Expozitia “Invitatie la Muntele Athos”. Fotografii de Yves Phelippot.

Sibiu - 16 aprilie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In acest an, 2007, aflat sub auspiciile civilizatiei, culturii si valorilor autentice, Muzeul de Etnografie Universala ''Franz Binder'' va propune expozitia unui calator cu o sensibilitate aparte, un drumet care stie sa citeasca si sa imortalizeze prin imaginea fotografica semnele lumii ce ni se deschide in fiecare clipa. Expozitia 'Invitatie la Muntele Athos' care a fost montata mai intai in Aytre, apoi in La Rochelle (Franta) se va dezvalui in fata publicului sibian in data de 18 aprilie 2007 in sala de la subsolul ''Casei Hermes'', Piata Mica nr.11.
Va asteptam sa privim impreuna un colt al Greciei, mereu surprinzatoare.

In acest an, 2007, aflat sub auspiciile civilizatiei, culturii si valorilor autentice, Muzeul de Etnografie Universala ''Franz Binder'' va propune expozitia unui calator cu o sensibilitate aparte, un drumet care stie sa citeasca si sa imortalizeze prin imaginea fotografica semnele lumii ce ni se deschide in fiecare clipa.
Expozitia ''Muntele Athos'' reuneste 35 de fotografii ale profesorului de geografie si pasionatului fotograf Yves Phelippot. Laureat al unor importante premii in Franta, aceasta este cea de-a treia participare expozitionala a artistului la noi in tara. Dupa ce am vazut ''Portretul contemporan'' si ''Noua fotografie franceza'' prin ochii fotografului, suntem acum invitati sa descoperim ''Muntele Athos''.
Situata in provincia Macedonia, in partea de est a peninsulei Halkidiki, peninsula Athos e singurul loc din Grecia dedicat in intregime rugaciunii si venerarii lui Dumnezeu. Cele douazeci de manastiri, numeroasele schituri ce adapostesc mici comunitati de monahi si pustnicii ce se ascund in grotele muntilor sau in adancul padurilor ii indreptatesc numele de Hagion Oros, Muntele Sfant.
Athos este numele unul titan trac. Potrivit mitologiei, in timpul conflictului intre Zei si Titani, Athos a fost cel care a aruncat un bolovan spre Poseidon, dar piatra i-a alunecat si a cazut in mare dand nastere Muntelui ce-i poarta numele. O alta versiune a mitului spune ca Poseidon a aruncat stanca spre Athos. Aceasta l-a strivit si l-a ingropat sub greutatea sa.
Muntele Athos mai este numit si ''Gradina Fecioarei Maria''. Legenda spune ca in drumul sau spre Cipru, Fecioara Maria si Sfantul Ioan au fost surprinsi de o furtuna pe mare si nevoiti sa se refugieze in portul unde se afla acum Sfanta Manastire Iviron. Maria a fost atat de impresionata de frumusetea locului incat l-a rugat pe D-zeu sa-i ofere ei muntele, iar apoi s-a auzit vocea Domnului: ''Fie ca acest loc sa fie al tau, gradina si Paradisul tau, dar si un loc pentru cei ce cauta salvarea.''
Expozitia organizata de Muzeul de Etnografie Universala ''Franz Binder''din Sibiu si ''Cercul de Actiune Culturala si Europeana'' din Bordeaux, Franta, va propune, prin imagini, o incursiune in lumea fascinanta a celor ce isi dedica intreaga viata lui Dumnezeu traind dupa norme stricte intr-un spatiu in care credinta te invaluie. Vom fi martorii acestei lumi ce s-a deschis in fata aparatului de fotografiat in cateva dintre lacasele de inchinaciune macedonene: Manastirile Iviron, Stavronikita, Dyonisios si cateva schituri ale Muntelui Sfant.
Vom descoperi un taram al pietrei si apei, cu turnuri ce se ridica spre cerul dominat de imaginea muntelui; un taram al interioarelor zugravite cu imagini ale sfintilor ce vegheaza asupra vizitatorului, cu scene biblice care ne amintesc ca viata inseamna mai mult decat existenta terestra, materiala, este o pregatire pentru marea calatorie, marea incercare a trecerii pe ''taramul celor drepti''.
Expozitia ce a fost montata mai intai in Aytre, apoi in La Rochelle (Franta) se va dezvalui in fata publicului sibian in data de 18 aprilie 2007 in sala de la subsolul ''Casei Hermes'', Piata Mica nr.11.
Va asteptam sa privim impreuna un colt al Greciei, mereu surprinzatoare.

Alexandra Gruian

Despre Complexul National Muzeal

Muzeul ''ASTRA'' a primit, in cadrul Galei Superlativelor Turismului Romanesc, distinctia de ''Cel mai valoros proiect turistic romanesc''. Avem inalta cinste si onoare de a fi singurul muzeu din Romania, care se poate mandri cu o activitate de marketing turistic plina de succes, cu o oferta de servicii cultural-turistice exceptionala si cu un asemenea premiu de recunoastere unanima a calitatii, ingeniozitatii si eficientei proiectului nostru cultural-turistic.
Anca Gaston - Biroul de presa CNM ASTRA
0269/218040
anca.gaston@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/expozitia-invitatie-la-muntele-athos-fotografii-de-yves-phelippot-