'STRALUCIRILE APEI' concert-spectacol inedit

BUCURESTI - 26 aprilie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Un nou concept muzical, stralucitor si viu, evocand diferitele ipostaze ale apei, un proiect itinerant: Bucuresti, Sibiu si Lyon, prin activitatea coordonata a Societatii Romane de Radiodifuziune – Directia Formatii Muzicale in colaborare cu TVR si Ministerul Culturii si Cultelor, Studiourile Albedo si Poisson Bleu Production – Franta.

- Sambata, 28 aprilie, ora 19.00 in Studioul de Concerte MIHAIL JORA din Bucuresti si luni, 30 aprilie, ora 19.00, la Sala THALIA a Filarmonicii de Stat din Sibiu, sunteti invitati sa participati la un concert-spectacol unic in peisajul muzical-artistic romanesc, sustinut de membrii Corului de Copii Radio si artisti din invitati din Franta.

'Stralucirile apei' ('Eclats de l'Eau') este o creatie a compozitorului francez Serge FOLIE care recompune, intr-o viziune artistica, aventura sonora si vizuala a diferitelor stari ale apei, elementul fundamental al vietii. Jocul de lumini, momentele coregrafice, instrumentele clasice fuzionand cu efectele electronice si instrumentele aduse din Asia si Africa (tobe de apa, batoane de ploaie, cutii de furtuna, cajon, moara de ploaie, s.a.) vor da nastere unor ritmuri surprinzatore, pline de vitalitate.

Cele noua scenarii sonore ale lucrarii, fiecare avand o tema proprie, asociaza ritmurile Africii Negre si ale Mediteranei intr-un limbaj muzical dublat cu texte semnate de Octav Anders, Barat, Mano Dayak - in traducerea scriitorului Titus Vajeu. 'Oceanul negru' al lui Luis Leconte de Lisle va fi 'tradus' de Mihai Eminescu - 'Dintre sute de catarge'.

Melanjul poetico-muzical, ritmurile afro-mediterneene pline de energie, momentele incarcate de sensibilitate, percutiile corporale explozive, toate sunt mijloce de expresie pe care cei 50 de membrii ai corului de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu, le realizeaza impreuna cu artisti de clasa: Serge Folie – compozitor si sintetizator, Camelia Chitibea – pian classic, Nguyen Minh-Tam si Alexandru Atanasiu – percutii, Delia Nartea – recitator, Mihai Prisacariu – regie de sunet, Antoine Fouqueau – regie de spectacol. Costumele de concert, special concepute, apartin creatoarei Adriana Urmuzescu.

O expozitie cu lucrari plastice realizate de elevi ai Liceului de Arte Plastice 'Nicolae Tonitza' din Bucuresti si intitulata 'Culorile Apei' va dubla acest eveniment artistic de exceptie.


Concertul-spectacol 'Stralucirile apei' face parte din agenda culturala a Programului 'Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007' fiind sustinut de Apa Nova Bucuresti si Banca Comerciala Romana si se inscrie, in acelasi timp, in cadrul unei cooperari culturale europene realizata prin sustinerea mai multor reprezentatii la Lyon - Franta, beneficiind de un parteneriat Grand Lyon – Communaute urbaine de Lyon si Agence de l'Eau din Lyon.


Partenerii media ai acestui eveniment sunt TVR si 24FUN.


Relatii suplimentare:
Voicu Popescu - tel. 0722.353.191

Despre CORUL DE COPII RADIO

CORUL DE COPII RADIO
La imboldul maestrului Dumitru D. Botez, dirijorul Ion Vanica a pus, in 1945, temelia primei generatii care a alcatuit aceasta corala, diversificandu-i actiunile pe o tripla directionare: educarea muzicalitatii copiilor, permanenta atragere de noi participanti si selectarea repertoriului adecvat varstei copiilor, avand ca principala tinta, atragerea unui cat mai numeros public spectator.
Multe cariere artistice si-au avut inceputul in anii de formare muzicala in cadrul acestei corale : Ileana Cotrubas, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enachescu, George Crasnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban si multi altii.
Ansamblul a cunoscut o afirmare prestigioasa pe plan national si peste hotare prin participarile la festivaluri si concursuri internationale, marcate adesea cu premii. Faima internationala a Corului de Copii Radio s-a confirmat in cele peste 50 de participari la prestigioase festivalui in aproape toate statele Europei, Japonia, SUA si Canada.
Sutele de minute de inregistrari radiofonice speciale, filmele de televiziune, bogata discografie, casetele audio si video pot dovedi calitatea remarcabila a nivelului interpretativ, de-a lungul deceniilor de existenta.
Nenumaratele concerte “a cappella”, participarile la interpretarea unor capodopere vocal-simfonice sub bagheta unor mari maestrii romani si straini (Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Jing Wang, Lawrence Foster, Zubin Mehta) au dezvaluit un potential artistic neatins de alte colective corale de profil.
Formatia este laureata cu Marele Premiu 'Summa cum laudae' la concursul din Neerpelt - Belgia, Premiul III la Concursul de inregistrari audio 'Zoltan Kodaly'-Japonia si alte premii in Iugoslavia, Cehia, Germania. In Romania, ansamblului i-a fost decernat Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pentru 50 de ani de existenta. La finele anului 2004, Federatia Corurilor din U. E., organizatie patronata de Parlamentul European ii desemneaza titlul de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.
Reusitele Corului de Copii Radio se datoreaza principalilor dirijori care au condus formatia. Dupa Ion Vanica si Elena Vicica, pana de curand Eugenia Vacarescu Necula si, in prezent Voicu Popescu, asistat de pianista Camelia Chitibea au continuat sa pledeze pe plan social, educational si artistic pentru fiinta ansamblului, cultivand fondul de aur al repertoriului existent, adaugand mereu noi valori tezaurului sau muzical.
(text redactat de muzicolog, Elena Zottoviceanu)


Voicu Popescu - tel. 0722.353.191

voicu_popescu@yahoo.com