Congresul Invatatorilor s-a incheiat cu bine

BUCURESTI - 8 septembrie 2008

Comunicat tip General in ONG

La Palatul Parlamentului, în sala „Al. I. Cuza” a avut loc în data de 6 septembrie, organizat de AGIRo, cel de-al 29-lea Congres al Învăţătorilor din România şi al Învăţătorilor Români de peste Hotare.
Participanţii au primit în mape Buletinul Congresului de 340 de pagini în care se regăsesc şi mesajele PreaFericitului Părinte Patriarh, Preşedintelui României, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ministrului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Preşedintelui Academiei Romane, Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, ale multor europarlamentari, senatori şi deputaţi, rectori, reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare, somităţi din domeniul ştiinţelor educaţiei, lideri ai comunităţilor româneşti de peste hotare, lideri sindicali, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, învăţători pensionari care au activat în AGIRo înainte de instaurarea regimului comunist.

Cităm din mesajul Secretarului General al Asociaţiei Generale a Cadrelor Didactice Europene (AEDE) Jean-Claude Gonon: ,,Numărul militanţilor dumneavoastră, calitatea personalităţilor pe care aţi ştiut să le reuniţi, dovedesc importanţa manifestaţiei dumneavoastră şi importanţa pe care ţara dumneavoastră o acorda Educaţiei şi în special Educaţiei pentru Europa. V-aţi exprimat dorinţa unei uniuni mai apropiate între noi, sub forma unei adeziuni, de exemplu ca membru asociat. Cererea dumneavoastră este o onoare pentru noi”. AEDE este partener al Comisiei Uniunii Europene.
Medalia de aur (înregistrată la Banca Naţională) a Congresului este până la viitorul congres dată în păstrare colegilor din Sucursala AGIRo din Ucraina. Din 2006 pana în 2008 a fost în Transnistria. Doamna Raisa Pădurean din Tiraspol a înmânat-o doamnei Aurica Bojescu din Cernăuţi.
La eveniment au fost prezente peste 1200 de cadre didactice (s-a stat şi în picioare).
Preşedintele Academiei Române Ionel Haiduc, europarlamentarii Renate Weber şi Nicodim Bulzesc, reprezentanţi ai MECT (responsabila pentru învăţământul primar Gabriela Droc şi directorul Mihai Matekovics), deputaţi între care din comisia pentru învăţământ Ecaterina Andronescu şi Alecsandru Ştiuca, reprezentantul Patriarhiei, rectori, somităţi din domeniul ştiinţelor educaţiei, 70 de cadre didactice de etnie română de peste hotare, din 9 state, preşedintele FSLI, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor au participat la eveniment.
Prin votul delegaţilor s-a ales Consiliul Director al AGIRo: Viorel Dolha (preşedinte, Arad), Aprilia Gălbenuş (Ialomiţa), Adina Tulbure (Constanţa), Gheorghe Amaicei (Neamţ), Dan Parpală (Teleorman), Manuela Cazan (Bucureşti) şi Ionel-Cătălin Diaconu (Bacău).
În ultima parte a primei zile au avut loc o serie de conferinţe susţinute de experţi de rang internaţional în educaţie : Romiţă Iucu, Gheorghe Zbuchea, Vasile Molan, Gabriel Albu, Florian Colceag, Alexandru Mironov, Mariana Marin şi Sanda Foamete.
La Congres au fost aduse în discuţie problemele actuale ale învăţământului românesc, cei prezenţi fiind de acord cu:
•reglementari noi care privesc formarea iniţială şi continuă pentru profesia de învăţător;
•modificări în legile educaţiei în conformitate cu articolul 9 din constituţie privind participarea asociaţiilor profesionale în gestionarea domeniului educaţiei alături de patronate şi sindicate;
•reglementări nediscriminatorii în ceea ce priveşte remuneraţia cadrelor didactice;
•necesitatea implementării unei strategii pe termen lung în educaţie;
•retrocedarea patrimoniului asociaţiei;
•şcoală pentru comunităţile româneşti de peste hotare;
•depolitizarea învăţământului
AGIRo solicită implementarea unui cod deontologic al dascălului modern printr-o conduită ireproşabilă în comunitate, profesionalism, el fiind adevăratul formator de caractere al ţării, care trebuie să rămână imparţial şi credincios valorilor de bază ale culturii naţionale şi universale şi neamului romanesc.
Lucrările au continuat a doua zi în amfiteatrele Politehnicii Bucureşti cu luări de cuvânt ale tuturor liderilor asociaţiilor şi sucursalelor AGIRo din ţară şi străinătate.
Furnizori renumiţi de material didactic, soft educaţional, edituri, furnizori de formare, reprezentanţi ai alternativelor educaţionale şi-au prezentat oferta.
Reprezentanţi ai asociaţiilor colegilor profesori şi-au exprimat interesul în a strânge rândurile întregul corp de cadre didactice. Suntem onoraţi de solicitarea unor asociaţii ale profesorilor de a adera la AGIRo.
Deja au fost depuse candidaturi pentru organizarea congresului al XXX-lea din 2009 la Piatra Neamţ si a celui de al XXXI-lea din 2010 la Cluj.
Adresam pe aceasta cale mulţumiri publice:
- PreaFericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea adunării noastre adusă prin mesajul către congres
- Preşedintelui României
- Preşedintelui Academiei Române
- Camerei Deputaţilor care a patronat şi sprijinit acest congres
- Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului sub al cărui patronaj a fost congresul
- Rectorului Universităţii Politehnica Bucureşti pentru generosul sprijin
- Europarlamentarilor şi Parlamentarilor prezenţi la congres care în unanimitate s-au angajat în a susţine în parlament toate propunerile AGIRo făcute la tribuna congresului.
- Oamenilor: Ecaterina Andronescu, Renate Weber, Nicodim Bulzesc, Ionel Haiduc, Alecsandru Ştiuca, Gabriela Droc, Mihai Matekovics care au suflet de învăţător.
- Personalităţilor din mediul universitar pentru remarcabilul pachet de conferinţe oferit.

Despre Creative MEdia & Art

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) este (conform statutului) „o asociaţie non-guvernamentală, nonprofit, independentă, cu beneficiu public, continuatoare a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat de Tribunalul Ilfov cu nr. 12686/1927 prin sentinţa nr. 39/30 iunie 1927 (de atunci în România Ziua Învăţătorului este 30 iunie) şi înscrisă în registrul persoanelor juridice nr. 354/1927; cu activitatea abuziv întreruptă în 1945 şi reactivată prin hotărârea celui de al XXVIII-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi al Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad din 28-29 octombrie 2006”.
AGIRo funcţionează ca o federaţie având în jumătate din judeţele României asociaţii judeţene ale învăţătorilor care sunt membre AGIRo (13 membre fondatoare, celelalte aderând ulterior), iar în cealaltă jumătate a judeţelor sucursale judeţene ale AGIRo. Mai avem sucursale în alte 7 state în care există comunităţi româneşti.
Înainte de instaurarea regimului comunist AGIRo avea un patrimoniu uriaş. Liderii AGIRo au sfârşit în închisorile comuniste. AGIRo avea imobilele sale (case ale învăţătorului) în toate judeţele României, băncile sale în toate judeţele României, librăriile sale, case de odihnă.
Conform statutului „Membrii Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România se asociază în scopul cultivării spiritului de solidaritate, al ridicării prestigiului şcolii şi al cadrelor didactice, al recuperării tradiţiei asociative învăţătoreşti începută la 1869 şi a patrimoniului istoric al asociaţiei, al creşterii eficientei actului educativ prin dezvoltare profesională, ameliorarea legislaţiei, a programelor, a manualelor şi a materialului didactic, al promovării şi apărării drepturilor şi libertăţilor omului, al progresului comunităţii din care fac parte şi al comunităţii românilor de peste hotare şi al promovării intereselor morale, sociale şi materiale ale membrilor.
AGIRo este semnatară a Pactului naţional pentru educaţie.

Biroul de Presa AGIRO
adina.cristina@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/creative-media-art/congresul-invatatorilor-s-a-incheiat-cu-bine