EXPOZITIA ITINERANTA „15+10+2 IDENTITATI EUROPENE. 12 PACHETE DIN EUROPA”

Sibiu - 8 mai 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In luna mai va avea loc vernisajul expozitiei ''15+10+2 Identitati europene '', organizata de catre Muzeul Austriac de Etnografie din Viena, in colaborare cu Muzeul de Etnografie Saseasca ''Emil Sigerus'' , din cadrul Complexului National Muzeal ''ASTRA'', Sibiu

EXPOZITIA ITINERANTA  „15+10+2 IDENTITATI EUROPENE. 12 PACHETE DIN EUROPA”

Sibiul a fost desemnat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana drept Capitala Culturala Europeana, pentru anul 2007, titlu pe care il imparte cu Marele Ducat de Luxemburg.
Prin tema aleasa, ''Culturile mana in mana spre viitor'', Sibiul aspira sa devina un loc in care oamenii si culturile de pe continent se intalnesc, si aflati la o mare rascruce de drumuri, isi pun intrebari, la care se va incerca gasirea unui raspuns: Cum si din ce se constituie identitatile nationale? Care sunt trasaturile naturale sau culturale, care dau nastere mentalitatilor? Care sunt obiectele culturii materiale, ce pot deveni reprezentative?
Ca si institutie dedicata achizitionarii, mentinerii si analizarii culturii materiale intr-o anumita categorie sociala a populatiei Muzeul Austriac de Etnografie din Viena a initiat, ca urmare a aderarii a noi 10 state la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, un mic proiect de expozitii ale muzeelor din aceste tari. Expozitia are ca scop gasirea de raspunsuri la intrebarile amintite mai sus si evidentierea acestei manifestari, care de asemenea afecteaza colectiile muzeelor si perspectivele acestora in viitor.
In acest context, in luna mai va avea loc vernisajul expozitiei ''15+10+2 Identitati europene'', organizata de catre Muzeul Austriac de Etnografie din Viena, in colaborare cu Muzeul de Etnografie Saseasca ''Emil Sigerus'' , din cadrul Complexului National Muzeal ''ASTRA''.
Esenta acestui proiect consta in identificarea valorilor culturale comune ale popoarelor europene, dincolo de valorile diferentiatoare care definesc alteritatea lor culturala.
In problema capitala a definirii ''identitatii europene'', trebuie sa recunoastem, onest, ca ne gasim doar la capatul drumului si ca pentru a ne astepta la succese notabile, este imperativa si urgenta stabilirea unei conceptii comune avizata la nivelul structurilor central-europene (Consiliul Europei, Comisia Europei, Parlamentul Europei) si a unor metodologii asumate de toti membrii Uniunii Europene.
Este, asadar, momentul sa incepem, si un bun inceput il constituie aceasta inspirata expozitie, initiata de Muzeul Austriac de Etnografie din Viena, care ne ofera o incursiune originala, cu caracter esantionar, prin universul artefactelor etno-identitare ale ultimelor 12 tari integrate in Uniunea Europeana, dintre care: Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta si Cipru, in anul 2004, iar de la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria.
Gazduirea sa la Sibiu, cu ocazia derularii programului ''Capitala Culturala a Europei'', a acestei extrem de sugestive expozitii, ar putea sa reprezinte un bun inceput si, totodata, o oportunitate pentru specialistii, guvernantii si diplomatii tarilor care expun (prezenti la vernisaj), spre a demara discutiile care sa conduca la acel proiect comun, de mare complexitate, al definirii identitatii cultural europene, proiect a carui dificultate o putem asemana cu o ascensiune pe Everest.
Dar, ca in orice performanta deosebita, esential este sa doresti obstinat, sa te pregatesti corespunzator, sa-ti asiguri resursele si sa pornesti la drum, facand primul pas. Pe care tocmai il facem inaugurand aceasta expozitie.
Va asteptam cu drag la vernisarea expozitiei, care va avea loc in 12 mai 2007, orele 11.00, la sediul Muzeului de Etnografie Saseasca ''Emil Sigerus'', Piata Mica nr. 21.

Organizatori:
Complexul National Muzeal ''ASTRA'', Sibiu
Muzeul Austriac de Etnografie, Viena








Despre Complexul National Muzeal

Muzeul ''ASTRA'' a primit, in cadrul Galei Superlativelor Turismului Romanesc, distinctia de ''Cel mai valoros proiect turistic romanesc''. Avem inalta cinste si onoare de a fi singurul muzeu din Romania, care se poate mandri cu o activitate de marketing turistic plina de succes, cu o oferta de servicii cultural-turistice exceptionala si cu un asemenea premiu de recunoastere unanima a calitatii, ingeniozitatii si eficientei proiectului nostru cultural-turistic.
Anca Gaston - Biroul de presa CNM ASTRA
0269/218040
anca.gaston@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/expozitia-itineranta-15102-identitati-europene-12-pachete-din-europa