APEL INTERNAŢIONAL PENTRU SPRIJINIREA VICTIMELOR INUNDAŢIILOR

BUCURESTI - 13 mai 2005

Comunicat tip General in Social

În perioada 5-8 mai 2005 o echipă regională de răspuns la dezastre a Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii / Semilunii Roşii, împreună cu reprezentanţi ai Crucii Roşii Germane, Crucii Roşii Elveţiene şi Crucii Roşii Române, s-a deplasat în zonele calamitate din judeţul Timiş pentru evaluarea nevoilor în vederea sprijinirii victimelor pe termen mediu şi lung. În urma evaluării, Crucea Roşie Română îşi propune să răspundă următoarelor nevoi identificate: pachete alimentare şi pachete igienice pentru 1000 de familii, pe o perioadă de trei până la şase luni de zile, dezinfectanţi si materiale pentru curăţenie (perii) pentru imobilele publice, casele particulare si fântâni, pastile de purificare a apei, bidoane de plastic de 20 litri, uscătoare (deumidificatoare) pentru uscarea locuinţelor care pot fi renovate, lenjerie de pat, pături si lenjerie de corp pentru 4.000 de persoane, 2.000 de paturi, 2.000 de saltele, îmbrăcăminte (pelerine de ploaie, veste, tricouri) şi cizme de cauciuc, 600 de postamente din plastic pentru toalete turceşti, 15 pompe cu motor pentru curăţarea fântânilor şi 2 generatoare electrice. Se estimează că datorită compoziţiei solului apele nu se vor retrage mai devreme de o lună de zile.

Pe baza concluziilor echipei de evaluare, apelul internaţional lansat de Crucea Roşie Română în data de 29 aprilie a fost actualizat în ceea ce priveşte nevoile sinistraţilor. Prin apel se solicită suma de 1.055.000 CHF. Federaţia Internaţională a alocat deja 160.426 franci elveţieni din Fondul de Urgenţă pentru Ajutorare în caz de dezastre pentru sprijinirea intervenţiei imediate în zonele afectate. Voluntarii şi angajaţii Crucii Roşii Române din filialele afectate şi de la Sediul Central au intervenit încă din primele ore după producerea inundaţiilor cu materiale de primă urgenţă în valoare de peste 1.500.000.000 lei (41.500 Euro). Cu sprijinul voluntarilor, filialele Crucii Roşii Române din întreaga ţară au organizat colecte de bunuri şi fonduri pentru sinistraţi, o parte din acestea ajungând deja în zonele afectate.

„Este foarte posibil ca adevăratul impact al acestui dezastru să fie resimţit doar mai târziu, în cursul anului, atunci când din cauza lipsei recoltelor magazinele alimentare nu vor mai avea de unde sa se aprovizioneze,” a spus domnul Marinko Metlicic, coordonatorul echipei regionale. „Pericolele legate de sănătate sunt de asemenea foarte mari. Sistemul de alimentare cu apă este poluat şi riscul de infecţii este ridicat. Este nevoie ca oamenii să fie informaţi urgent asupra riscurilor legate de gătitul şi spălatul cu apa poluată, nu numai asupra celor legate de apa de băut. În zona afectată se îmbuteliază apă minerală, iar companiile de profil au fost foarte generoase, răspunzând nevoilor celor afectaţi de dezastru,” a adăugat dl. Metlicic

Prin apelul internaţional se intenţionează continuarea pe termen mediu şi lung a asistenţei umanitare oferite comunităţilor afectate, mai ales în zonele unde distrugerea terenurilor agricole va face imposibilă obţinerea recoltelor pe o perioadă îndelungată. Până în prezent, Societăţile Naţionale de Cruce Roşie din Germania, Elveţia, Suedia şi Slovenia au confirmat faptul că vor contribui la apel.

Crucea Roşie Română, cu ajutorul Mişcării Internaţionale din care face parte, îşi propune să fie alături de cei afectaţi în perioada de refacere şi revenire la condiţii normale de existenţă. Pentru aceasta, Crucea Roşie Română contează pe sprijinul mass-media şi al publicului român, acordat cu generozitate de atâtea ori.

Despre Crucea Rosie Romana

Crucea Roşie Română este o organizaţie neguvernamentală, de interes naţional, bazată în principal pe voluntariat, şi este membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie încă de la înfiinţarea sa în 1876. Fiind condusă în activitatea sa umanitară de Principiile Fundamentale ale Mişcării - Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţa, Voluntariat, Unitate, Universalitate – Crucea Roşie Română contribuie la alinarea şi prevenirea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, asigură respectul faţă de demnitatea umană, fără a face nici o discriminare legată de naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă militară, socială sau politică. Principalele domenii de activitate sunt: pregătirea pentru intervenţie în caz de dezastre, intervenţia în caz de dezastre, educaţia pentru sănătate, difuzarea dreptului internaţional umanitar şi a valorilor umanitare.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să-i contactaţi pe dl. Radu Lihaci, Coordonator al departamentului pentru pregătire şi intervenţie în caz de dezastre, la telefon: 0723 265 124 sau pe d-ra Daniela Uţă, Coordonator Relaţii Publice şi Mobilizare Resurse la telefon: 0745 144 053. Imagini din zonele vizitate de echipa de evaluare sunt disponibile pe site-ul Crucii Roşii Române: www.crucearosie.ro.

crr@crucearosie.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/crucea-rosie-romana/apel-international-pentru-sprijinirea-victimelor-inundatiilor