Muzeul ASTRA aduce Europa in Scolile si Liceele Sibiene

Sibiu - 8 februarie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

In cadrul programului de pedagogie muzeala al Muzeului ASTRA, se va derula in acest an, un proiect cu caracter educational: ''Sa invatam sa fim EUROPENI. Sa invatam sa traim intr-o Capitala Culturala Europeana''. Proiectul se va realiza la nivelul tuturor institutiilor scolare preuniversitare sibiene si va consta in sustinerea de workshop-uri in cadrul acestor institutii, unde elevi si profesori deopotriva, vor deveni parte a marelui eveniment al anului 2007.

Muzeul ASTRA aduce Europa in Scolile si Liceele Sibiene

In cadrul programului de pedagogie muzeala al Muzeului ASTRA, se va derula in acest an, un proiect cu caracter educational: ''Sa invatam sa fim EUROPENI. Sa invatam sa traim intr-o Capitala Culturala Europeana''. Proiectul se va realiza la nivelul tuturor institutiilor scolare preuniversitare sibiene si va consta in sustinerea de workshop-uri in cadrul acestor institutii, unde elevi si profesori deopotriva, vor deveni parte a marelui eveniment al anului 2007.
Programul ''Sibiu Capitala Culturala, 2007'' va fi un fenomen complex de promovare a spatiului sibian, cu implicatii in viata culturala, sociala, economica si politica a intregii Europe. Avand in vedere complexitatea actiunii, este imperativ necesar asigurarea impactului cultural pe care acest program il reprezinta in 2007. Muzeul nostru doreste sa ofere tinerilor, principalii mesageri ai valorilor si traditiilor noastre, sansa sa cunoasca si sa devina participanti activi ai proiectelor de anvergura nationala si internationala, pe care institutia noastra le realizeaza in anul 2007.
Importanta unui astfel de proiect educational este data de necesitatea pastrarii identitatii noastre nationale intr-un spatiu multicultural si a definirii identitatii culturale a romanilor de pretutindeni.
Cele 3 dimensiuni ale semnificatiei Muzeului ASTRA in cadrul Capitalei Culturale: RELIGIE, STIINTA, CULTURA, vor constitui punctul de plecare pentru temele ce vor fi abordate, de catre specialistii muzeului, impreuna cu copii si tinerii din scolile sibiene.
Muzeul dedica o mare parte din actiunile sale educarii tinerei generatii. Acesta este si motivul pentru care, in anul 2007, institutia noastra va desfasura o serie de proiecte care le sunt adresate lor, in mod special: ''Sibiu, Tinutul meu natal'', care se inscrie in sfera proiectelor privind formarea, recuperarea si activarea constiintei identitare, ''Scoli si Muzee catre Europa'', proiect ce urmareste formarea constiintei comunitar europene prin recursul la valorile patrimoniului muzeal, ''Etno -Tehno -Parc. Muzeul copiilor'' , care va oferi oportunitati specifice de manifestare creativa , pentru fiecare categorie de varsta: spatiu de ''joaca'', spatiu de ''asamblare'', spatiu de ''construire'', spatiu de creatie si spatiu de reprezentare artsitica si proiectul ''Licee Europene Pastratoare de Traditii'' ce raspunde nevoii de revitalizare si transmitere a ''tezaurelor umane vii'' la nivelul generatiei adolescentine, ca marca a propriei sale identitati. Alaturi de aceste proiecte, se inscriu si manifestarile culturale ale Complexului National Muzeal ASTRA, sub egida ''Tezaure Umane Vii'': Olimpiada nationala: ''Mestesuguri artistice traditionale'' (editie cu participare internationala), Targul creatorilor populari (editie cu participare internationala) si Festivalul International al Traditiilor Populare.
In cadrul proiectului ''Sa invatam sa fim EUROPENI. Sa invatam sa traim intr-o CAPITALA CULTURALA EUROPEANA'', muzeul nostru doreste sa sensibilizeze copiii si tinerii din judet, in vederea implicarii lor active atat in realizarea, cat si in transmiterea si promovarea actiunilor culturale din cadrul marelui eveniment al anului 2007. Fiecare workshop se va incheia cu activitati practice constand in desene, compuneri, eseuri cu tema: ''Sunt cetatean al Sibiului, Capitala Culturala Europeana'' care sa reflecte cunostintele, implicarea si preferintele lor in ceea ce privesc proiectele culturale ale orasului.
Proiectul se va finaliza la inceputul lunii iunie, printr-o expozitie cu desenele realizate de catre copii si o premiere a celor mai bune lucrari. Partenerul oficial al acestui proiect este Fundatia RTC din Bucuresti, care desfasoara la randu-i o serie de proiecte adresate tinerilor, educarii copiilor, aratandu-le acestora un mod placut si util de petrecere a timpului liber. Fundatia RTC va sprijini actiunile educationale ale muzeului, fiind alaturi de noi, aproape de copii.
Speram ca actiunile de prezentare, la nivelul institutiilor scolare sibiene, a evenimentelor culturale ale muzeului nostru, a semnificatiei lor in cadrul ''Sibiu, Capitala Culturala Europeana, 2007'' si a implicarii active in realizarea acestora, va permite atragerea tinerilor catre activitatile cu caracter cultural si, mai ales, a constientizarii acestora asupra valorii lor in viata culturala a urbei.


Sociolog, Raluca Andrei
Muzeul ASTRA


Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Anca Gaston - Biroul de presa
0269/218040
anca.gaston@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/muzeul-astra-aduce-europa-in-scolile-si-liceele-sibiene