dăncuş a vorbit despre Proiectul de instalaţii tehnice acţionate hidraulic în cadrul Muzeului Maramureşan, iar domnul Virgil Niţulescu a avut o alocuţiune despre proiectul de realizare a unei noi expoziţii de bază la Muzeul Ţăranului Român, amintind de momentul aniversar pe care-l traversează instituţia în acest an (20 de ani de existenţă cu actuala identitate) şi oferind, cu acest prilej, câteva disctincţii unor personalităţi care au marcat evoluţia etno-muzeologiei din ultimele decenii (Dr. Corneliu Bucur, Dr. Mihai Dăncuş şi Prof. Dr. Ilie Moise).
Ovidiu Baron

Despre Complexul National Muzeal

Complexul Naţional Muzeal Sibiu - Piaţa Mică, nr. 11.
office@muzeulastra.ro
ovidiu.baron@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/conferinta-nationala-stiinte-tehnologii-si-arte-traditionale-editia-a-vi-a