Uniunea Europeană sprijină înfiinţarea unei brutării tradiţionale în Comuna Gradiştea, judeţul Brăila

Braila - 18 octombrie 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

ROMÂNIA
JUDETUL BRAILA
CONSILIUL LOCAL GRADIŞTEA

Comunicat de Presă


Gradiştea, 17 octombrie 2005


Consiliul Local Gradiştea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Brăila şi Grupul Comunitar de Iniţiativă al Romilor din comuna Gradiştea, au implementat proiectul Phare cu titlul „Înfiinţarea unei brutării tradiţionale în comuna Gradiştea, judeţul Brăila”, finanţat prin Programul Phare RO 2002/000-586.01.02. „Sprijin pentru strategia naţională de îmbunătăţire a situaţiei romilor” în domeniul activităţi generatoare de venit.

Beneficiarii proiectului sunt cetăţenii de etnie romă din comuna Gradiştea, judeţul Brăila, din care 22 de persoane au fost instruite pentru a obţine calificarea de brutar şi 12 persoane vor fi angajate în cadrul brutăriei. Bugetul total se ridică la suma de 52.319 Euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 49.319 Euro.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului au fost: constituirea Asociaţiei romilor din comuna Gradiştea pentru Iniţiativă Locală (ARGIL); reabilitarea, amenajarea şi utilarea spaţiului de producţie şi depozitare; transferul proprietăţii asupra unităţii de producţie către Asociaţia romilor „ARGIL”; instruirea personalului operativ în vederea obţinerii calificării de brutar; demararea producţiei.

Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 10 luni, începând cu 1 decembrie 2004 dar îşi propune şi o continuitate în timp prin autofinanţarea rezultată din activitatea de producţie a brutăriei şi distribuirea pâinii pe raza localităţilor limitrofe Şuţeşti, Râmnicelu, Racoviţa, Custura.

Despre Consiliul Judetean Braila

Referitor la rezultatele realizate în cadrul proiectului, domnul Petre Andrei, primarul comunei Gradiştea a declarat: “Ideea acestui proiect a pornit din comunitate, de la necesităţile populaţiei de etnie romă din localitatea Gradiştea. Acest prim proiect în care sătenii s-au implicat nemijlocit a fost, fără îndoială, o provocare şi o şansă pentru întreaga comunitate rurală, nu numai pentru romii din comună. Suportul financiar obţinut în cadrul Programului Phare 2002 - Sprijin pentru strategia naţională de îmbunătăţire a situaţiei romilor ne-a oferit posibilitatea de a instrui în meseria de brutar un număr de 22 de persoane, din care 8 au obţinut certificatul de calificare recunoscut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei. Ceilalţi cursanţi vor putea obţine certificatul de calificare după ce-şi vor completa studiile minime necesare pentru susţinerea examenului. In cadrul brutăriei va fi angajat un număr de 12 persoane de etnie romă. Totodată considerăm important să menţionăm că toate achiziţiile din cadrul proiectului precum şi clădirea brutăriei au fost transferate în patrimoniul Asociaţiei romilor înfiinţată de către Grupul Comunitar de Initiavă. Infiinţarea Asociaţiei romilor din comuna Gradiştea pentru Iniţiativă Locală (ARGIL) este un pas important pentru multiplicarea efectelor pozitive ale proiectului, dând posibilitatea comunităţii romilor să acceseze şi alte surse de finanţare”.

Andrei Petre, Manager proiect
tel. 0742/212004

programe@cjbraila.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/consiliul-judetean-braila/uniunea-europeana-sprijina-infiintarea-unei-brutarii-traditionale-in-comuna-gradistea-judetul-braila