Conso.ro adapteaza DAE la ofertele bancilor

BUCURESTI - 6 decembrie 2006

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Conso.ro perfectioneaza modul de calcul al DAE personalizata, care tine acum cont atat de dobanda aplicata ulterior la creditele cu dobazi fixe pe 1-5 ani, cat si de asigurarile de viata si imobil

Portalul financiar www.conso.ro este singurul site care calculeaza corect DAE personalizata la credite cu dobanzi fixe pe 1-5 ani. In prezent, DAE personalizata afisata pe Conso tine cont si de dobanda aplicata ulterior, dupa ce perioada initiala, de obicei promotionala, expira.

Acest aspect este deosebit de important in actualul context al pietei bancare. Tot mai multe banci lanseaza credite ipotecare si imobiliare la dobanzi foarte mici, valabile insa doar 1-5 ani. Cum creditele pentru locuinte se acorda pe perioade de pana la 30 ani, singurul mod de a compara corect costul acestor credite este de a tine cont si de dobanda aplicata ulterior. De regula, aceasta este cu cateva procente mai mare decat dobanda aplicata initial.

O alta noutate adusa de Conso in calculul DAE personalizata este includerea primelor de asigurare de imobil si de viata. O serie de banci au lansat produse care ofera una sau ambele asigurari gratuit. Astfel, pentru ca informatiile sa fie comparabile, DAE tine cont acum si de costul acestor asigurari in cazul bancilor care impun plata lor separat de catre client.

Primele de asigurare sunt stabilite de societatile de asigurare in functie de o serie de factori. In cazul asigurarilor de viata, acestea depind in principal de varsta si sex, in timp ce la asigurarile pentru imobil – de tipul constructiei, anul constructiei si zona de risc. In plus, bancile agreeza mai multe societati de asigurare, care au cote de prima diferite.

Pentru a oferi o imagine unitara asupra costului creditului, Conso a adoptat urmatoarea simplificare in cazul primelor de asigurare: ele au fost determinate ca o medie a cotelor de prima practicate de principalele societati de asigurare pentru un exemplu reprezentativ. Astfel, pentru asigurarile de viata s-a considerat ca varsta solicitantului este de 35 ani, iar polita asigura atat riscul de deces cat si de accident. In cazul asigurarilor de imobil, cotele au fost determinate pentru un apartament la bloc, construit dupa 1980 in Bucuresti. In ambele cazuri, suma asigurata luata in calcul este valoarea creditului introdusa de utilizatori in Pasul 1 de comparare.

Pentru creditele auto, DAE personalizata nu include prima casco. Acest lucru nu afecteaza insa comparabilitatea rezultatelor deoarece nici o banca nu ofera gratuit aceasta asigurare, iar incheierea ei este obligatorie in toate cazurile.

Despre Conso Media Group SRL

Conso.ro ofera vizitatorilor posibilitatea de a compara gratuit o gama larga de produse bancare: credite ipotecare si imobiliare, credite auto, credite de nevoi personale, credite pentru bunuri de folosinta indelungata, credite de vacanta, pentru studii sau tratamente medicale, carduri de credit standard si cobranded, depozite, certificate de depozit si conturi de economii.

Conso.ro este primul website din Romania care a introdus, inca de la mijlocul lunii iulie a.c., DAE personalizata in functie de suma si scadenta creditului.

Alin Iacob
Redactor sef
alin.iacob@conso.ro