Intr-un farmec autumnal sibian, Casa Artelor isi deschide portile

Sibiu - 12 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Martor al istoriei seculare sasesti din Transilvania, fosta Casa a Macelarilor a devenit sediul Muzeului de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus”, in data de 17 octombrie 2006 avand loc deschiderea oficiala a acesteia.

Intr-un farmec autumnal sibian, Casa Artelor isi deschide portile

In Sibiu, a supravietuit cea mai veche „casa de breasla” din Transilvania, situata pe latura de nord a Pietei Mici, atestata documentar, pentru prima data, in matricolele bisericii parohiale, in anul l370, sub denumirea de „Hala Macelarilor”. Monumentul istoric, situat in Piata Mica nr. 21, este una dintre cele mai interesante cladiri obstesti, intruchipand tipul halei comerciale medievale.
Orasul de pe malul Cibinului atestat ca „civitas” in anul 1366, printre cele dintai centre urbane din Ardeal, se inscrie in istorie ca unul din principalele centre medievale mestesugaresti si comerciale ale zonei de colonizare a sasilor. In cetatea lui Hermann (Hermannstadt) au fost emise cele mai importante documente si statute ale tuturor breslelor din localitatile sasesti, documentul de referinta, atesta existenta breslelor aici, datand din anul 1376. De mentionat este faptul ca, numeroase strazi si piete ale orasului purtand numele breslelor de odinioara, si al pietelor de schimb comerciale.
Ca in toate centrele mestesugaresti europene, fiecare breasla din Sibiu avea cate un sediu, de multe ori o casa proprie, unde se pastrau documentele oficiale, aveau loc intalnirile dintre membrii si de asemenea, se organizau momentele ceremoniale specifice si festivitatile breslei.
„Hala Macelarilor”, construita pe doua nivele, se evidentiaza din randul caselor ce marginesc piata, indreptandu-si fatadele inguste, cu frontoane inalte de tip francon, spre Podul Minciunilor si spre Scara Aurarilor, asemanandu-se prin pozitia sa oarecum izolata, cu un relicvar urias.
Parterul a functionat, neintrerupt, ca spatiu comercial, divizat in 11 unitati, pentru transarea si vanzarea carnii. Cele opt arcade deschise erau proprietatea obstei din vremuri stravechi, dupa cum reiese din Statutul orasului din anul 1589, in care se mentiona faptul ca parterul deschis al tuturor caselor din Piata Mica era folosit pentru a proteja oamenii si marfurile de ploaie.
Sala de la etaj a fost destinata intalnirilor de breasla a macelarilor si, pentru scurta vreme, a devenit sediul breslei blanarilor. Intr-o anumita perioada aceeasi sala a servit drept spatiu de depozitare a granelor. In anul 1765 a fost transformata, pentru cateva luni, in sala de spectacole pentru actorii unei trupe de teatru, condusa de actrita Gertraut Bodenburger.
In anul 1789, cu prilejul unor reparatii efectuate la cladire, s-a aplicat, pe fatada, stema Sibiului cu sabiile incrucisate si frunzele de nuferi, cum se proceda atunci la toate cladirile publice. In secolul al XIX-lea, arcadele de la parter au fost zidite infiintandu-se mici spatii comerciale. Intre anii 1967-1972 au avut loc primele ample lucrari de restaurare, in cursul carora s-a redat aspectul initial al acoperisului iar arcadele parterului au fost deschise.
Numele de „Casa Artelor” i-a fost atribuit o data cu intrarea cladirii in posesia Muzeului Brukenthal, spre sfarsitul secolului al XX-lea, cand parterul a servit ca spatiu pentru depozite de arta contemporana iar sala mare, drept spatiu expozitional deschis tuturor genurilor de manifestari culturale si artistice.
In anul 2002, Casa Artelor a trecut in administrarea Complexului National Muzeal ASTRA, fiind complet restaurata cu sprijinul BERD si al Ministerului Culturii si Cultelor, primind o noua destinatie. Martor al istoriei seculare sasesti din Transilvania, fosta Casa a Macelarilor a devenit sediul Muzeului de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus”, in data de 17 octombrie 2006 avand loc deschiderea oficiala a acesteia.

Camelia Stefan,
Muzeograf Complexul National Muzeal „ASTRA”
Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus”

Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Complexul National Muzeal ''ASTRA''
Sibiu Piata Mica nr.11
info@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/intr-un-farmec-autumnal-sibian-casa-artelor-isi-deschide-portile