Maratonul de la Viena si succesele romanesti

BUCURESTI - 16 aprilie 2009

Comunicat tip General in Sport

Peste 27.800 de alergatori din aproximativ 100 de tari se pregatesc sa ia startul la cea de-a 26-a editie a maratonului de la Viena, ce va avea loc duminica, 19 aprilie.

Competitia cuprinde 5 categorii: Vienna City Marathon (42,195 km), Anker semi-maraton, tele.ring maraton-stafeta, Coca Cola Junior Marathon (4,2 km) si Coca Cola Kids Challenge (1 km). Proba feminina a maratonului a fost castigata atat in 2008 cat si in 2007 de atleta romana Luminita Talpos. Printre celelalte performante ale romanilor la maratonul de la Viena se numara victoria Auricai Buia, la editia din 1996 (dupa ce in 1995 se clasase pe locul al 2-lea, iar in 1994 pe locul al 3-lea), victoria Florinei Pana in 1999, precum si medaliile de argint obtinute de Anna Nanu in 1993, din nou Aurica Buia in 2003 si Lidia Simon, in 2004 - maratonul de la Viena marcand in acel an revenirea la viata competitionala a campioanei mondiale la Edmonton (2001) si vicecampioanei olimpice la Sydney (2000) dupa aproximativ un an de pauza.
Traseul maratonului strabate aproape intreaga Viena, pornind din zona moderna a capitalei Austriei, din fata cladirii ONU, trecand prin parcul Prater, pe langa celebra Roata Uriasa, ajungand apoi in centrul istoric al Vienei, pe langa cladirea Secesiunii, Opera de Stat din Viena, Muzeul de Istorie a Naturii si de Istoria Artelor, Parlament, Primarie si ajungand la finish in Heldenplatz, in fata Palatului Hofburg. Printre concurentii de anul acesta la Vienna City Marathon se numara si kenyanul Reuben Kosgei, campionul olimpic de la Sydney la 3000 m obstacole, care isi va face cu aceasta ocazie debutul pe distanta de 42,195 km.
In premiera se va organiza la editia din acest an si o cursa cu scop caritabil. Este vorba de Pink Ribbon Run (2,5 km), ce va avea loc in dupa-amiaza premergatoare competitiei propriu-zise. Fondurile stranse vor fi folosite pentru ajutorarea persoanelor ce sufera de cancer la san, prin fundatia „Österreichische Krebshilfe“.
Avand in vedere ca este anul Haydn, maratonul din acest an va sta de asemenea sub semnul muzicii. Pe 16 aprilie are loc un concert Haydn al Orchestrei Filarmonice din Viena, accesul fiind permis doar participantilor inscrisi la competitie si insotitorilor acestora.

Despre Compress Romania

Compress Romania - Biroul de reprezentare al Primariei Orasului Viena
Serviciul de Presa si Informatii
Roxana Lapadat
Str. Sipotul Fantanilor 2
Tel. 021.315.89.37
roxana.lapadat@compresspr.ro