O noua premiera de la Cotidianul

BUCURESTI - 12 decembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cotidianul iti aduce vineri, 15 decembrie, filmul “Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii”, in regia lui Catalin Mitulescu, pe DVD.

La finele anului 2006, sfirsitul formal al tranzitiei romanesti, moment in care ne asumam cu totii statutul de european, Cotidianul propune cititorilor sai un cadou memorabil: un DVD impreuna cu editia de vineri, 15 decembrie, la un pret special.
“Cum mi-am petrecut sfarşitul lumii”, filmul ales de Cotidianul pentru Craciunul 2006, nu are nevoie de recomandari speciale, dincolo de ceea ce spun:
Martin Scorsese
“Munca sa de pana acum (n.r: Catalin Mitulescu) a revelat un stil sigur pe el si o exceptionala capacitate de a captura stari si de a arata emotiile interioare ale personajelor prin atentie pe detalii, detalii pe care le foloseste pentru a lua spectatorul intr-o realitate mai larga, acolo unde povestea devine istorie.”, sau
Wim Wenders
“Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” este o poveste despre o lume pe care mai mult o presupunem, decat o stim cu adevarat. Este insa si despre lumea in care am fost cu totii, copilaria si adolescenta cu toate visele, sperantele si durerile lor”.
Cei doi au fost atit de convinsi de valoarea proiectului lui Catalin Mitulescu, incit l-au girat impreuna ca producatori executivi.
Povestea filmului este una caracteristica timpului istoric in care se petrece:
Bucuresti, 1989. Eva, fratele ei mai mic - Lalalilu si parintii lor locuiesc intr-un cartier marginas al Capitalei. Lalalilu are 7 ani si o adora pe Eva. Eva are 17 ani si este pentru prima data indragostita. Viata fetei se schimba insa in ziua in care ea si Alexandru sparg in scoala, din greseala, bustul lui Ceausescu. Sunt prinsi si li se cere sa isi faca autocritica in fata unei adunari comuniste. Obligat de tatal sau, Alexandru se umileste si scapa. Eva refuza, este exmatriculata si transferata la o scoala profesionala de la periferia orasului. Il paraseste pe Alexandru si, impreună cu Andrei, pune la cale un plan sa fuga din Romania. Vor sa treaca Dunarea inot. Martor al plecarii celor doi, Lalalilu ia decizia vietii lui. Un film despre cum un pusti de 7 ani ne-a scapat de Ceausescu, iar o adolescenta de 17 ani si-a putut hotari viitorul, o tragi-comedie cu nuante de absurd si sublim.
Filmul are toate ingredientele pentru a fi un succes de public: un regizor premiat deja cu Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes, in 2004, pentru filmul de scurt metraj Trafic si o actrita in rol principal, Dorotheea Petre, cistigatoare a Premiului pentru Cea mai buna actrita, in cadrul Festivalului de la Cannes de anul acesta.
Un film de referinta in cinematografia romaneasca, un tablou profund al Romaniei, asa cum era in urma cu 17 ani... Un film despre oameni, vise si sperante, si nu doar un alt film despre Revolutie!

Despre Cotidianul

Vineri, 15 decembrie, cauta ziarul Cotidianul, impreuna cu DVD-ul “Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii”, la un pret special.Adriana Maris
PR Cotidianul
adrianam@cotidianul.ro