Inselatorie in numele Crucii Rosii Romane

BUCURESTI - 25 februarie 2008

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Crucea Roşie Română atrage atenţia asupra tentativelor de înşelătorie practicate de un individ în numele celei mai mari organizaţii umanitare din ţară.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România semnalează faptul că în ultima perioadă, o persoană pretinde sume de bani de la primariile din ţară în numele Crucii Roşii, in schimbul unor transporturi cu ajutoare. Individul, sub numele de „Pavel Rus” sau „Ioan Rusu” sună, în general, la primariile comunale, se recomandă ca fiind angajat al Crucii Roşii Române şi sub pretextul că urmează să aducă un transport cu alimente, solicită coordonatele fiscale pentru a emite o factură fiscală, reprezentând contravaloarea transportului până la primăria respectivă. Motivând că nu mai are credit pe telefon, individul cere primarului să-i reîncarce cartela telefonică în valoare de aproximativ 100 euro şi solicită trimiterea codului de reîncărcare pentru a putea continua discuţia legată de modalitatea de primire a transportului cu ajutoare. După primirea banilor, infractorul îşi pierde urma şi primaria pierde banii.

Faţă de faptele grave arătate mai sus, Crucea Roşie Română face următoarele precizări:
1. Societatea Naţională de Cruce Roşie din România prin angajaţii sau voluntarii săi, nu a solicitat şi nu solicită astfel de servicii primăriilor sau altor instituţii.
2. Societatea Naţională de Cruce Roşie din România nu a solicitat niciodată şi nu încasează contravaloarea transportului atunci când efectuează donaţii.
3. Societatea Naţională de Cruce Roşie din România va solicitata începerea urmăririi penale împotriva persoanelor vinovate de această dezinformare frauduloasă, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni prevăzute de Codul Penal şi pedepsite cu închisoarea, cum ar fi înşelăciune faţă de persoanele apelate şi concurenţa neloială faţă de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, cu grave consecinţe asupra imaginii sale.
4. Legea nr. 139/1995 a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, modificată prin Legea 524/2004, prevede în art. 5 că, în timp de pace, emblema Crucii Roşii poate fi folosită doar de Crucea Roşie Română, sau, cu acordul acesteia şi în cazuri restrictiv prevăzute, de terţi. Codul Penal al României sancţionează, în art. 476, folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Roşie sau a unei imitaţii a acestei embleme ori denumiri.
5. Societatea Naţională de Cruce Roşie din România roagă cetăţenii şi reprezentanţii primăriilor din ţară să fie atenţi şi să respingă acest tip de apeluri, chiar dacă datele de identificare ale persoanei apelante (nume, date personale, număr de telefon) par credibile. De asemenea, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România are rugămintea faţă de cei supuşi acestor tentative de înşelăciune să obţină de la persoanele care le apelează toate informaţiile posibile şi să informeze de urgenţă Poliţia Română din judeţ sau Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (Sediul Central 021 317 40 53)
6. Societatea Naţională de Cruce Roşie din România mulţumeşte tuturor cetăţenilor care ne-au sesizat asupra acestor acte grave de fraudă, comise în dauna Crucii Roşii Române şi a interesului public.

Despre Crucea Rosie Romana

Infiinţată în 1876, Crucea Roşie Română, membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie si Semilună Roşie, este o organizaţie umanitară de interes naţional, bazată în principal pe voluntariat. Condusă în activitatea sa umanitară de Principiile Fundamentale ale Mişcării - Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate, Universalitate – Crucea Roşie Română contribuie la alinarea şi prevenirea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, asigură respectul faţă de demnitatea umană, fără a face nici o discriminare legata de naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă militară, socială sau politică. Principalele domenii de activitate sunt: pregatirea pentru intervenţie în caz de dezastre, educaţia pentru sănătate, difuzarea dreptului internaţional umanitar şi a valorilor umanitare. Pentru mai multe informaţii accesaţi www.crucearosie.ro.

Nadia Lazar
Coordonator Relaţii Publice şi Comunicare

e-mail:comunicare@crucearosie.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/crucea-rosie-romana1/inselatorie-in-numele-crucii-rosii-romane