CORUL DE COPII RADIO


Descrierea companiei CORUL DE COPII RADIO

CORUL DE COPII RADIO
La imboldul maestrului Dumitru D. Botez, dirijorul Ion Vanica a pus, in 1945, temelia primei generatii care a alcatuit aceasta corala, diversificandu-i actiunile pe o tripla directionare: educarea muzicalitatii copiilor, permanenta atragere de noi participanti si selectarea repertoriului adecvat varstei copiilor, avand ca principala tinta, atragerea unui cat mai numeros public spectator.
Multe cariere artistice si-au avut inceputul in anii de formare muzicala in cadrul acestei corale : Ileana Cotrubas, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enachescu, George Crasnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban si multi altii.
Ansamblul a cunoscut o afirmare prestigioasa pe plan national si peste hotare prin participarile la festivaluri si concursuri internationale, marcate adesea cu premii. Faima internationala a Corului de Copii Radio s-a confirmat in cele peste 50 de participari la prestigioase festivalui in aproape toate statele Europei, Japonia, SUA si Canada.
Sutele de minute de inregistrari radiofonice speciale, filmele de televiziune, bogata discografie, casetele audio si video pot dovedi calitatea remarcabila a nivelului interpretativ, de-a lungul deceniilor de existenta.
Nenumaratele concerte “a cappella”, participarile la interpretarea unor capodopere vocal-simfonice sub bagheta unor mari maestrii romani si straini (Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Jing Wang, Lawrence Foster, Zubin Mehta) au dezvaluit un potential artistic neatins de alte colective corale de profil.
Formatia este laureata cu Marele Premiu 'Summa cum laudae' la concursul din Neerpelt - Belgia, Premiul III la Concursul de inregistrari audio 'Zoltan Kodaly'-Japonia si alte premii in Iugoslavia, Cehia, Germania. In Romania, ansamblului i-a fost decernat Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pentru 50 de ani de existenta. La finele anului 2004, Federatia Corurilor din U. E., organizatie patronata de Parlamentul European ii desemneaza titlul de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.
Reusitele Corului de Copii Radio se datoreaza principalilor dirijori care au condus formatia. Dupa Ion Vanica si Elena Vicica, pana de curand Eugenia Vacarescu Necula si, in prezent Voicu Popescu, asistat de pianista Camelia Chitibea au continuat sa pledeze pe plan social, educational si artistic pentru fiinta ansamblului, cultivand fondul de aur al repertoriului existent, adaugand mereu noi valori tezaurului sau muzical.
(text redactat de muzicolog, Elena Zottoviceanu)

Comunicate CORUL DE COPII RADIO :

Vezi toate comunicatele companiei CORUL DE COPII RADIO.